Aug-03: e-Huisje Vroonermeer

Soms denk ik wel eens dat ze vroeger dingen mooier maakten en tegenwoordig meer prefab en 13 in een dozijn toepassen. Maar bij het nieuwe e-huisjes in Vroonermeer is daar niet echt sprake van. Hier de laatste aanwinst aan het Watergat in Vroonermeer-Noord:


Hij is te zijn op streetview, maar toen stonden er nog geen woningen naast. Naast het gebruik van gemetselde bakstenen is ie behoorlijk rood en weet ik er geen andere in die kleur. Er is nog iets opvallends aan. De wand op de foto is niet vlak, daar zitten lichte verspringen in. Ik had de indruk dat het iets moet voorstellen. Via Paint kwam ik er achter dat het een libelle is. Klik daarvoor op de foto.

In Vroonermeer-Zuid staat al langer een apart e-huisje. Ook niet groot en heeft een klep alsof ie een pet op heeft. Heb er nooit een foto van gemaakt, maar op streetview is ie goed te bekijken.

Geplaatst op 2022-08-03, in Alkmaar, PEN-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. ik vind het wel leuk, maar heb twee vragen, niet zo zeer aan jou Ximaar. Wat heeft een e huisje met een libelle van doen? Vraag je niet teveel om in de uitstekende bakstenen de vorm van een libelle te zien? Derde vraag: moet ik vragen stellen bij mijn voorstellingsvermogen?

 2. @Jan: Prima vragem. Op die laatste na had ik ze zelf ook. Punt is dat het een waterrijk gebied is. En na wat zoeken schijnt de libelle het symbool van deze wijk te zijn. Zit ook in de brugleuning verwerkt, maar dat was me niet opgevallen. https://www.sophia-engineering.nl/project/2-bruggen-vroonermeer/

 3. Meteen ook maar een kritiekpuntje: het voegwerk van de stenen die een cm uitsteken vind ik nogal knullig.

 4. Oeps, ik zag meteen dat het libelle of waterjuffer was, ik kan ze niet uit elkaar houden. Apart is het huisje zeker. Het trafohuisje met het dakje is volgens mij meer standaard en al wat ouder.

 5. Waarom maken ze deze e-huisjes een beetje apart?

 6. @Marieclaire: Voorheen was er een architect die werkte voor het provinciale elektriciteitsbedrijf. Zelke huisjes bleven toen tot 100 jaar staan. Daarna rond 1960 werd het zakelijk en kreeg je van die prefab kunststof of betonnen huisjes. Deze hierboven is daar duidelijk een uitzondering op. Geen idee of de nieuwe bewoners daar over mee mochten denken of dat Liander mijn blog en die van Sjoerd leest en ons daarmee pleziert. ;-)

 7. Ik denk wel dat laatste hoor. 😀

 8. Dat zag ik meteen, best aardig idee.
  Van mij mogen ze die huisjes allemaal als kunstwerk neerzetten. Hoeft niet elitair, gewoon een aardige graffiti of prent. Staat goed in elk landschap en streelt het oog.

 9. Een mooi idee om het dan in paint in te kleuren.
  Maar mooi? zoals het er in streetview staat nog wel maar het huis wat er direct op uitkijkt, zo te zien een paar meter er vanaf, zal niet zo gauw verkocht/verhuurd worden, lijkt me. Nogal sombere uitkijk op een stenen muur van zo dichtbij.

 10. @Appelvrouw; Dat e-huisje was er duidelijk eerder. ;-) Staat ook feitelijk naast het huis aan een zijweg. Het malle is dat zij naast hun huis een aanbouw hebben met zicht op het e-huisje. Kortom de bewoners vinden dat e-huisje erg mooi of ze zoeken zelf de problemen op.

 11. nav van Ximaar op Appelvrouw: wellicht die aanbouw aan het huis om vooral langs het e huisje te kunnen kijken. Het station van Liemde heeft een erker aan de spoorzijde, om zo parallel aan het spoor de trein aan te zien komen, terwijl je binnen bent.

 12. Ik vind het wel wat hebben. Misschien ook leuk als afstudeerproject van de één of andere opleiding. Op die manier krijgen al die huisjes een eigen stijl en maakt het straatbeeld boeiender.

 13. Goeie zet van de architect, een goedkope vorm om het iets extra’s te geven.

 14. mogen ze vaker doen.

 15. Wat een bijzondere inderdaad! Hij is echt wat je noemt bloedrood.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: