Mrt-28: Notepad++

Iedere Windowsgebruiker kent ‘Kladblok’, dat eigenlijk Notepad.exe is binnen de map van Windows. Je kan er via het Windowsmenu en Assesoires komen. Zelf heb ik sinds een jaar of 25 een snelkoppeling naar Kladblok op m’n bureaublad. Het is dus een nononsense ding waar je makkelijk aantekeningen in maakt.

Punt is alleen dat ie sinds de Februari-22-update weer van de rel is. Dat had ie ook een paar jaar geleden een hele tijd. Heeft te maken met laptops die een verschaling van circa 150% nodig hebben. Leveranciers van 15″ laptops met een FHD (1920×1080 pixels)-scherm zetten die waarde standaard op 150%. Je kan dat wijzigen bij Instellingen/Systeem/Beeldscherm/Schaal en Lay-Out.

Kladblok heeft sinds Februari als enige last van die aangepaste schaal-instelling. Alle andere Windows-applicaties als Verkenner, Browsers, Word, Paint, etc. doen het prima. De afgelopen jaren had Kladblok geen last en daarvoor weer een periode wel. Het lijkt er op dat bij de update een oude fout is teruggezet.

Die fout is zeer simpel. Als je Kladblok opent, dan komt ie 1,5x breder en 1,5x hoger terug. Na 3x openen verandert ie van een postzegelformaat in schermvullend. Ik vind dat knap irritant aangezien ik vaak iets naast een geopend kladblok wil bekijken. Ik heb het nu bij m’n Dell. Eerder had ie het bij m’n Asus en op dit moment heeft een Lenovo Ideapad (van een kennis) er ook last van. Waarschijnlijk alle laptops die de schaal op 150% hebben staan.

Ik heb een natuurlijk een meldingt gemaakt bij Microsoft en die kwam met de optie opnieuw installeren. Hielp natuurlijk niet, omdat de fout in de laatste versie van Windows 10 staat. (Mijn laptop is te oud voow Windows 11). Het zou me niets verwonderen als deze fout er ook bij 11 in zit, maar ik heb geen kennissen met Windows 11.

Overstappen op Write (ook een systeemeditor van Windows) viel tegen. Teveel toeters en bellen. Zelf had ik ooit ‘Kladfiter’ gemaakt. Idd Kladblok met wat filter-opties die je alleen in Excell aantreft. Ondanks dat ik die voor Windows98 had gemaakt in Delphi, deed ie het nog prima. Natuuur ook geen last van die schaalfactor.

Naast filteren kan ie ook in gewone textbestanden sorteren en zoekt ie meteen na het intikken van de eerste letter in het zoekvak. Maar ik had er wel een vast lettertype van die tijd in gezet. Voor een 800×600 scherm van destijds prima, maar nu wel erg priegelig. Delphi (om dat aan te passen) heb ik al heel lang niet meer.

Ik ging dus even op het internet zoeken en vond Notepad++. Kende het al langer. Is gewoon kladblok, maar dan met wat aanvullingen voor programmeurs. Hij kan je ‘syntax’ (bijvoorbeeld zijn geopende haakjes wel gesloten?) nakijken. Ding doet het voor mij prima en snel. Ga daar dus voorlopig maar mee door.

Advertentie

Geplaatst op 2022-03-28, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Omdat ik veel programmeer gebruik ik al zolang als ik weet notepad++. Al mijn blogs worden daarin gemaakt, want de blokeditor van wordpress gooit bij een verkeerde syntax ook de helft van de inhoud weg.

  2. Ik gebruik ze allebei tot volle tevredenheid op een Desktop. Daarnaast heb ik ook een pictogram in de werkbalk van het klembord (handig om deze niet telkens te hoeven zoeken als ik een screenshot heb gemaakt).

  3. Ik heb overigens ook nog TextPad en WordPad maar die gebruik ik nauwelijks.

  4. Dit is nieuw voor mij. Ik kende dit niet. Ik heb een Mac computer.

  5. fruttekoek

    Voor snelle notities (bv eigen “notulen” tijdens Teams overleg): Notepad
    Voor programmeren thuis: PSPad (gratis en volledig portable) of CodeLobster IDE (gratis en grotendeels portable)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: