Jun-01: Ximaars RookOplossingen

In het nieuws hoorde ik dat roken fors duurder moet worden om meer mensen van het roken af te helpen en om te voorkomen dat jonge mensen gaan roken. Zou kunnen werken, maar zoals iemand zei: Dat gaat niet lukken met elk jaar een paar euro erbij. Op dit moment is roken al duur. Ik vroeg me af of mensen inmiddels niet over de grens gaan om in Duitsland wat te kopen.

Maar toen ik keek wat het daar kost, snapte ik dat dat niet lonend is. Eerder verwacht ik dat mensen het online bestellen in een India of dergelijke en het dan laten opsturen. Rond 1990 heb ik veel voor m’n werk naar Noord-Engeland gevlogen en die mensen wilden allemaal shag via ons bestellen. Was daar schijnbaar een stuk duurder. Ik heb nooit gerookt en had ook geen zin om aan hun verslaving te verdienen.

Maar dat steeds duurdermaken gaat er zeker voor zorgen dat mensen zelf iets gaan fröbelen en dat er een soort zwarte handel gaat ontstaan. Iets vergelijkbaars met drank in Scandinavië. Misschien moet het op een andere manier.

Zelf zou ik eerst beginnnen met een rookverbod in de (vracht-, bestel- en personen-)auto. Achter het stuur kan het tot ongelukken leiden. Maar het is ook een oneerlijke concurrentie met het openbaar vervoer, waarin roken al jaren verboden is. Zelfs de e-sigaret. Het is ook redelijk te handhaven tegelijk met de controle op handgebonden bellen, appen, chatten of een spelletje op de telefoon spelen achter het stuur.

Opvallend vind ik het vele gerook rond het ziekenhuis door ziekenhuismedewerkers. Op hun terrein mag het niet meer. Dus staan ze te paffen op een laantje dat voor mij het kortste is naar het park. Maar ze staan ook op andere plekken, zoals bij een bushalte waar honderden filterpeuken op de grond liggen.

Misschien moet het roken op de openbare weg ook verboden worden, als de rokers geen 2 meter afstand kunnen houden van de nietrokers. Zelf dacht ik nog aan een helmplicht voor de rokers langs de openbare weg. Dan bedoel ik natuurlijk een goed afsluitbare integraalhelm. Zij willen roken, doe het dan ook goed met de klep dicht. Lost ook mijn probleem op dat de filters aan de verkeerde kant worden gebruikt.

Van de Fietsersbond begrijp ik dat een helmplicht voor fietsers o.m. het fietsgebruik naar winkels en school negatief zal beïnvloeden. Ik denk dat klopt. Minder fietsgebruik (zoals in andere landen) lijkt mij ongewenst. Vandaar dat ze wat mij betreft eerst een helmplicht voor de snorscooter (snorfiets) in moeten voeren. Kan je zien of dat afneemt. Lijkt mij prima. Om die reden zou heel goed het roken ook af kunnen nemen als daar een helmplicht voor gaat gelden.

Geplaatst op 2022-06-01, in Overmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Verbieden werkt niet en duurder maken heeft een beperkt effect. Tijdens de bezetting van Nederland werd Hollandse tabak gekweekt en gesmokkeld. Dat komt weer terug als je blijft steken in die botte maatregelen. Wat goed werkt is gebruik van nicotine pleisters met goede voorlichting.

 2. Ik vrees al dat de handel in sigaretten welig tiert. (Grote partij illegale sigaretten gevonden in loods in Deurne)

 3. Eigenlijk vind ik dat geen taak van de overheid. Ze bemoeien zich al met veel te veel dingen. De zaken die ze moeten uitvoeren zoals de ziektekosten, de energie en vervoerskosten hebben ze uitbesteed zodat derden zich daarmee kunnen verrijken.

 4. @Vlierbloesem: Voor een deel moeten de maatregelen ook het beginnen met roken onder de jeugd ontmoedigen. Alleen is dat een achterhoedegevecht aangezien de tabaksproducenten veel meer geld in het aanmoedigen kunnen steken

 5. @Dhyan: Ik begrijp je punt. De overheid zit er vreemd in. Ze cashen veel accijns. Roken geeft veel medische kosten en dat zou je kunnen koppelen aan de zorgverzekeraars die een deel van bepaalde zorg niet vergoeden als vastgesteld is dat je flink rookt. Eigenlijk bestaat zoiets al voor gevaarlijke sporten. Toch verwacht ik niet dat dat gaat werken. Iets anders is dat je de nietrokers wilt beschermen. Minder rokers is minder meerokers.

  Maar met je argument kan je ook de gordel- en helmplicht afschaffen. Als mensen zwaarder gewond willen raken bij een botsing, dan is het hun keuze.

  Je kan ook kijken naar andere ‘problemen’ in de maatschappij. Je moet dan denken aan alcohol, waar de regering ook flink aan verdient. Mijn inderuk is dat de medische kosten van alcohol nog hoger zijn. Het is niet veilig op de weg. Alcohol levert ook behoorlijk wat (huiselijk)geweld en politiekosten op. Met roken is dat geweldprobleem er vrijwel niet.

  Gokken is nog weer iets anders. Ook dat is verslavend met kwalijke gevolgen. Hebben ze een jaar geleden veel meer vrijgegegeven en dat gaat niet bepaald goed.

  En dan heb je nog de verschillende drugs en pillen. Icm met alcohol levert dat ook onveiligheid op de weg en geweld op. Medisch weet ik het niet, mogelijk is de groep die zich daar mee bezig houdt te klein. Accijns zit er dan weer niet op.

 6. Gezien de overheid er zoveel aan overhoudt zal roken nooit verboden worden… helaas.

 7. Van mij mogen ze die prijs acuut verhogen, roken dient nergens voor en is ons aangeleerd.
  Merendeel van de mensen kan prima leven zonder te roken.

 8. Mij lijkt het het beste om de prijs gewoon meteen 40 euro of zo omhoog te gooien. Ik begreep al van rokers dat het anders toch niet gaat helpen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: