Aug-27: Energieprijzen
Wie hoor je er niet over? Het begon circa 1 jaar geleden, toen China op de internationale markt meer gas begon in te kopen. Hadden wij, het Westen en veel meer landen, om gevraagd. China was/is 1 van de grootste CO2-uitstoters omdat ze nog teveel gebruikmaken van steenkool. Dat willen ze afbouwen door over te stappen op gas. Dat levert idd minder CO2 op. Ze doen overigens veel meer in dat land met o.m. waterkracht, zon- en windenergie.
Punt is wel dat de gasprijs hierdoor wereldwijd een beetje steeg. Vervolgens viel Rusland Ukraïne binnen en door wederzijdse boycotterij steeg de gasprijs nog veel sneller. De USA kreeg het eindelijk voor elkaar dat Duitsland stopt met Nord Stream 2. Zij (de USA) vond dat West-Europa daardoor te afhankelijk zou worden van Russisch gas. De USA vindt dit al jaren een probleem en met de Russische agressie in de Ukraïne vindt Duitsland dat nu ook.
Punt is wel dat je de grote energievraag van Duitsland niet even aanvult met wat gas uit Groningen (waar Nederland mee wil stoppen) of waterkracht uit Noorwegen (die last hebben van aanhoudende droogte).
Putin kwam deze samenloop prima uit. Rusland levert minder gas, maar krijgt daar veel meer geld voor. Ik heb een vaag vermoeden dat de Westerse landen, waaronder Nederland, niet de slimste keuzes hebben gemaakt. De verviervoudiging van de gasprijs zorgt inmiddels ook voor een forse inflatie en meer armoede.
Hier een tabeldiagram met de brandstofprijzen omgerekend per kilowatt*uur (kWh):
Elektriciteit van de stroomleveranciers is verreweg het duurst. Niet gek, om 1 kWh elektriciteit te maken is in een gascentrale 2 kWh aan aardgas nodig. Een halve kWh gaat verloren via het koelwater, de andere halve aan warmte die de lucht in gaat. Beide warmen voor alle duidelijkheid de aarde thermisch op.
Er wordt steeds meer elektrisch gemaakt met windmolenparken en zonnepanelen. Dat laatste gebeurt vooral in de zomer en overdag. Dat terwijl we vooral warmte wensen in de winter.
Als je het lijstje bekijkt, dan is hout- of steenkool (antraciet) stoken inmiddels het goedkoopst. Ik moet dan wel een schoorsteen in m’n huis plaatsen en dat zullen de bovenburen minder fijn vinden. Maar door op zoiets over te stappen neem ik via een omweg de vervuiling en CO2-uitstoot van de Chinezen over.
Opvallend is dat LPG nog altijd goedkoop is. Vraag me af of onze gasgestookte centrales daarop over kunnen schakelen. Zou zomaar eens de prijs van elektriciteit kunnen halveren.
Zelf zit ik tot maart met prijzen die te behappen zijn. Ik ben nog net overgestapt naar een nieuw jaarcontract met forse overstapkorting. Die korting gaven ze omdat in die tijd niemand over durfde te stappen. En het had gekund dat de gasprijs na maart weer zou zakken.
Inmiddels weten we beter. Jaarcontracten zijn niet meer mogelijk en bij overstappen naar een andere energieleverancier krijg je geen cent korting. Mijn indruk is dat die leveranciers de overstapkorting (die zeer gebruikelijk en circa 140 euro per jaar was) in eigen zak steken. Je hoort daar niets over. Je mag je ook afvragen of de huidige situatie nog wel om vrijemarktwerking draait.
Geplaatst op 2022-08-27, in Milieumatig en getagd als Benzine, China, CO2, Elekriciteit, Energie, Gas, GER, Groningen, Hout, kWh, LPG, m3, RUS, USA. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
Nee, slim is het allemaal niet. Waar eindigt het?
Dank voor deze blogpost
@KnutzEls: We liepen toch al met van alles vast, nu is het door de oorlog gewoon wat eerder. Degasprijs gaat naar beneden zal we wereldwijd minder gas nodig hebben (kan nog wel even duren). Of als Putin nij de EU/Navo mag aansluiten (kan ook wel even duren).
Mooie samenvatting, Jan. (Je heet toch Jan?) De houtblokken zijn niet aan te slepen in onze buurt, neem ik waar. Tandenknarsend. En kernenergie noem je niet eens! Goddank is dat gegarandeerd veilig 😂
@Kitty: Kernenergie is niet iets wat je kan bestellen via het internet. ;-) Waterstof en kerosine zal overigens ook niet eenvoudig zijn.
Consumenten in NL kunnen wel kiezen voor wind-, zonne- of grijze energie, maar niet voor alleen stroom uit kernenergie. Het lijkt er op dat Borselle dezelfde prijs voor elektriciteit vraagt en dat de extra winst daarvan naar de aandeelhouders RWE/Provincie/etc) gaat.
Prijzen voor stadswarmte zit er ook niet bij. Mijn buren (een groot ziekenhuis) zijn aangesloten op stadswarmte van de vuilverbranding. Zelf moet ik flink dokken om dat in m’n huis te krijgen. Als ze daar al aan willen beginnen. Op dit moment is stadsverwarming goedkoper dan gas. Voor de enorme gasprijsstijging was stadsverwarming duurder. Er is overigens een koppeling tussen de gasprijs en de prijs van stadsverwarming. Beetje lastig om dat uit te zoeken en het zal per verwarmingsnet verschillen.
Nog een toevoeging over petroleum. Een kennis gaf dit tip onlangs. Maar als ik het even voor de vuist bereken, dan kom ik op 0,5 euro per kWh (bij aankoop van 20 liter-verpakking voor 99 euro). Op die manier lijkt het duurder te zijn dan aardgas. Mogelijk kan je het op een andere manier goedkoper krijgen, maar dat heb ik nog niet gevonden.
Pingback: Minimumloon – Vlierbloesem