Mei-23: Corona daalt flink door

Iets dat we in Nederland al eerder zagen is nu ook duidelijk wereldwijd te zien. De coronagetallen zijn nog niet zo laag geweest since 26 maanden geleden. En die daling lijkt duidelijk door te zetten:

Toch moet je wel bedenken dat de getallen van Ukraine en Noord-Korea er niet bij zitten. Maar dan nog zou er een duidelijke daling zijn.

Sinds Januari-2021 hou ik maandelijks een lijstje met het aantal corona doden per land per miljoen inwoners bij. Reden was dat in het nieuws dan weer het ene en dan weer het andere land werd genoemd en dan ook vaak nog eens alleen het aantal nieuwe besmettingen zonder rekening te houden met het aantal inwoners. Daar kon en kan ik dus niets mee.

Mijn indruk was en is dat besmettingsgetallen niet alles zeggen. In veel landen waren niet voldoende tests, liet een deel zich niet testen, en moet je vraagtekens zetten bij de administratie. Geldt ook nog altijd voor Nederland, laat staan voor landen die een stuk armer zijn.

Ik koos er destijds voor om het aantal doden per miljoen inwoners bij te houden. Zelf denk ik dat dat eenvoudiger te bepalen is daardoor representatiever. Zal ook wel zo zijn, maar vervolgens deden ze in Nederland moeilijk over de doodsoorzaak corona. Het CBS heeft aangetoond dat 2x zoveel mensen sterven aan corona als eerder werd geregistreerd. In GB vermoed ik dat dat ook zo is, maar in België bijvoorbeeld niet. Veel landen zitten daar waarschijnlijk tussenin.

Hierboven toch maar weer de lijst met de getallen voor het midden van mei-2022. Finland staat daarin bovenaan met 3,15. Dat zijn dus 3,15 doden per dag per miljoen inwoners. Ik neem daarbij een gemiddelde over 7 dagen. Finland deed het tot een aantal maanden geleden nog erg goed. Het is ook iets gezakt ten opzichte van april-2022. Maar alle andere landen zijn veel meer gezak. Overal is sprake van een ruime halvering. De uitzondering is Australië en Taiwan. Daar is een duidelijke stijging te zien. Heb toen ook maar eens gekeken naar Nieuw Zeeland, waar het altijd zo goed ging. Daar was een nog grotere stijging te zien.

Geeft wel aan dat er zoiets is als kudde-immuniteit en weerstand in de samenleving opbouwen. In Nieuw Zeeland en Australië is voldoende gevaccineerd. Maar als je de mensen teveel beschermt met omgangsbeperkingen, dan neemt ook de vatbaarheid niet af. Zo vind ik ook dat België het niet goed aanpakte door mensen zoveel mogelijk in huis (kot) te laten blijven. Daar vinden de meeste besmettingen plaats. Zelf ben ik de laatste 2 jaar net zoveel buiten geweest als nu en de jaren daarvoor. Ik zorgde wel voor meer afstand en ging niet naar drukke feestjes. Van dat laaste hield ik toch al niet.

In Taiwan zit het nog iets anders. Het is wel een rijk en verwesterd land, maar zij hebben de grenzen enorm snel dicht gegooid en gehouden. Op een bepaald moment verzwakt dat toch en nu zie je daar een uitbraak, die er niet om liegt. Maar om het in perspectief te zien hieronder een grafiek van Nederland (oranje) en Taiwan (groen) per miljoen inwoners:

Noord-Korea hield de grenzen altijd al potdicht. Het zou dus heel goed kunnen zijn dat zij net als Taiwan vrijwel geen doden hadden tot enkele maanden terug. Het is duidelijk dat die er nu wel zijn. De vraag is echter hoeveel. Zelf schat ik het op het dubbele van Finland. Dat is 10x zoveel als wat de Noord-Korea laat doorschemeren en 10x zo weinig als ik de getallen van de BBC omreken. Het kan dus veel hoger zijn, maar de WHO en John Hopkins Universiteit die de getallen bijhouden geven nog altijd geen informatie Punt is wel dat mensen in Noord-Korea minder oud worden, wat net als in Afrika voor minder coronadoden zorgt. Van overgewicht en bewegingsarmoede is (op de opperste leider na) in dat land ook geen sprake.

Die officiele getallen zijn ook gestaakt voor Ukraine. Neem nog altijd aan dat daar veel mensen aan corona overlijden. Bij elkaar in schuilkelders is niet erg bevorderlijk. Medische hulp heeft haar handen vol aan de oorlog. Heb daar een aanname voor gedaan gebaseerd op de corona-ontwikkelingen in Rusland. Maar ook Rusland kan flink onder rapporteren, vooral waar het hun soldaten betreft. Ook die zitten dicht bij elkaar in tanks en dergelijke.

Advertentie

Geplaatst op 2022-05-23, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. De Ukraine vind ik toch al geval apart, Volgens mij kun je dat door de vele oorlogsdoden die er vallen en de slechte communicatie moeilijk in beeld brengen.

 2. De cijfers van de verschillende landen zijn steeds moeilijker te vergelijken. Ieder land is andere criteria gaan hanteren en veel wordt niet meer doorgegeven aan de WHO. Toch is er nog wel een trend waar te nemen. De wereldcijfers gaan omlaag. Wat weer niet gebruikt kan worden als voorspelling naar de toekomst.

  Wat dat betreft kun je beter kijken naar het verloop van bijvoorbeeld de Spaanse griep ooit. Door censuur zijn daarvan geen betrouwbare cijfers bijgehouden, maar de anekdotische waarnemingen wijzen op grote besmettingsaantallen, die na een paar jaar afnamen tot een niveau dat zo laag was dat er geen belangstelling meer voor was. Dat virus is niet uitgestorven, maar heeft nooit meer zo’n grote invloed gehad.

 3. enigszins off the recond: wordt jouw bezoek aan mijn blogpost niet meegeteld bij de statistieken van wordpress, sinds kort krijg ik het verschijnen van jouw blogpost via het belletje rechtsboven ( mark your notifications) aangekondigd. Heb ik iets veranderd?

 4. mooi overzicht weer, mooiste zin: van overgewicht en bewegingsarmoede is daar geen sprake!

 5. @Jan: Het kan zijn dat Firefox mijn gegevens niet doorgeeft en dat je daarom mijn bezoekjes niet in je statistieken ziet. Aan die notificaties doe ik nooit wat. Ik werk er zelf niet mee. Het kan goed zijn dat wordpress daar iets in gewijzigd heeft.

  Over Noord-Korea. Het is natuurlijk niet leuk dat de wereldwijde boycotten op Noord-Korea daar voor armoede en minder goede medicijnen en een lager levensverwachting van de bevolking zorgen. Aan de andere kant krijgen ze onze fastfood e.d. (dat voor overgewicht zorgt) ook niet. Beide zorgen uiteindelijk wel voor minder coronadoden. Soort voordeel bij een nadeel.

 6. Het viel mij op dat in Duitsland in winkels nog heel veel mensen, zeker winkelpersoneel, met mondkapjes loopt. Loop ik daar tussen zwaar verkouden te wezen, dat hele Corona al weer lang vergeten.

 7. @Mack: In Duitsland hebben ze nu de getallen die wij 4 maanden geleden hadden. Het wil daar slecht zakken, vooral in NederSaksen en NoordRijnWestFalen.

 8. Wat een fijne grafiek om naar te kijken Ximaar. De aantallen zijn zo inderdaad zichtbaar veel gedaald. Hopelijk blijft het zo.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: