Feb-28: Overal Gokvraag – Opgelost

Op de foto staat bovenaan bus 123 naar Station Alkmaar. Als ik van deze halte naar het station loop, dan doe ik daar 10 minuten over. De loopafstand is 950m. De gokvraag was; hoe lang bus 123 van Connexxion/Overal er over doet als je bij deze halte instapt?

Koen had het als eerst goed en later Bytheway. Koen heeft geluk aangezien 1 van m’n regels is dat het laatste antwoord per deelnemer meedoet. Anders zou je tig anwoorden kunnen geven en zit er altijd wel een goed tussen. Bytheway herkende de halte en heeft waarschijnlijk net als Koen even bij 9292.nl gekeken. Beide van harte gefeliciteerd namens Xinix, Xiwel, Strayclist en Ximaar. (Goed dat ik meerdere pseudoniemen heb, dan lijkt het nog wat.)

Het is natuurlijk vreemd dat een bus vanaf het centrum er zo lang over doet. Komt omdat de halte aan de zuidkant van de Kanaalkade is. Daar komen alle bussen vanaf Station Alkmaar. Die gaan dan overal naartoe, zoals Purmerend, Alkmaar-Noord, Sint Pancras en Heerhugowaard. En deze 123, die via De Rijp een rondje maakt naar het Station van Alkmaar.

Op het haltebord hierboven komt de 123 2x voor. Komt omdat het ochtendrondje anders is dan het middagrondje. ‘s-Ochtend tussen 7 en 12 uur kachelt en stuitert ie door kleine dorpjes als Grootschermer en Noordeinde en Graft. Terug gaat ie over de N244. Vanaf 13 uur doet ie het rondje in tegengestelde richting, zoals te zien is op deze tabel in de bushalte:

Daar kan je op afstuderen. Een tourist die uit de binnenstad komt en deze halte als eerste ziet, weet niet beter dan dat ie naar het station wil. Ziet op de DRIS (Dynamisch ReizigersInformatieSysteem) maar 1 bus naar het station en dat is de 123 via De Rijp. Op de DRIS wordt niet vermeld dat ie via De Rijp gaat. Op het haltebord zie je 2 varianten van de 123, die beide eindigen op het Wollandje in De Rijp. Er staat geen eindhalte van Alkmaar Station op. Je moet dus al op de 2 tabellen kijken die in het bushokje hangen.

Maar eigenlijk sta je bij deze halte dus goed fout. Je moet de halte aan de overkant hebben, die er ogenschijnlijk niet is. Die halte is ooit 200 meter naar het westen en dus richting station verplaatst. Op de bovenste foto , die in die richting ‘kijkt’ is ie vrijwel niet te herkennen. En als je toch al 200 meter loopt, doe de overgebleven 750 meter er ook meteen maar bij. Wachten op die halte en in- en uitchecken zal geheid meer tijd vergen dan de 8 minuten lopen.

Ik snap niet dat er op de tabellen en het haltebordje wel De Rijp kan staan en op de DRIS (die veel opvallender en dominanter is) niet. Dit ‘foutje’ is nog maar een jaartje of 5 aanwezig. Mensen die naar De Rijp moeten weten het inmiddels wel. Touristen die met de bus terug willen naar het station zullen er niet zoveel zijn. Zal wel de groep zijn die niet zo makkelijk loopt. Die wil je geen valse hoop geven dat ze vanaf deze halte met de bus naar het station kunnen. Connexxion maakt dan weer wel de provinciale kreet dat je ‘Overal‘ komt waar.

Advertentie

Geplaatst op 2022-02-28, in Alkmaar, Gokmatig, OV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Ik verwacht 3 minuten bij een voorspoedige rit en zonder stoplichten.

 2. @Marieclaire: Als voetganger heb ik met 1 verkeerslicht te maken, duurt circa 30 seconde. De bus heeft er meer, maar hoeft daar vrijwel niet voor te wachten aangezien zij de lichten kunnen beinvloeden. Je hoeft overigens ook geen rekening te houden met files of een kapotte brug. Dwz voor de uitslag gebruik ik simpelweg de officiele dienstregeling.

 3. 13 minuten inclusief 8 minuten wachttijd voordat de bus komt

 4. 3 minuten als je rechtstreeks naar het station gaat
  56 minuten als je het rondje in de andere richting rijdt en een rondje Alkmaar voor ogen hebt.

 5. 9292.nl zegt 3 minuten. De kosten van € 1,12 zijn snel verdient door te gaan lopen.

 6. Je loopt niet erg vlug hè? ☺

 7. Oh, dit doet me denken aan zo’n rekensom die ik nooit kon op school….

 8. fruttekoek

  ik hou het op 4 minuten

 9. @Bertie: 100m/min = 6km/h.

 10. Dan rekende ik weer eens verkeerd.🙄

 11. ik zeg 56′ als je bij deze halte instap, (pieterstraat)

 12. De uitslag en uitleg heb ik bovenin toegevoegd.

  Om 1 of andere reden jengelt dit deuntje steeds door m’n hoofd:

 13. Alle bussen die in Alkmaar beginnen komen ook weer terug is Alkmaar, dus als je op de heenreis (vanuit Alkmaar) instap ben je altijd langer onderweg.

 14. Misschien staat er in kleine letters dat er niet over de uitslag gecorrespondeerd kan worden maar ik teken toch bezwaar aan. De bus staat op het rechter weggedeelte en gaat (zoals ook omschreven richting station), dat is dus de kortste afstand naar het station en die bedraagt drie minuten. Wanneer de opstap aan de tegenoverliggende zijnde zou zijn dan gaat de bus van het station af en bedraagt de afstand (mogelijk ik heb dat niet nagekeken) 56 minuten. In dat geval heeft marieclaire het als eerste bij het rechte eind en komt Koen op de tweede plaats.

 15. Oké ik zie nu pas de rest van de uitleg. Ik heb een lange afstand overwogen maar achtte het niet het geval nu je het over vanaf deze halte naar het station lopen had in 10 minuten. Ik hou het maar op een strikvraag dat de bus de omweg diende te rijden en niet rechtstreeks kon.

 16. @Dhyan; De reaxi’s zet ik alleen even dicht als ik de uitslag verwerk. De ‘strikvraag’ komt door de vreemde aanduiding op het bord. De foto ik genomen richting station. De betreffende bus komt dus vandaar, net als de andere bussen op het bord.

 17. Ik had nog nooit gehoord van 9292.nl. Ik ben overduidelijk geen OV-reiziger😅

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: