Feb-17: Sloterdijk

Blijkbaar waren de foto’s van de vorige gokronde niet te lastig en/of Emigrant is/was er erg bekend. Via fotoherkenning had ik wel vastgesteld dat die optie niets op zou leveren. Helaas vroeg ik naar de stationsnaam waar ik uitstapte en die is ‘Amsterdam sloterdijk’ Bij deze gaan de felicitaties namens het complete 1-koppige Ximaarteam naar Dhyan!

Onlangs bedacht ik weer eens de stad (Alkmaar dus) te verlaten. Ik heb een berg vrijtreinendagen, die ik maar niet op maak. Precies een week geleden was het zeer redelijk weer. Dus leek het me wel wat om op stap te gaan. Helaas was ik ook laat uit bed en was ik daardoor ruim na 11’en op het station.

Het leek goed om niet uren in de trein te zitten. Had inmiddels bedacht dwars door Amsterdam te lopen en zo hun 3 stadspoorten te aanschouwen. Ik ken er maar 1 van afstand. Inmiddels had ik ook uitgevonden dat er in Amsterdam-West een watertoren staat. Kon ik ook mooi even bij langs gaan.

Uitstappen in Amsterdam Sloterdijk is dan ook niet meer dan logisch. Eerst daar maar eens de oude restaurantwagons bekeken, die je ook goed vanuit de trein kan zien. De restauratie was niet open. Geen probleem, want in de trein had ik al een saucijzenbroodje naar binnen gewerkt.

Ik liep met het spoor mee onder een grote weg door en zag rechts het oude dorp Sloterdijk opdoemen. Daar viel me een oud stationsbord op dat leidde tot de gokvraag. Dat bord had ik dus maar even aangepast. Nu staat ie op de fotopagina goed leesbaar. Voorheen ging de trein van Haarlem naar Amsterdam net ten zuiden van Sloterdijk. Vanuit Alkmaar zag je dat station niet. Nu is dat alweer decennia ten noorden en kan je er vanuit Alkmaar overstappen naar Schiphol, Leiden of zuidelijker.

Daarna nog even over het oude dijkje gewandeld en uiteindelijk belandde ik langs een soort voetgangersweg tussen het spoor en het volkstuinencomplex. Daar had ik wel dwars doorheen willen lopen, maar dat mag pas ergens in maart. Nu waren de toegangshekken dicht. Pas na anderhalve kilometer kon ik rechtsaf en trof daar een soort kinderboerderij met iets verder een mobiele barista.

Zag er zelfs een watervalletje met daarachter de grote gashouder van de Westergasfabriek. Tegenwoordig wordt daat Matthijs Gaat Door opgenomen. Ik kijk en luister daar vooral graag naar.

Nu wist ik dat ik ook dicht bij de watertoren zou moeten zijn. Die zit daar verstopt achter een flatgebouw. Die witte moderne watertoren is van 1966 en dus redelijk nieuw. Het oude 8-hoekige windketelgebouwtje uit 1899 is een stuk ouder. Tegenwoordig is dat een hotelkamer.

Wordt vervolgt…

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-17, in Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ja, ik kende het plaatsje nog van vroeger.

 2. Tja en ik heb met Emigrant en daarna Google meegelift.

 3. @Ferrara: Niets aan de hand. Ik had niet goed gekeken. Dhyan was de enige die de juiste naam van het station noemde:

 4. Het is mijn eer te na om eerst de andere inzendingen te gebruiken. Ik vermeld dan ook vol trots het geheel zelfstandig te hebben gevonden. Voor de zekerheid heb ik ook de boerderij er nog maar even bij gezocht.
  Ik vind het een hele eer om vet gedrukt op de voorpagina te staan.

 5. Haha zo dicht bij huis had ik je nooit verwacht…

 6. Inderdaad, toen ik Sloterdijk intikte kwam het witte kerktorentje te voorschijn. helemaal goed dus. En we zijn in mijn jeugd 2 maal met vakantie in Haarlem geweest dmv woningruil. We hebben toen heel veel gefietst, maar ook een paar keer met de trein naar Amsterdam geweest. Mijn vader was gek van kerktorens, dus ergens zat er nog iet s in mijn geheugen..
  Matthijs gaat door is een mooi programma.

 7. Amsterdam Sloterdijk! Dat was tot de coronacrisis het station waar mijn man elke dag uitstapte voor zijn werk!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: