Apr-08: Meerderheid?

Onlangs verscheen er een overzicht van landen die gestemd hebben over het opschorten van het lidmaatschap van Rusland in de VN Mensenrechtenraad. Vooropgesteld vind ik het gedrag van de Russische Federatie bezopen. Zo’n land mag wat mij betreft flink en op veel manieren op de vingers worden getikt. Sta dus wel achter de uitslag:


93 Landen inclussied de Ukraïne en de USA stemden voor. 24 Landen, waaronder de Russische Federatie en China stemden tegen. Een flinke groep van 58 landen, waaronder India, Indonesia en Brazilië onthielden zich. Circa 20 landen deden niet aan de stemming mee. Misschien mogen ze niet of was een deel gewoon niet aanwezig.

En toch heb ik moeite met de uitslag. Die 58 onthoudingen vertegenwoordigt bijna de helft van de wereldbevolking. De tegenstemmers hebben net wat meer inwoners dan de voorstemmers, die uiteindelijk nog geen kwart van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Links een taartdiagram, waar ook nog 3,3% afwezigen op staan.

Ik vind het raar dat 1 stem van China (inclussief HongKong en Macao) even zwaar telt als de stem van Saint Lucia. 24 voorstemmende landen zitten (vaak ruim) onder de 1 miljoen inwoners. Het gaat dan vaak om voormalige Britse eilandkoloniën. De Nederlandse Antillen tellen gewoon binnen Nederland mee en hebben geen eigen stem.

Als de EU (net als de USA) 1 land wordt, dan gaan ze van 27 naar 1 stem. Het opsplitsen van de Sovjet Unie en Yugoslavië zorgde voor een flinke toename van het aantal stemmen. Je kan ook zeggen ‘opsplitsen loont’.

Deze keer valt het in ons voordeel uit. Vaak zal het ook in ons nadeel uit kunnen pakken. Echt democratisch komt dit niet bij mij over.

Advertentie

Geplaatst op 2022-04-08, in RTV-matig, Webmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Maar intussen gebeurd er niets…

 2. Jammer van deze uitslag, stemwaarde zou eerlijker verdeeld moeten zijn.

 3. Terechte conclusie.

 4. Ik snap de diagram even niet. Het voorstel is er door maar toch is maar 23,9 procent van de landen (93) voor en 27,5 (24 landen) tegen, waarbij de rest niet meedoet.

 5. @Dhyan: De taart laat het aantal inwoners zien die achter de stemmers schuil gaan. Die taart is dus op evenredige vertegewoordiging, waar we in NL zo mee dwepen. Een stem in Limburg telt even zwaar als een stem in Amsterdam. Binnen de EU, USA en bijvoorbeeld GB is de impact van je stem afhankelijk van waar je woont en deze VN-methode (bovenste lijst) is daarin nog extremer. 11.000 Vanuatuanen worden gelijkgesteld aan ruim 1.400.000.000 Chinezen. Als je op de taart klikt, dan verschijnt de berekening van het aantal inwoners.

 6. een mooi bewijs dat de stelling in het liberaal humanisme dat een ieder gelijk en gelijkwaardig is geboren, waar dan ook ter wereld niet echt juist is. Een individu is ook onderdeel van een groep, veelal van meerdere groepen. De exercitie van ximaar kun je herhalen door alle individuen ter wereld toe te delen naar godsdiensten, waarbij je de groep godsdienst geen gemakshalve even toedeelt aan het geloof: het liberaal humanisme

 7. Zo zie je maar, dat er heel veel subjectief is. De berichtgeving bij ons over Oekraïne zal ook gekleurd zijn. Vanuit een bepaald standpunt. Ik zou wel een berichtgevingen over hetzelfde onderwerp willen zien, maar dan vanuit de verschillende gezichtspunten gegeven.

 8. @Hanscke: In het verleden luisterde ik naar de Finse wereldomroep voor een neutralere en andere kijk op dit soort oost-westzaken. Maar daar hoorde je bitter weinig nieuws. Een maand geleden heb ik een paar keer naar de staatsomroep van China geluisterd over dit onderwerp. Zij hadden een soort kringegesprek met mensen uit Rusland, Australië, Zweden en China. Vooral de Zweed had een paar punten die zeker Putin op rare gedachten heeft kunnen brengen. Die punten kan je gewoon vinden op wikipedia, maar ik heb ze hier in het nieuws nooit voorbij horen komen. Ook niet bij de wappies.

  Daarnaast heeft onze terreurprofessor Beatrice de Graaf een opvallend (religieus) punt aangeroerd dat ook niet echt opgepakt is door de media. Schijnbaar past het niet in ‘ons’ straatje. Zelf heb ik ook wel een puntje, waar ik misschien toch nog eens over ga bloggen.

  Wat ik hier boven blogde is vrij neutraal. Deze stemming laat het kromme van de VN zien met hun eigen data. Bij deze stemming is dat goed te zien, maar vaak zal de VN door deze aanpak uiterst besluiteloos overkomen. Het lijkt mij ook simpel om de kleine landjes om te kopen qua stem. Ik vermoed niet dat dat bij deze stemming is gebeurd. Als eilandje midden in de Stille Oceaan zal je simpelweg minder afhankelijk zijn van Rusland dan bijvoorbeeld India of China.

 9. Democratie blijft lastig.

  De opkomst tijdens de laatste stadsdeel en gemeente verkiezingen hadden een bedroevend lage opkomst!

  Niet-stemmers behaalden in mijn stadsdeel een ruime meerderheid.

  Bezorgde groet,

 10. Ximaar bedankt voor de (gedegen) toelichting ook die aan Hanscke.

 11. Het aantal onthoudingen over deze kwestie is bijzonder groot vind ik….

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: