Jun-22: Taiwan en Pinksteren

Het is dus weer tijd voor m’n middenmaandelijkse corona-update. Halverwege de maand (in dit geval juni-2022) bereken ik het daggemiddelde van het aantal coronadoden van 13 t/m 19 juni voor grote landen en landen die in het nieuws zijn geweest.


Deze keer staat Taiwan stijf bovenaan met 6,36 doden per miljoen inwoners. Dat getal schommelt voor Nederland de laaste 2 maanden rond de 0,08. Dat terwijl Taiwan (dat 23 miljoen inwoners telt) het bij aanvang erg goed deed. Ze hadden hun eiland hermetisch afgesloten. Na een jaar kwamen de eerste doden, maar dat was kortstonding en kwam niet verder dan 35 doden per dag.

Nu is dat dus anders. Waarschijnlijk zijn hun luchthavens weer open en hebben ze een flinke uitbraak die vergelijkbaar is met onze eerste uitbraak rond april-2020. Dat terwijl er behoorlijk ingeënt is en Taiwan kennende zal dat Pfizer en/of Moderna zijn. Voor mij geeft het aan dat inenten zeker niet alles oplost. Mondkapjes net zo min. Taiwanezen zijn voor 99% Chinezen en dragen sinds mijn heugenis erg veel en vaak mondkapjes.

Zelf denk ik dat afstandhouden en geen grote langdurige bijeenkomsten het beste werkt. Ik denk dan ook dat het Pinksterweekeinde (en de bijbehorende lange wachtrijen op Schiphol) de oorzaak is voor de lichte stijging in Nederland. Die stijging is nog niet waar te nemen in het aantal dagelijkse coronadoden. Wel kan je het goed zien in het aantal virusdeeltjes dat in het riool word gemeten.

Bij die meting staat de RWZI (RioolWater ZuiveringsInstallatie) van Alkmaar bovenaan en scoorden we 8x zo hoog als het landelijk gemiddelde. Dat is hier in het regioziekenhuis nog niet echt te merken. In de afgelopen week zijn 2 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen en bij eerdere weken was dat niet veel anders.

Mij zou het niets verwonderen als deze ‘pinksterpiek’ weer snel inzakt. Maar op dit moment is er nog niet veel zinnigs over te zeggen.

Advertentie

Geplaatst op 2022-06-22, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Die 0,01 achter de letters MOZ zie ik graag staan.

  2. Het komt zoals het komt. Ik haal netjes op tijd mijn prikken, hou me op de vlakte en zoek het niet op, de rest is afwachten. Ik hoor wel al van een aantal mensen die ook zo netjes waren dat ze nu getroffen worden door Corona.

  3. Het viel me op dat de uitschieters bij de ‘kust’-RZWI’s vooral op 16-06-2022 waren. Daarna zakte het vaak weer. Die dag blijkt o.a. voor NRW een katholieke feestdag te zijn, waarbij studenten vrij hebben en mogelijk een deel van de werknemers ook. https://de.wikipedia.org/wiki/Fronleichnam Mogelijk weet Emigrant daar meer over.

  4. Jeetje, in Taiwan is het echt heel veel zeg!

  5. Wij hadden met het gezin Corona in januari en waren best ziek.
    Alle inentingen genomen en nu heeft de echtgenoot het opnieuw zitten en is opnieuw erg ziek. Soms vraag je je toch af of die prikken nu nog wel nut hebben met al die varianten? We laten ons inspuiten, maar het is er toch. Die winter zal weer heftig zijn vrees ik en we zijn er nog lang niet van af….

  6. @Alice: Volgens mij trekt het virus zich weinig aan van de jaargetijden. Op elk moment kan het zo maar op een plek her en der over de aarde de kop opsteken. In Taiwan is het net als hier hartje zomer, maar dan nog een stuk heter omdat de zon op dit moment over hun eiland gaat. Portugal staat in m’n lijstje op plek 2 en ook daar is het zomer.

    Inenten heeft volgens mij wel nut, maar het biedt geen garantie dat je et dan niet krijgt. Net zoiets als een helm of autogordel. Die helpen wel, maar niet als je in volle snelheid tegen een muur aanrijdt. Gewoon nog een beetje afstand houden als dat kan en geen grote benauwde bijeenkomsten bezoeken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: