Feb-22: Soldaten zijn op weg

Deze foto maakte ik eergisteren:

Jawel in Alkmaar vanaf de stadswal zag ik hoe een troep soldaten marcheerde in oostelijke richting. Dan weet ik genoeg. Die zijn natuurlijk op weg naar  Ukraïne.

Of ze waren bezig met opnames voor een TV-documentaire, maar dat lijkt me ver gezocht.

Zelf ben ik 25 jaar geleden voor het werk kort naar het oostelijke deel van  Ukraïne geweest en heb een aantal jaren samengewerkt met een Russische Ukraïner die gevlucht is naar Nederland. Een aantal maanden ookintnsief met nog 2 Russische Ukraïners en een Ukraïnse Ukraïner. Die laatste zei het minst. Zijn Engels was ook het minst en ik spreek geen Russisch of Ukraïns.

Heb heel wat gesprekken met ze gevoerd over van alles en nog wat, maar ook over hun land. Ze waren daar behoorlijk eerlijk en negatief over. In Rusland deugde het niet, maar in Ukraïne van destijds was het minstens zo beroerd. In beide landen waren boeven en corrupte knoeiers aan de macht. Wat dat betreft gaven ze vooral af tegen de Joden en/of Oligarchen. (Bij het nazoeken daarop vond ik een artikel over de huidige president, die openlijk aangeeft dat hij een Joodse Ukraïner is.) Uit die tijd weet ik wel dat je alle berichten uit dat gebied moet wantrouwen.

Tot 1990 was Ukraïne een deelrepubliek in de Sovjet-Unie en was de officiele taal Russisch. Vooral in het oosten van Ukraïne wonen veel mensen met Russische voorouders, die er circa 100 jaar eerder kwamen wonen vanwege de mijbouw en zware industrie. In Kiev hadden die Russische Ukraïners een streepje voor. Ze waren beter opgeleid, hadden betere connecties en waren beter georganiseerd. Vooral de ‘echte’ Ukraïners in het westen rond Lvov werden voor domme boeren versleten.

Sinds 1990 hebben miljoenen Russischtalige Ukraïners het land verlaten. Een deel ging naar Rusland, maar ook veel naar West-Europa. Zij zagen destijds de bui al hangen, dat het daar een puinhoop zou worden. De Russen met te weinig geld en een lage opleiding bleven achter.

De Ukraïners waren al ruim in de meerderheid, maar door het vertrek van de vele Russen lukte het de Russischtaligen hen niet meer om zich politiek te handhaven. De landstaal werd veranderd naar het Ukraïns. Ik heb niet de indruk dat er enorme verschillen zijn, maar je kan het zien aan de plaatsnamen.

In het Russisch is het Kiev, Kharkov en Lvov. In het Ukraïns is het tegenwoordig Kyiv, Kharkiv en Lviv. Het is dan ook raar dat Nederland steun betuigt aan Ukraïne, maar de Russische naam voor hun hoofdstad blijft gebruiken.

Door het wegtrekken van de vele Russische Ukraïners en de afname van hun invloed in het Ukraïnse parlement nam ook de band met Rusland af. Omdat Ukraïne behoorlijk arm is zochten ze steun bij de EU en de Navo. En dat is dan weer tegen het zere been van Rusland.

Veel EU-landen hebben gas nodig uit Rusland. Dat houdt in dat de steun beperkt is anders gaan ze het merken aan de gasprijs, die nu al extreem hoog is door de gasbehoefte van China.

Of de regering van Ukraïne tegenwoordig minder corrupt is weet ik niet. Daar volg ik het de laatste tijd te weinig voor. In de Nederlandse media is het op dat gebied altijd erg rustig geweest. Het komt er op neer dat als Rusland fout is dat Ukraïne wel goed moet zijn. En zo simpel is het niet altijd. Op dit moment is Bram Vermeulen in het oosten van Ukraïne. Ben erg benieuwd naar zijn ervaringen.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-22, in Alkmaar, Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Wat een bijzondere foto! Ik dacht eerst: ‘Die is zeker van vroeger,’ dus het was een wonderlijke gedachte dat hij van nu is…

 2. Ik volg het een en ander op een afstand.

  Buitenlandse inmenging en stationering van troepen blijft voor mij een foute handeling.

  Maar wie ben ik?

  Vredelievende groet,

 3. Zo te zien is niet het modernste onderdeel op pad gestuurd.
  Alkmaar wordt vaak gebruikt voor film en reclame.

 4. Dit zijn alvast geen uniformen van de Nederlandse Defensie anno 2022. Die zijn groen/bruin/wit gevlekt. En kijk eens naar die helmen. Filmopnames lijken me een goede aanname.
  Interessante informatie over Russische Oekraïners.

 5. in 1989 viel de muur, tot 1990 was de Ukraine een deelrepubliek in de Sovjet Unie. Het is gewoon landjepik van de Navo. Maar als je aan landjepik doet, waarom zou je een stukje moeras willen hebben?

 6. Beter je niet te bemoeien met aangelegenheden die je niet aangaan.

 7. @Dhyan: Aan wiens adres is je opmerking? Jan K, ik, jezelf en/of Rutte?

 8. Ik begrijp niet wat die Russen daar zoeken…

 9. @Jan K. Zoals ik al schreef wil Ukraïne zelf graag bij de Navo en/of EU, omdat ze het zelf niet redden en geen steun meer verwachten van Rusland. Het opstandige deel in het oosten wil wel bij Rusland, maar ik verwacht niet dat de Russen daar trek in hebben. Dwz De Krim was een ander verhaal. De Russische marinevloot heeft daar een belangrijke en strategische haven. Oost-Ukraïne is erg armoedig en niemand zit meer op hun steenkool te wachten.

  Zelf heb ik wel al heel lang moeite met de Navo. Misschien hadden die moeten stoppen toen het Warschaupact werd opgeheven. Punt is dat de EU geen leger heeft, maar de Navo is daar zeker niet een 1 op 1 vervanger voor.

 10. @Sjoerd: Zij komen op voor hun Russische medemensen in de Ukraïne. Je moet ook bedenken dat er in Rusland al jaren wordt verteld hoe beroerd de Russen het in de Ukraïne hebben. Deels is dat ook zeker zo. Economisch of strategisch schiet Rusland er niet veel mee op. Maar je kan je ook afvragen waarom de Engels vast willen houden aan de bezetting van Noord-Ierland. Is economisch en strategisch ook niet zo belangrijk. De Engelsen die er wonen zal ook daar de reden zijn.

 11. @Ximaar: ja, ik geloof wel de ukrainers hulp zochten in het westen, maar je hoeft daar als westen niet op in te gaan. In de verdere reacties lees ik dat Rusland ook niet veel trek heeft in de Ukraine. Dat moet toch al met al hoopvol zijn voor een diplomatieke oplossing lijkt me zo. Misschien dat het westen en Poetin samen de Ukraine een tip kunnen geven: zoek wellicht steun bij China?

  Een tijd geleden las ik bij Rob de Wijk dat Rusland een economie heeft vergelijkbaar met die van de Benelux. De huidige macht van Rusland heeft veel te maken met hun positie in de Veiligheidsraad, misschien moeten we daar iets aan doen een keer. In plaats te trappen in de provocaties van een heerser van de Benelux, zeg niveau Rutte. Zoals jaren geleden Frans Timmermans op het plein in Kiev, en dan anders geschreven, dat vond ik echt totaal belachelijk. Stel je voor dat Lavrov in Groningen de aardbevingsslachtoffers gaat ophitsen zich af te splitsen van Nederland………!.

 12. Laat Alkmaar de vingers niet branden…🤣😆

 13. @Jan K. ‘Het westen’ heeft veel gezichten. Zo heb je de EU en de Navo waar ze zich bij aan willen sluiten. Ze hebben ook een band met Canada, waar een grote Ukraïnse gemeenschap is. Was ook opvallend dat nadat Canada (CETA) een handelsverdrag met de EU wilde, de Ukraïne iets vergelijkbaars wilden met de EU. Nederlandse burgers lagen toen dwars waar FvD uit voort is gekomen. Dat dwarsliggen had niet alleen met de Ukraïne te maken, maar voor hen waren ‘we’ op dat moment wel onbetrouwbaar.

 14. @Ximaar:
  Ik ondersteun iedere reactie die het wegblijven uit Oekraïne steunt.

 15. Misschien gaat het wel helemaal niet om Oekraïne, maar om de sancties die gaan volgen. Volgens mij spelen er heel andere belangen dan het hebben van stukken Land of het erkennen. Als de gaskraan dicht gedraaid wordt, spint Amerika daar goed garen bij. Daar is genoeg gas in een andere vorm en dat willen ze heel graag kwijt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: