Jun-04: Limmen Hervormde Kerk

Bij m’n bericht over de afgelopen Bloemendagen in Limmen gaf ik al aan dat ik er onbedoeld ook een soort Kerkepad van had gemaakt. Zo zag ik dat de deur van de Hervormde Kerk op een kier stond. Ik keek even naar binnen en zag daar in het halletje een prachtig oud uurwerk, een oude telefoon en een radio van voor WOII.

De 2de deur naar de kerkzaal was ook open en daar werd een groepje mensen rondgeleid. Mogelijk hebben ze dit aangevraagd. Van eerdere jaren weet ik niet dat dit kerkje te bezichtigen was. Het infobordje aan de buitenkant laat zien dat dit eenvoudige kerkje behoorlijk op leeftijd is en een zeer oude voorgeschiedenis kent.

In de het kerkzaaltje viel m’n oog op nog meer electronica, een gramophone die 80 jaar of ouder is. Het orgel is een rijksmonument. Helaas heb ik die niet gehoord. Aan beide kanten van de preekstoel hingen grote borden aan de muur. ‘Obiit’ (rouwbord) geeft (zo ver ik na kan gaan) aan dat deze persoon schenkingen deed aan de kerk. Op beide fraaie familiewapens. Het betreft  Jacob (Heer van Limmen) du Peyrou en zijn zoon Jacob Jan.

Iets verder in de kerk hing een soort vaas of urn aan de muur van Anne Marie du Peyrou uit 1785. Zij is de dochter van Jacob en was Vrouwe van Limmen. Haar man was burgemeester van Gouda. Hier een setje foto’s.

Advertentie

Geplaatst op 2022-06-04, in Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Een mooi verhaal, maar hebben ze je niet vriendelijk verzocht om te vertrekken.

  2. @Sjoerd: Dat is het voordeel als je alleen bent en niet meer de jongste. Vroeg ook meteen of ik even mee mocht kijken en dat vond de rondleider prima.

  3. Wat een schoonheid daar in Limmen. En wat een mazzel dat je er binnen kon.

  4. @Ferrara: Het zal vaker mogelijk zijn om daar even binnen te kijken. Alleen is me nooit eerder opgevallen dat de buitendeur op een flinke kier stond. Heb er eigenlijk ook nooit mensen naar binnen of naar buiten zien gaan bij de eerdere bloemendagen. Het kerkje is zeker een bezichtiging waard, vooral voor techneuten die iets met oude geluidsapparatuur hebben. ;-)

  5. Wat goed dat zo’n kerkje te bezichtigen is. Ik houd wel van oude gebouwen met geschiedenis.

  6. Zo’n oude telefoon blijf ik MEGA mooi vinden!

  7. @Alice: Even nagezocht. Het apparaat is Deens en circa 100 jaar oud.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: