Jul-24: Corona in Nieuw Zeeland

Ik ga toch nog maar even door met m’n middenmaandelijkse corona-update. Halverwege deze maand juli-2022 heb ik de daggemiddelden per miljoen inwoners berekend van het aantal coronadoden tussen 13 en 19 juli, voor grote landen en landen die qua corona in het nieuws zijn geweest.


Taiwan daalt en is fors voorbij gestreefd door Nieuw Zeeland. Net als Taiwan hadden ook zij een zeer strikt beleid om corona buiten hun eiland te houden. Is ook goed gelukt tot begin maart van dit jaar. Sinds die tijd schiet het omhoog. In de laatste 5 maanden sterven er gemiddeld 20 mensen per dag aan corona en dat cijfer stijgt nog altijd.

20 doden op 5,1 miljoen inwoners is veel. Het is 20x hoger dan wat er nu gerapporteerd wordt in Nederland. Het CBS heeft uitgerekend dat er bij ons sprake is van een flinke onderregistratie. Als dat in NZL niet zo is, dan zitten ze nog altijd een factor 11 hoger dan hier. In Australië en Noorwegen gaat het ook niet goed. Ook wereldwijd is er na maanden weer een stijging waar te nemen.

De kans is groot dat deze stijgingen door versoepelingen komen. Mensen gaan meer op vakantie, bezoeken meer kenissen, familie en festivals, bewaren minder afstand en lopen nog maar in een paar landen met mondkapjes. Het gaat ook om landen waar goed is ingeënt, zoals Israel en GBR.

In-enten zal zeker helpen, maar zelf denk ik dat afstand houden en niet te lang bij elkaar nog altijd het beste is om besmetting te voorkomen. In Duitse treinen zijn goede mondkapjes verplicht en die worden dan ook gedragen. Toch denk dat hun enorme korting op treinreizen de stations en treinen propvol maakt met alle ellende van dien. Duitsland scoort dan ook matig en het wil er niet goed zakken.

Maar ook op veel luchthavens is het proppen. Iedereen wil eindelijk weer op (verre) vakantie. Dat moet wel extra besmettingen opleveren. Bij de maand juni viel me op dat de rioolcijfers voor de badplaatsen 2 tot 3x hoger waren dan in de rest van het land. Dat is nog altijd zo. Niet gek het aantal Duitse kentekens langs de Noordzeekust is nog altijd hoog.

Onbegrijpelijk dat het gewone nieuws dit niet oppikt. Misschien willen we wel te graag touristen(inkomsten) hebben en kijken we de andere kant op. Anderhalf jaar geleden gebeurde zoiets in Spanje, waar de Engelse touristen de Nederlanders aanstakken. Met dit soort aanmodderen krijgen we het virus er niet onder en kan het dus wereldwijd weer op leven. Dat zoiets zelfs in Nieuw Zeeland gebeurt had volgens mij niemand verwacht.

Bij deze kom ik ook nog even terug op Ukraïne en de Russische Federatie (vaak simpelweg Rusland genoemd). Rusland geeft nog wel cijfers over corona, maar de Ukraïne is daar al sinds maart mee gestopt. De reden valt te bedenken, maar ik heb daar geen ondersteunende info over kunnen vinden.

Vlak voor de oorlog stierven er dagelijks 770 Russen en 250 Ukraïners aan corona. Over de laatste 150 oorlogdagen rapporteerde de Russische Federatie circa 260 coronadoden per dag. Dat is fors meer dan dat er aan Russische militairen dagelijks sneuvelt. Na wegstrepen van propaganda komt dat ongeveer op 100 militairen. In de Ukraïne kwamen in diezelfde periode ongeveer 100 mensen per dag om door corona, met daarbij door de oorlog 80 Ukraïnse militairen en 40 burgers.

Gedurende die 150 dagen stierven in totaal 54000 mensen in Rusland en Ukraïne aan corona tegenover 33000 doden door de oorlog. De getallen zijn lastig vast te stellen, dat kan je bij alle grote media lezen. Misschien is het in Ukraïne nog wel lastiger om vast te stellen of de doodsoorzaak corona of de oorlog is. Veel mensen zitten weken tot maanden dicht op elkaar in schuilkelders. Medische hulp zal weinig voorstellen. Geldt ook voor soldaten die dicht bij elkaar zitten. Helaas allemaal gunstig voor het verspreiden van corona.

Geplaatst op 2022-07-24, in Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Waarom pikt het gewone nieuws niet op? Je legt zelf al de verbinding dat wellicht de krantenlezer zelf ook even liever de andere kant op kijkt. Je zou in het algemeen kunnen stellen dat de krantenlezer moe is het allemaal te volgen, ook omdat het wel volgen van het laatste nieuws hem of haar eerder niet veel opleverde. Toch denk ik dat het anders is: in Nederland werden de maatregelen vooral door de overheid opgelegd en wij houden niet van opgelegde beperkingen van onze vrijheid. Nu zijn er weinig beperkingen, en kunnen we op niemand meer kankeren anders dan op ons zelf
  .
  Daarom goed dat er nog wel een enkele journalist is die de vigerende dodencijfers opzoekt en publiceert.

  In dit verband nog het volgende, van nabij ken ik een land waar de vrijheidsbeperkende maatregelen door de winkeliers/restaurants en de bevolking zelf zijn genomen, men spreekt elkaar erop aan, letterlijk, niet in de krant maar op straat. Die maatregelen worden nu nog steeds volgehouden, al die tijd hadden we geen cijfers over het verloop van de ziekte, dus waarom zouden we nu stoppen met de zelfbeperkingen, hoewel er een vaag idee is dat de situatie veel beter is dan een jaar geleden.

 2. Ik heb het bericht aangevuld met getallen rond de oorlog in Ukraïne. Was daar zelf benieuwd naar. Coronacijfers zijn daar flink naar de achtergrond verdwenen, alsof een oorlog dat probleem kan oplossen. Mijn indruk is dat tot op heden corona daar dodelijker is dan de oorlog.

 3. dat zou dan juist wel wijzen op de hype van het “laatste nieuws” het “nieuwe item” dat steeds de aandacht krijgt. We zouden een kwis kunnen doen, voorspellen wat binnenkort de Oekraine gaat vervangen? Of heb ik dat antwoord al gemist? De Tour de France tel ik niet mee, ook niet het EK damesvoetbal, al helemaal niet de Formule 1, darts forget it. Het moet nu toch wel makkelijk worden die kwis zo lijkt me…..

 4. @Jan: Op dit moment is er vooral klimaatnieuws met bosbranden in Zuid-Europa en West-USA en hitterecords.

 5. New Zealand is een van de landen die het dichts gevaccineerrd zijn. Ik denk dan: of dat vaccin werkt voor geen meter of het immuunsysteem is volledig aan gort geprikt. Voorlopig vertrouw ik nog steeds op mijn eigen immuunsysteem.

 6. Je blogtitel lijkt op een liedje. 😀

 7. @marieclaire :star:

 8. @KnutzEls: Ik kan er niet veel info over vinden, behalve dat het vooral om 80plussers gaat. Of het om mensen gaat die zich wel of niet hebben laten vaccineren kon ik nog niet vinden. De uitbtraak is begonnen toen de zware lockdown en quarantainematregels flink zijn versoepeld. Zo’n zware aanpak heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de mensen met een zwakkere gezondheid 2 jaar later alsnog voor de bijl gaan. In Nederland hadden we een paar keer eerder zulke hoge en zelfs nog hogere aantallen. Vaccinaties helpen niet bij iedereen en ik las ook dat er in NZL een conflict was met verpleegsters die zich niet lieten inenten. Mijn indruk is dat er zonder vaccinaties 2 to 3x zoveel mensen gestorven zouden zijn.

 9. @Marieclaire; Corona treedt telkens in een ander land op.

 10. Op wereldtournee. 🤣

 11. Jeetje, wat is de wereld toch tumulteus op het moment… Alsof corona al niet erg genoeg is , ook nog de oorlog in Oekraïne. Zoals je het beschrijft zijn corona en de oorlog ook een slechte combinatie inderdaad, waarbij de omstandigheden van de oorlog corona versterken…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: