Aug-15: Ik Schaap even mee

Op dit moment is het schaap in. Op twitter kwam een discussie voorbij dat vee last heeft van het hete weer en dat het ontbreekt aan schaduw. Geldt voor koeien en varkens, maar zeker ook voor schapen. Die gekken lopen in een dikke wolle jas rond.

Aan de andere kant zou zo’n jas wel eens goed kunnen isoleren. Ik ben geen veehouder en heb geen idee hoe dat werkt. Wel zat ik een dikke maand geleden bij een eerdere hittedag een slaatje op te peuzelen voor het oude gemeentehuis van Schermer. Had bij hun nieuwe supermakt ook een klein flesje rosé gescoord. Punt is dat ik nergens een bank zag.

Ik fietste alweer het dorp uit en bedacht op de dijk rond het oude gemeentehuis plaats te nemen. Volgens mij is die van niemand en je zit op die manier niet meteen langs de grote weg die daar loopt. Na een minuutje of wat kwam opeens een frietal schapen naar me toe. Op dezelfde dijk, maar dan tot een hek dat tussen mij en hen in stond.

Die beesten had ik eerder helemaal niet gezien. Niet gek want op het andere deel staan flink wat bomen die schaduw geven. Deze beesten hadden het dus goed voor elkaar en de nieuwsgierigheid naar mij won het van de warmte. Toen ik opstond vlogen ze weg, maar later kwamen ze weer langzaam terug. Kortom 1 foto gemaakt.

En daar een closu-up uit gehaald. Die sluit dan weer mooi aan op het blog van Liesbeth.

Bij die discussie over warmte van dieren schoot me te binnen dat ik jaren geleden een schaap onder een parasol bij Schoorldam op de foto had gezet. Zag er grappig uit:

Drie rammen, die daar ook rondliepen vonden dat schaap maar een watje, zij hingen wat in de zon bij het hek rond:

Nog wat eerder zag ik in Beieren een andere oplossing. Daar liepen schapen bij een zonnepark.

Onder die panelen hadden ze mooi schaduw:

Aanvulling Aug-16:
Net trof ik tussen m’n foto’s nog een toepasselijke opname, die ik enkele maanden geleden maakte tussen Twisk en de A7. Was de foto vergeten. Maakte ‘m vanwege het bonte gezelschap. Langs de dijk waarop ik fietste staan maar enkele bomen. Een aantal schapen maakte dankbaar gebruik van de boomkruinschaduw:

Geplaatst op 2022-08-15, in Klimatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Op onze fietstochten zagen we herhaaldelijk dat weidevee, ook schapen, maar wat blij waren met schaduw, al was het maar een randje van een boom of hek.
  Ongelooflijk dat de eigenaren dit niet zien.

 2. Eigenlijk zou dat verplicht moeten zijn, een schuilhoek met schaduw voor dieren buiten.

 3. Ik realiseer me nu dat ik onbewust ook een schaap heb geplaatst.
  Vroeger toen alles beter was😉… zag je veel meer bomen in en rond de weide waar vee toevlucht zocht bij zonnig weer.

 4. Die bomen en bosschages zijn in de naoorlogse ruilverkaveling verdwenen.

 5. Mijn ouwe opoe zei het in de vorige eeuw al: als je je kunt kleden tegen de koude dan kun je je ook kleden tegen de warmte.

 6. Belachelijk die gele oormerken die er in zijn gestanst.

 7. @Dhyan: Dit zijn nog kleine oormerken, soms gaan er van die grote koeie-oormerken in. Drie van die dingen (er hangt ook nog iets onder zijn/haar nek) vind ik ook overdreven.

 8. @Marieclair en anderen. Zelf denk ik dat het bij kleine veehouderijtjes wel goed gaat. Bij de grote is het waarschijnlijk lastig op te lossen. Die bedrijven houden bijvoorbeeld koeien liever binnen. Als je een schaduwplek maakt, dan verdringen die beesten elkaar omdat ze met teveel zijn. Kan best opgelost worden, maar dat is wat lastiger.

 9. @Ferrara: Ik las het.;-)

 10. Ik woon middenin de weilanden en ook bij kleine veehouderijtjes gaat dat niet goed. En alle oplossingen kosten geld en dat hebben de veehouders nu net niet. Of ze hebben het er niet voor over of ze sluiten de ogen maar. Binnenhouden doen ze wel met koeien, maar de schapen blijven waar ze zijn. Die staan doorgaans ook niet bij een boerderij. Het mooiste zou zijn overal het coulissen landschap. Iemand zou dat moeten initiëren.

 11. Enkele weken geleden was ik deelnemer aan een onderwijsdag, een van de activiteiten was schapen drijven. Ik vertelde de schapen-dame dat ik bij ons in zuid Mozambique hoogst zelden schapen zie. Haar antwoord (zonder dat zij de regio kent) is: waarschijnlijk te warm voor schapen. Als ik het me goed herinner zei ze dat schapen het lastig hebben bij hitte omdat ze enkel ‘afkoelen’ door door hun neus te ademen. Ze zweten niet in tegenstelling tot veel andere dieren.

 12. En verder is het een grappig toeval … de foto van de schapen onder zonnepanelen in Beieren. Deze foto had ik kunnen maken bij heel goede vrienden in Beieren (Aurach). Zij zijn oa zonne-boeren met veel schapen onder hun panelen. Dubbele winst … ze hoeven niet te maaien en de schapen hebben schaduw.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: