Apr-20: Nestnood

Regelmatig loop ik over de Heilooërbrug bij de Molen van Piet. Tegen die brug drijft al jaren een nest, dat om beurten word gebruikt door meerkoeten of futen. Voor alle duidelijkheid het nest is geconstrueerd door meerkoeten, die zijn daar uiterst bekwaam in.

Een maandje geleden had een futenpaar daar wat eieren uitgebroed. Toen hun pullen net konden drijven zijn ze een paar dag weggeweest. Neem aan een cruise rond de binnenstad. Toen ze terugkwamen lag er een meerkoet op te broeden.


Met meerkoeten maak je geen ruzie. Sterker nog meerkoeten maken met iedereen ruzie, met soortgenoten, zeemeeuwen en eenden (die beide ruim 2x zo groot zijn). Zelfs zwanen drijven er een blokje voor om. Het futenpaar met hun 2 pullen drijven nu alweer weken rond dit nest. De meerkoeten zien hen schijnbaar niet als bedreiging.

Dit tafereel is dus al weken aan de gang en misschien wel meer dan een maand. Mogelijk is er iets fout met het legsel van de meerkoeten, dat het zo lang duurt. Het komt een beetje sneu over dat de futen ‘het huis zijn uitgezet’ en daar dus maar een beetje ronddobberen onder toezicht van een broedende meerkoet.

Geplaatst op 2022-04-20, in Alkmaar, Woonmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. De dierenwereld heeft zijn eigen regels, gelukkig maar…

 2. Kraak-kwestie. 😀

 3. Misschien gaan de futen voor een tweede leg als de meerkoet is uitgebroed.

 4. Die luie futen hadden allang zelf een nieuw nest kunnen bouwen.

 5. Zo is het leven, ook bij de dieren. Op gestaan plaatsje vergaan.

 6. Hoe dan ook, toch wel zielig.

 7. Spannend, hoe zou dit aflopen, houd ons op de hoogte. ALs er geen leven in die eieren zit moeten ze dat toch ooit in de gaten krijgen,.

  FIALAS.

  Verzonden vanuit Mail voor Windows

 8. @Fialas en ander geïnteresseerden (m/v/x). De futen zijn nu vaker op pad. Ik zie ze steeds minder. De broedende meerkoet heeft in elk geval 3 pullen. Las dat ze circa 23 dagen broeden. Dacht dat dat vlotter zou gaan.

 9. Eigenlijk kraakt die meerkoet dus hun woning? Het zal je maar gebeuren zeg.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: