Mrt-22: Chili en Denemarken

Als ik naar Europa kijk, dan zakt (halveert) vrijwel overal het aantal coronadoden t.o.v. midden-februari. Het was heel erg in Bulgarije, maar ook rond en in Ukraïne. Nou is dat getal (gemiddeld dagelijkse coronadoden per dag voor midden-maart per miljoen inwoners) bij de Ukraïne niet meer objectief te achterhalen. Met de inval van Rusland zakte het aantal dagelijkse coronadoden in de Ukraïne van zo’n 270 naar 0.


De kans is groot dat er in de Ukraïne nog altijd meer mensen dood gaan aan corona, dan aan de oorlog. Voor Rusland zal dat niet zoveel anders zijn. Opvallend is dat het in Denemarken zo slecht blijft gaan. In Zuid-Korea schiet het dodental nog veel scherper omhoog, daar ver8voudigde het in 1 maand tijd. Daar hoor je door de oorlog niet veel over. Oostenrijk en Duitsland doen het ook minder. Wat dat betreft blijft corona een beetje over Europa heen en weer golven.

Hieronder het maandelijkse overzicht, waarbij ik voor Ukraïne een schatting heb gedaan, afgaand op de ontwikkeling in de landen er omheen:

Al met al had ik de indruk dat corona duidelijk op z’n retour is. Dus bedacht ik dat ook even wereldwijd na te kijken en schrok van deze grafiek:

Toevallig vandaag een enorme uitschieter. Na wat zoeken kwam ik op Chili uit:

De nieuwe regering van Chili heeft haar telmethode aangepast (moest dat uit een Argentijnse krant halen) en vonden dat er ruim 11.000 doden in de afgelopen 2 jaar te weinig zijn geteld. Die 11.351 zijn vandaag in 1 klap toegevoegd. Chili had ik al een tijdje van m’n overzicht gehaald, omdat o.m. Argentinië en Colombia er op staan. In die landen valt het nu erg mee. Toch Chili maar even nagerekend. Daar valt het dus niet mee. Ze komen net voor Denemarken op de bovenste plek. Dat is wel nadat ik voor midden-maart hun cijfer opgehoogd heb met dat ‘wegwerkverschil’.

Advertentie

Geplaatst op 2022-03-22, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Corona is een volhouder… Die hebben we zo een, twee drie nog niet weggewerkt.

 2. Pieken en dalen hebben ook andere landen, waaronder Nederland. Bijvoorbeeld door een computerprobleempje kan een dag bijna niets doorgemeld en dan wordt dat later weer ingehaald. Toevallig gingen gisteren Nederlandse cijfers weer iets omhoog.

  Er zijn natuurlijk ook uitschieters met een andere verklaring, bijvoorbeeld het hogere aantal besmettingen na “dansen met Janssen” en bij de invoering van de QR code pas, die meer mensen ertoe aanzette om te gaan testen. Voor de zomervakanties zullen ook weer mensen zich laten testen voor toegang tot andere landen. Zo zal het geregistreerde besmettingsaantal opnieuw gaan oplopen, zonder dat dit een echte piek in besmettingen betekent.

  Denemarken heeft al een tijdje de corona beperkingen afgeschaft, maar blijft wel testen. Al eerder hadden ze daar gemeld dat oplopende besmettingsaantallen in ziekenhuizen vooral werden veroorzaakt doordat een groot deel van de bevolking besmet wordt. Ondanks hoge vaccinatiegraad verwachten ze dat vrijwel iedereen daar besmet zal worden.

 3. @Vlierbloesem: Om die pieken en dalen te voorkomen gebruik ik de getallen van een volledige week en deel dat door 7. Je kunt aan de de grafieken hierboven zien dat er in het weekend en vooral op zondagen minder sterfgevallen worden gemeld. Dat soort effecten reken ik er dus op mijn manier uit weg. Wat in Chili is gebeurd is van een totaal andere orde. Je moet bedenken dat de rechter staaf in hun diagram feitelijk 4x zo hoog is. Dat is dus afgekapt. Hun 11.000 extra doden op 1 dag verstoorde ook duidelijk de wereldgrafiek.Voor mijn normale diagram heeft het overigens geen effect. Die meetmethode is van 12 t/m 18 maart en daar viel het buiten.

  Zelf ben ik er nog altijd voor om afstand te houden en me niet te mengen in grote groepen. Het lijkt er op dat de Denen ook dat massaal hebben laten varen.

 4. Ik zie Nederland ook ineens alle voorzorgen overboord gooien. Formeel is niks meer verplicht maar er zijn nog wel adviezen.

  Vooral zelf je hersens gebruiken lijkt me de beste oplossing. Ik ga ook niet in grote groepen en zelfs de supermarkt zie ik als besmet gebied. Daar liep ik altijd verkoudheid en griep op, dus zal in mijn meest gebruikte supermarkt ook het corona risico hoog zijn.

  Ik ben inmiddels meermalen bij mensen geweest die met een corona besmetting thuis zaten. Nog steeds ben ik zelf niet besmet. Ook daar draag ik een masker met goede filters. Mensen weten dat inmiddels wel van me.

 5. Weet je wat het helemaal vervelend maakt dat je al twee dagen loopt te sproeien zonder ziekteverschijnselen en dat je dat dus niet weet. Dan krijg je geringe klachten, testje doen, positief, hup naar de teststraat weer positief en dan blijkt dat je zonder het te weten al een poosje een besmettingsbron voor anderen bent geweest. Wij waren hier echt voorzichtig en liepen het toch op. Wonderlijke sensatie amper ziek en toch opgehokt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: