Mei-26: PDF (Om)Vraag

Op dit moment ben ik doende met de familiestamboom. Heb daar een aparte getekende versie van. Een digitaal voortborduursel op wat mijn ouders eind jaren-80 hadden bedacht. Werkt nog altijd goed, omdat we niet zo’n grote familie hebben. Iets anders is een chronologisch overzicht. Die bedacht ik als doorzoekbare aanvulling zo rond de eeuwwisseling.

In eerste instantie maakte ik die in HTML met allerlei links heen en terug tussen ouders en hun kinderen en naar alfabetische achter- en voornamenlijsten. Dat koppelde ik enkele jaren later aan een fotoalbum. Als je op iemands hoofd klikte, dan kwam je in dat chronologisch overzicht bij de gegevens van die persoon.

Vervolgens ging rond 2009 de provider failliet en bedacht ik het over te zetten naar WordPress.com. Die liet echter geen eigen HTML toe. Dat loste ik destijds op door het HTML-bestand om te zetten in een PDF. Doorklikken werkte daarin prima, de koppeling met de foto’s vond ik teveel werk. Inmiddels weet ik ook daar een aardige oplossing voor.

Maar we zijn inmiddels vele jaren verder en nu vind ik ook dat het op een smartphone (of iPhone) moet werken. Idd die tekening in PNG (feitelijk GIF) doet het prima. Met de PDF kwam ik er achter dat dat op m’n smartphone niet werkte. Daar moet ik iets voor downloaden en dat werkt dan weer in de cloud van Google-drive. Daar heb ik wat moeite mee.

Vervolgens begon ik me af te vragen of er wel mensen zijn die PDF-bestanden op hun smartphone bekijken. Hebben ze überhaupt wel de moeite genomen om een PDF-reader er aan toe te voegen en werkt dat een beetje vanuit de browser? Ofwel zoek ik naar een oplossing die niemand gaat gebruiken?

Vandaar een omvraag. Antwoorden en aanvullende opmerkingen kunnen gewoon in het reaxivak. Ik ben benieuwd:
1. of je een PDF-reader op je smartphone hebt,
2. of je die wel eens gebruikt (bijvoorbeeld; nooit, eens per maand, eens per week of dagelijks en
3. of je dat doet met Apple iOS of Android (Samsung, Sony of dergelijke) en
4. in welke browser (Safari, Chrome, Samsung, FireFox etc.).
5. Daarbij ben ik benieuwd of je het prettig vind werken met zo’n PDF of juist niet.

Zelf heb ik natuurlijk (maar helaas tevergeefs) gezocht of hier onderzoeken naar waren. Vond wel een verhaal van iemand die vond dat de overheid moet stoppen met PDF’s en weer over moeten stappen op HTML. Dat laaste is in mijn geval waarschijnlijk mogelijk. De basis is immers nog altijd HTML en aangezien we op de familie-website wordpress.org gebruiken zal ik dat weer (deels) aan de gang kunnen krijgen.

Advertentie

Geplaatst op 2022-05-26, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Zelf ben ik nauwelijks smartphone gebruiker. Ik mail, neem foto en video op en stuur door, dat is het zo’n beetje. Iemand die me mailt heeft een pdf bestandje als briefhoofd. Dat kan ik als apart PDF bestand zien met de Sony Android onder Firefox en ook in Google Mail. Het is de smartphone van mijn dooie vriend. Of er speciaal iets voor is geïnstalleerd weet ik niet en kan ik niet vragen.

  2. Veel werk, een familiestamboom, als je niet alleen cijfers geeft maar ook tekst.
    Wel een mooi document. Waar nooit een einde aankomt. (meestal)

  3. Voor dit soort database toepassingen gebruik ik PHP samen met een database in WP. PDF op een smartphone vind ik een crime. PHP icm HTML gaat prima samen

  4. Inmiddels werkt het bij mij met Firefox. Alleen werken in de geopende PDF de linterne inks niet meer. Je moet dan met zoeken in de weer en dat is een stuk lastiger.

  5. Ik ontvang wel eens pdf bestanden in de mail. Ik heb een iPhone 12 Pro. Ik gebruik Safari en Chrome. Maar ik geloof niet dat ik een pdf reader op m’n telefoon heb.

  6. Nee, ik heb geen pdf reader. Ik print iets dan toch nog het liefst uit moet ik bekennen. Dan lees ik het op papier.

  7. Ondanks het lage aantal reacties (ook op twitter) heb ik wel een indruk. Heb ook mensen in de bieb gevraagd, die met hun smarthone zaten te spelen. Het zit er idd vaak niet op en mensen gebruiken het bitter weinig op die manier. Voor mijn probleem was ik al op iets anders gestrand. De links binnen een PDF op een smartphone werken niet. Ben er achter gekomen dat ik het in HTML aan de gang krijg en dat dat ook werkt op een smartphone. Liep er alleen tegenaan dat ze op smartphones andere lettertypes gebruiken, maar daar ben ik inmiddels uit.

  8. @Nicole: Bij mij ging/gaat het over een naslagwwerk, zoals een telefoonboek. Dan werkt zoeken op een PC of telefoon een stuk beter.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: