Feb-11: Appel met Rode Kool?

Op de foto hierboven is te zien dat rode kool met appel een stuk goedkoper is dan rode kool zonder appel. Dat zette me aan het rekenen.

Als er 3,65x zoveel appel in wordt gestopt, dan is een dergelijk potje gratis. Er wordt gezegd dat goedkoop voedsel ongezonder is en dat is in de bovenstaande tabel ook goed te zien. Zo zit er meer suiker in de rode kool met appel. In het ‘virtuele gratis’ potje zou ruim 3x zoveel suiker zitten. En ook veel meer energie. Maar dat zal gekoppeld zijn aan het suikergehalte.

Van water en azijn weet ik de hoeveelheden niet, die staan niet in de productspecificatie. Kan me voorstellen dat er bij wat appel minder azijn nodig is. Wel viel me op dat er niet alleen appel bij rode kool met appel wordt gestopt, maar ook maiszetmeel. Het zou dus rode kool met appel en maiszetmeel moeten heten.

Ik heb het voorbeeld van het Jumbo huismerk genomen. Maar voor Hak of Gwoon zal het niet veel anders zijn. Zelf proef ik geen verschil tussen beide potjes. Maar dat zal komen omdat ik er een paar uien door snipper en het met wat kruiden en rösti en rookworst of vis roerbak.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-11, in Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Het prijsverschil kan mede veroorzaakt zijn doordat er in het potje met rode kool en appel 10 gram minder zit.

 2. Daarnaast is appel wellicht goedkoper maar een potje appelmoes krijg je voor ongeveer ook deze prijs en is dus niet voor niks. Toevoeging van maiszetmeel zou de prijs enigszins wel kunnen drukken.

 3. Leuke rekenkronkel.
  De prijs van appel is lager dan van de vele producten waaraan het door de voedingsindustrie wordt toegevoegd. Appel is een goedkope vuller, die ook goed smaak en substantie toevoegt. Bijvoorbeeld in aardbeienjam en tomatenketchup. Als je de etiketten leest staat er niet altijd appel vermeld, maar bijvoorbeeld vruchtvlees.

 4. Die ene keer per jaar dat ik rode kool eet ga ik toch voor het beste van het beste: rode kool met appeltjes van Iglo uit de vriezer. Zoiets zelf maken doe ik nooit; daarin ben ik net als jij. 😉

 5. Niet om de prijs maar lekkerder is alleen rode kool kopen en een appel meekoken.

 6. @Bertie: Ik vind gekookte appels vies net als warme appelmoes. Ben dus blij dat ik van die paar procent appels in zo’n potje totaal niets proef. Als dat wel zo was, dan kocht ik het duurdere potje.

 7. @Dhyan: 10 op 350 gram is maar 3,5%. Beide potjes zijn 370 ml. Voorheen stond er uitgelekt gewicht op en volgens mij was dat voor beide 190 gram.

 8. Volgens mij geldt dat alleen bij jumbo…

 9. Geinige rekenkronkel. Maar maf is het wel

 10. Rode kool, appel, kaneel, kruidnagel, laurierblaaadje, azijn, gewassen rozijnen en water. Eén van de weinige recepten van thuis die ik lekker vind. Maar een potje is wel zo makkelijk.

 11. Probeer het: warme appelmoes door de aardappelen prakken met een lading donkere rundjus eroverheen. Feestmaaltje.☻

 12. Mooi berekende blogpost.

  Het lezen van de inhoudsopgave heeft vaker zin.
  Vreemd genoeg wordt er te weinig naar gekeken.

  Vriendelijke groet,

 13. Kitty Kilian

  Ik maak alles from scratch. Nooit potjes. Er zit bijna altijd te veel suiker en te veel zout in.

 14. @Kitty: Voor een 1persoonsroerbakmaaltijd vind ik dit makkelijker/sneller. Kan ook diepvries kopen, maar daar zit meer appel, suiker en zout in.

 15. Ja, gevonden. Het is Sloterdijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: