Jul-07: Munnikenweg Opnames

Gisteravond keek ik naar de Avondetappe. Vind dat een leuk programma, maar dat is wel erg afhankelijk van de gasten. Een avond eerder ben ik voortijdig afgehaakt. Kwam toen uit Twente. Lubberding en Kneeteman botsten mij toen teveel. Soms kan ik me met zoiets vermaken, maar deze keer niet. Gisteravond zag ik in het startfilmpje de Alkmaarse Waag in een flits voorbijkomen. Snapte aanvankelijk niet waarom, er was immers gefietst in Noord-Frankrijk.

Maar niet veel later viel het 20-centstukje. De tafel van Dione stond op de Munnikenweg. En dat zijn kasseien. Met Laurens ten Dam, Nikki Terpstra (ooit Parijs-Roubaix gewonnen en Thomas Dekker werd het me de link wel duidelijk. De enige van buiten de regio Alkmaar was Tom Dumoulin en die had er schijnbaar ook veel lol in.

De Munnikenweg, een gemeentelijk monument uit 1268, is al ruim een halfjaar in onderhoud. De ondergrond wordt vernieuwd en ze leggen de oude kasseien wat netter terug. Daar had ik een paar maanden eerde wat foto’s van gemaakt. Hier een bak waar tijdelijk de kasseien in verblijven als ze de ondergrond aanvullen:

En hier hoe het erbij ligt na deze speciale operatie:

Fietsers maken dus gebruik van de straatsteenstroken. Dat deden de wielrenners in 2019 ook, toen hier het EK was. Die kasseien slijten dus alleen door autobanden. Bij Roubaix zie je de renners echt over de kasseien stuiteren. Langsrijden kan daar vaak niet door publiek of omdat ze het fysiek onmogelijk maken met objecten.

Het deel waar de tafel stond -dicht tegen het centrum van Oudorp- is al maanden klaar. Auto’s kunnen er alweer langs naar de Kasteelstraat. Dat is een behoorlijke sluiproute vanaf de N508. Maar door de Avondetappe ging dat gisteravond een paar uur niet lukken. De plek waar ze zaten ken ik goed. Misschien woont LTD in deze stolp aangezien ik hem eerder te voet langs de Munnikenweg tegenkwam.

Er is een nog mooiere stolp, een Rijksmonument uit 1881, die er schuin tegenover staat. Hier een oude detailfoto die ik met een eerder toestel maakte:

LTD was destijds onderweg naar de Zes Wielenschool, die halverwege de Munnikenweg staat. Niet zo lang geleden heb ik daar een foto van gemaakt:

Een paar weken geleden nam ik een foto van de Oudorper Hout waar de Munnikenweg dwars doorheen gaat. Op de achtergrond de katholieke kerk van Oudorp:

Ook vrij recent trof ik een tankwering uit de 2e wereldoorlog op (voor mij) een vrij onlogische plek:

Ligt op een steenworp van de Munnikenweg.

Nog dichter langs de Munnikenweg en niet ver van de Avondetappetafel ligt een populair skatepark. Daar maakte ik een foto van toen er net nieuwe grafitti werd aangebracht.

Advertentie

Geplaatst op 2022-07-07, in Alkmaar, Fietsen, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Mooi verhaal met leuke foto’s. Die tankweringen hebben we hier in de buurt ook genoeg.

  2. Die keien houden het wel vol, die slijten niet zo snel.

  3. Ik wist niet dat zo’n punt van het dak stolp heette. Hij is echt schitterend met die kleuren en bloemen zeg!

  4. @Nicole; Hier is het een heel gebruikelijk woord, maar stolpboerderijen komen hier dan ook nog veelvuldig voor. In Oudorp zelf staan er ook nog een aantal en ze staan zelfs in de Alkmaarse wijk waar ik zelf woon. Heb er ook veel foto’s van. Moet ik misschien eens apart over bloggen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: