Jun-07: Negatief Vastrecht

Nooit gedacht dat ik dit nog mee zou maken. Vaak heb ik op dit blog geklaagd over te hoge vastrechtkosten, waar het gaat om elektra, gas of bijvoorbeeld water. Dat laatste is nog zo. Driekwart van m’n waterkosten zijn vast en maar een kwart is gebruikafhankelijk. Bij energie was dat in mindere mate zo. Ik ergerde me er aan en ben ervoor dat de gebruiker betaald. Veel verbruik is dus veel betalen en weinig verbruik is dus weinig betalen.

Dat systeem werkte tot nu toe niet zo, door het grote aandeel vastrecht. Liander en de energieleveranciers brengen kosten in rekening. Circa 300 euro ook al verbruikte je geen stroom en gas. Als kleinverbruiker merkte je dat goed. Bij een groter verbruik valt het minder op.

Maar dit jaar is dat drastisch gewijzigd. De regering heeft de vermindering energiebelasting fors verhoogd naar 824 euro per jaar. Dat is al meer dan alle vaste kosten bijelkaar. In mijn geval komt daar nog een overstapbonus van 265 euro* bij. De vaste kosten bedragen voor mij -414 euro/jr. Als ik niets verbruik, dan moeten ze 414 euro aan me overmaken.

Nu verbruik ik wel wat. Elektrisch 400 kWh/jr = 0,40 x 400 = 160 euro. In die 0,40 euro zitten alle verbruiksafhankelijke kosten van de leverancier en de belasting. Voor gas is het 720m3 x 1,74 = 1250 euro. Het gevolg is 83 euro per maand. Meer dan de 58 euro/mnd van vorig jaar, maar lang niet zo erg als anderen die het niet meer lukte om een nieuw energiecontract* af te sluiten.

Als ik alles netjes verdeel naar verbruikskosten, dan betaal ik 0,28 euro voor een kWh en 1,23 euro voor een m3. Als ik 2x zoveel verbruik, dan stijgt een kWh naar 0,34 en een m3 naar 1,48. Voorheen zakte juist de prijs per kWh en m3 als je meer verbruikte.

Kortom mij hoor je niet klagen.

Maar het zou nog erger kunnen. De gemeente geeft ieder huishouden met een laag inkomen 800 euro energiekosten-tegemoedkoming. Daarbij wordt uitdrukkelijk niet gekeken naar het vermogen zoals spaartegoeden. En jawel ik mag die 800 euro aanvragen en de kans is groot dat ik die krijg. En daarmee zakt m’n maandbedrag voor gas en licht zelfs naar 16 euro.

Daar ga ik dus niet aan beginnen. Ik vind niet dat ik er recht op heb. Geef het aan mensen die het beter kunnen gebruiken. Daarbij is er op die manier geen lol meer aan om energie te besparen.

*) Bij toeval ben ik waarschijnlijk op het juiste moment overgestapt. Ik doe dat jaarlijks omdat het loont. Gemiddeld levert dat een bonus van 140 euro per jaar op. Deze keer was dat echter verhoogd naar 265 euro, omdat weinig mensen over durfden te stappen. De gasprijs was door de Chinese overstap van kolen op gas wereldwijd flink gestegen en men dacht dat de hoge gasprijs wel weer zou zakken. Dat deed het ook iets. Mijn oude contract was afgelopen. Met de verhoogde bonus en de fors verhoogde vermindering van energiebelasting zag ik het wel zitten. Kort daarna viel Putin Ukraine binnen, kwamen er allerlei sancties en steeg de gasprijs verder omhoog. Gevolg is dat er vanaf dan geen nieuwe energiecontracten meer afgesloten kunnen worden. Als ik een week langer had gewacht, dan zou ik misschien nu wel het dubbele moeten betalen via een variabele prijs. Als de gasprijs op korte termijn flink gaat zakken, dan kan ik uiteindelijk duurder uit zijn.

 

Advertentie

Geplaatst op 2022-06-07, in Milieumatig, Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Ik heb gelukkig no een oud contract tot eind 2023. Daar leggen ze zwaar op toe…

 2. Voor hoelang geld zo’n afgesloten contract dan?
  Er is nog wel meer onzinnigs gaande, zo betaal je aan de apotheek voor een medicijn van € 0,98 per 30 tabletten € 7,95 terhandstellingskosten extra (en dat per medicijn voor een maximaal gebruik per drie maanden). Hoor je ook nooit iemand over.

 3. @Dhyan: Gaat om een jaarcontract. In mijn geval t/m maart-2023.

 4. @Sjoerd: Maar voor jou en alle andere lezers geldt nu ook dat het vastrecht dit jaar minder dan nul is. Komt door de belastingmaatregels. Bij mij komt er dan nog een forse korting bij door de overstapbonus. Neem aan dat jij ook een overstapbonus hebt gehad voor een contract van bijvoorbeeld 3 jaar. Dan zou je daar 1/3de van mee kunnen tellen voor dit jaar.

 5. @Dhyan: Mij wel.
  Dat soort waanzin heb ik meermalen vermeldt.
  Het niet meer vergoeden van vitamine D heeft daarmee te maken. De apothekers leggen op elke verstrekking dat bedrag (nu 7,95 maar dat zal ook jaarlijks verhoogd worden) terwijl ze op elk product al winst maken.

 6. Ik vind het helemaal mooi van je Ximaar dat je dit geld aan anderen gunt omdat je het zelf niet nodig hebt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: