Jul-04: Horngacher Orchestra

Soms plaats ik putdeksels, soms oude auto’s en deze keer kwam ik zomaar in ’t wild deze fraaie harp tegen. Hij stond op een klein podium in De Hout, waar ik vrijwel dagelijks doorheen loop. Het was een paar weken geleden dat er een klassieke middag was in de muzieknis. Vond het erg zacht en het sprak me niet erg aan.

Geen probleem, dan kan je bij zoiets gewoon weer verder wandelen. Ware het niet dat ik die harp zag en daar een paar foto’s van heb gemaakt. Ik vind een harp een mooi compleet instrument en had wat geduld op moeten brengen voor het volgende intermezzo.


Dwz nu ik het teruglees op de website van Cultuurpark De Hout, begrijp ik dat er regelmatig een stukje geharpt is door Marianne Smit. Op haar site kan je luisteren hoe dat klinkt.

Op m’n foto zag ik dat het om een Horngacher ging en via hun site zag ik dat het het model Orchestra betreft. Het ding is 1,82m hoog en 0,95m breed, telt 47 snaren en 7 pedalen en weegt 40kg. Kan circa 1000km/h halen als ie in een vliegtuig wordt vervoerd.

Na wat speuren vond ik dat dit type in 2010 60.000 euro kostte. Neem aan dat het daarna eerder duurder dan goedkoper is geworden. Heb ook geen idee van het bouwjaar.

Die Horngacher bouwt harpen in Starnberg. Ben er 1x in een regionale trein doorheen gereden, maar heb er nooit rondgelopen of gefietst. Toch kwam die Beierse plaatsnaam me bekend voor. De Nederlandse acteur en Tenor Johan Heesters woonde daar en is er op 108-jarige leeftijd overleden. In Nedarland was hij omstreden, in Duitsland was ie zeer bekend. In 2011 trad ie als 107-jarige nog op en haalde daarmee het Guiness Book of Records als oudste actieve artiest.

Advertentie

Geplaatst op 2022-07-04, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. De gouden koets is er niks bij.

  2. Opvallend instrument, die neem je niet eventjes mee.

  3. Goh, het is de eerste keer dat ik zie dat een harp pedalen heeft.

  4. Hij is echt prachtig! Wat een schitterend instrument. En dat zo maar in ‘het wild’. Superleuk om zoiets tegen te komen.

  5. Nooit geweten dat een harp pedalen heeft. Inderdaad. Johan Heesters was nogal omstreden. In de oorlog zou hij “fout” zijn geweest. Mijn vader had het er wel eens over. Hij kon niet begrijpen dat iemand zoiets kon doen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: