Feb-05: De Dwarsboom

Eind-januari stormde het hier behoorlijk. Toch ging ik in de ochtend (zoals inmiddels gebruikelijk) een rondje om het ziekenhuis en daarbij door De Hout. Daar werd m’n route gedwarsboomd:


Geen probleem, zo dik was deze boom niet. Iets van 40 cm, en daarmee een  jaar of 40. Kon er zonder veel moeite over stappen. Deze horde lag dan ook op de grond.

Een dag later liep ik er weer en was m’n padje alweer vrij:

Zag er wel grappig uit. Maakte dus weer een foto. Achteraf niet exact m’n zelfde standplaats, maar een kniesoor die daar moeilijk over gaat doen.

Er waren nog een stuk of 5 bomen door de storm geveld, met nog een paar dakpannen. Aanvankelijk was deze storm te zwak voor in m’n stormen-diagram. (Stormen met een uurgemiddelde van 100km/h of hoger.) Ik las overal dat het uurgemiddelde 96km/h was. Later is dat bijgesteld en kan ie met 101 net in m’n diagram. Zie hier de lijst die het KNMI bijhoudt.

Het NOS-Journaal gaf voor deze flinke wind, op met een onhandig kaartje, code oranje af.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-05, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. Zolang ze geen echte schade veroorzaken vind ik het niet zo erg. De zwakste gaan gewoon om op z’n tijd.

  2. Als je dat van die standplaats niet gezegd had was het niet eens opgevallen. Nu is bijna een zoekplaatje, zoek het verschil.

  3. @Ferrara: opzich ook een leuk idee, dat zoekplaten. Nu ik er goed naar kijk, stond ik de 2de keer een kwart meter naar rechts en mogelijk een halve meter dichter bij. Dat kan je zien aan aan het nieuwe boompje links waar een kaal boompje verderop dichher tegenaan staat vergeleken met de foto er boven. Toen ik de eerste foto nam had ik niet bedacht om daar een dag later weer een foto te maken. Met een fotoprogramma heb ik ze bijna passend gekregen. Ook een soort uitdaging. ;-)

  4. @Sjoerd: Het lijkt er op dat de wortels van deze boom niet diep en/of sterk genoeg waren. Hij is dus met wortel en al omgewaaid. Bij de zaagoppervlakken zag de boom er gezond uit.

  5. Ik had nooit eerder nagedacht over het woord ‘dwarsbomen’. Dank voor de illustratie.

  6. Grappig hoe ze gewoon alleen het probleem in het midden hebben verwijderd, en de rest laten liggen : )

  7. Binnenkort kan je je stormendiagram bijwerken.

  8. @Bytheway: Dat zou kunnen met de 2de die ze voorspellen. Voor 100km/h over een uur zijn doorgaans windstoten van boven de 130km nodig en ze voorspellen ‘maar’ windstoten van 120km/h en vaak blijkt dat ze iets overdrijven om zo het nieuws te halen.

  9. Het heeft even geduurd, maar alsnog kwam er een windsnelheid die net in m’n diagram mocht. Is dus aangepast.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: