Feb-08: OFOS-Dilemma

Op de Alkmaarse kruising Scharlo-Bergerweg-Stationsweg zijn 3 zogenaamde OFOS’en aangebracht. Zie cirkeltjes B(ergerweg), S(tationsweg) en (s)C(harlo). De OFOS, een Opgeblazen Fiets OpstelStrook) bestaat al langer in diverse gemeentes, maar niet in Alkmaar.

De Fietsersbond pleitte vooral voor de aanleg van C, dus kwamen B en S, maar werd C vergeten. (Staat ook nog niet op de Google-luchtfoto.) Bij C wachten veel fietsers die rechtdoor gaan richting Bergen en bijvoorbeeld de InHollandschool. Bij C was en is het toevoerende fietsstrookje nogal smal/omdermaats door gebrek aan ruimte. Naast die fietssrook slaan lijnbussen rechtsaf richting station en die zwaaien met hun kont uit over die fietsstrook.

Bussen gaan daar niet (zoals veel fietsers) rechtdoor. Dus moest zo’n OFOS geen probleem zijn. Na herhaald verzoek kwam ie er alsnog. Geen idee waarom ie ‘vergeten’ is.

Nu is echter het probleem dat ie niet goed wordt gebruikt door de fietsers. Vandaar het gele bordje op de foto hieronder en de text op de weg ‘Fietsers hier opstellen’.

Hiernaast nog een plaatje hoe het hoort te staan. In de praktijk komt eerst fietser 1. Die gaat rechts staan. Aanvankelijk dacht ik dat het OFOS-vak te kort was, maar met 3,9 meter (later toch maar even gemeten) valt dat mee. Het is dus eigenlijk de 2de fietser die er niet naast gaat staan, maar achter fietser 1. Dan kan je plek 3 of 4 niet meer bereiken als er een auto staat. En die staan er doorgaans.

Eigenlijk zou de eerste fietser op plek 4 moeten gaan staan. Vervolgens een op plek 3, daarna op 1 en dan pas op plek 2. Maar als je aanvankelijk de enige fietser bent, dan zet je hem niet zomaar pontifikaal voor de auto’s. Hieronder een foto van gisteravond om te laten zien hoe fietsers staan te wachten:

Zeker fietser 3 had er prima naast kunnen staan aangezien er nog geen auto te bekennen was.

Toch zit het niet alleen in de fietsers. Gisteravond had ik al een paar keer gezien dat auto’s de neus flink voorbij hun stopstreep zetten. Een keer stond de voorste auto volledig in het OFOS-vak te wachten en paste er geen fiets voor. Vanochtend zag ik weer zoiemand, en kreeg ik die beter op de foto:

Gisteravond zag ik bij een andere OFOS (die van de Stationsweg) een auto die aan spatbordkleven deed. Het overkwam een pizza-scootertje met op 20 cm daarachter de bumper van een auto, die dat de volledige bocht richting Scharlo volhield.

Zelf dacht ik dat het te maken heeft met gewennin. Vaak is dat zo, maar inmiddels twijfel ik daar over. Een wat langere OFOS zal zeker helpen. Bij wikipedia wordt zelfs 5 meter aangegeven.

Inmiddels is ook een OFOS aangebracht op Prinses Julianalaan bij de kruising met de Kennemerstraatweg. Daar staat geen enkel fietssymbool, maar wel voorsorteerpijlen. De OFOS-lengte is hier niet veel meer. De grap is dat fietsers hier beter opstellen. Ook hier gaan de meeste fietsers rechtdoor en die gaan netjes voor de auto staan die ook rechtdoor gaat.

Het bericht heb ik donderdagavond 10 februari rond 23:50 aangepast. Ik denk niet dat het daar bij blijft. Eigenlijk zou ik in op een schoolochtend rond 08:15 moeten kijken. Dan is het hier het drukst met fietsers.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-08, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Kennelijk door de uitvoerende instantie weer eens te weinig over nagedacht.

  2. het wordt er ook niet makkelijker door. Overal is het anders geregeld.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: