Aug-11: Magirus-Deutz

Onlangs zag ik weer zo’n fraai vrachtwagentje van dit merk in Egmond a/d Hoef. Het was mooi fotoweer, maar hij stond wat lastig geparkeerd met wat schaduw van bomen.

Ik herinnerde me nog een ongeplaatste foto van een klein jaar eerder bij een vreemd bedrijfje in de buurt van Warmenhuizen. Dat was eigenlijk eenzelfde als die ik ooit in Zandwerven heb gefotografeerd.

Volgens mij zijn dat brandweerauto’s of dergelijke geweest, en zijn ze nu geliefd als kampeerauto. In het Duits heten ze ‘Kastenwagen’, wat vertaalt bestelauto betekent. De koffer op het dak vind ik dan ook een leuk detail. Eerder had ik al wat vrachtauto’s, een brandweerwagen en een klein tractortje in Limmen op de foto gezet.

Bij elkaar ruim voldoende voor een fotopagina. Jaren geleden schreef ik al dat dit vrachtwagenmerk voor mij iets nostalgisch heeft. We werden met opleggers van dit merk door een houtbedrijf naar hun zomerhuisjes gebracht en later werden weer op die manier thuisgebracht.

Was maar op 10km (Schoorl) of 15km (Egmond) van ons huis, maar het waren prima vakanties. Kinderen en een paar ouders zaten gewoon achter op de oplegger bij de speciale kisten met kleren e.d. Tegenwoordig levert dat waarschijnlijk een flinke bekeuring op.

Het houtbedrijf reed alleen met Magirus-Deutz, maar dan een iets nieuwer en groter type. Een type dat je nu nooit meer ziet. Rond 1983 is het merk opgegaan in Iveco en verdwenen ze uit het straatbeeld. Magirus komt uit Ulm, maar Deutz verwijst volgens mij naar de gelijknamige wijk in Köln an de oostkant van de Rijn.

Advertentie

Geplaatst op 2022-08-11, in Regiomatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Dat zijn bij elkaar een stel heel fraaie wagens.

  2. Magirus komt zeker uit Ulm, ik werkte ruim vier maanden in deze stad in een staalconstructiebedrijf in Ulm, logeerde in het plaatselijke Kolpinghaus, een soort katholieke jeugdherberg, ook goed voor middelbare scholieren uit de regio die de hbs deden in Ulm.. Zoiets had je ook in Nijmegen, en een kamergenoot van mij, uit Parijs, je raadt het Pierre, werkte tijdelijk bij Magirus Deutz om het duits onder de knie te krijgen, ik heb daar veel geleerd in dat Kolpinghaus. O.a bergwandelen in Oostenrijk, niet ver van Ulm

  3. Jammer dat zelfs zo’n fabriek dan over de kop gaat.

  4. @Sjoerd: Niet echt over de kop. Ze zijn gefuseerd met Fiat en Unic tot Iveco. Er is nog altijd een flinke afdeling van Iveco in Ulm. Aan de andere kant bestaat (Same-) Deutz-Fahr in Keulen, die tractors en landbouwmachines maakt en Deutz AG die grote motoren voor vrachtwagens maakt. Of die verwerkt worden in Iveco vrachtwagens weet ik niet, kon ik nog niet vinden.

  5. @Jan: In Soest (D) heb ik een keer in een Kolpinghaus overnacht. Hier in Oudorp hebben we de Kolpingboys een RK voetbalclub. In Ulm trof ik ooit het Nabada-feest, met prachtig weer kreeg ik daar het ultiieme Zeskampgevoel. ;-)

  6. Wij hebben in Marokko een keer zo’n Duitste brandweerwagen omgebouwd gezien als kampeerwagen. De eigenaar was een ware doehetzelver, aan alles was gedacht. Van binnen en van buiten was het een juweeltje. Die wagens zijn overwoestbaar, hij was er heel Afrika mee doorgetrokken.

  7. Mooi nostalgisch blog

    Zonnige groet,

  8. Het merk moest ik een paar keer hardop zeggen🤔, zo lang geleden. Mooie nostalgie.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: