Sep-06: Graft Raadhuis

Dit blogberichtje is te danken aan Bertieboo. Zij blogde over dit Raadhuisje. Zelf fiets ik er 10 tot 15 keer per jaar langs. Dit raadhuisje staat halverwege een kennis, die ik o.m. met zijn computer help. Ik fiets soms andere routes die niet langs het raadhuisje gaan. Vandaag kwam ik er wel weer langs. De wifi van zijn laptop had het begeven. Er zit geen ethernetpoort in en hulp op afstand ging dus niet werken.

Kortom met mooi fietsweer was het installeren van een vers stuurprogramma zo gepiept. Het was ook mooi fotoweer, maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt. Eerder heb ik al voldoende foto’s gemaakt, zoals deze een jaar geleden:


Ik noem het de skyline van Graft. Links zie je heel klein het dak van het raadhuisje. Natuurlijk heb ik ook foto’s van dichterbij, zoals deze:

En deze vanaf de achterzijde:

Die laatste was tegen de zon in en heb ik in een fotobewerkingsprogramma flink bijgelicht. Deze 2 foto’s zijn van 2016, net als de laatste die ik toen binnen maakte:

Inderdaad, het raadszaaltje van weleer, met rechts de schouw die uitmondt op de grote schoorsteen van de foto erboven. Vanzelsprekend is het een rijksmonument. Deze foto’s waren weggezakt in m’n archief en door Bertieboo kwam dat weer naar boven borrelen. Zij heeft andere detailfoto’s van de rijkelijk versierde gevels geplaatst.

In Grootschermer en Jisp staan vrijwel identieke raadhuisjes uit dezelfde periode van rond1640. Die van De Rijp is een maatje groter. Moet ik toch ook maar eens een fotobericht over plaatsen. Eerder heb ik wel een foto geplaatst van een aparte zonnewijzer, die achter dit raadhuisje te vinden is.

Advertentie

Geplaatst op 2022-09-06, in Alkmaar, Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. Familie- en jeugdherinneringen, altijd mooi om te zien.

  2. een prachtig ontwerp met heel mooi metselwerk.

  3. Doet ook wat denken aan het Goudkantoor in Groningen, uit dezelfde periode.

  4. @Groningannus: Dat was volgens wikipedia een voormalige pastorie in Hollandse Renaisance-stijl. Bij het raadhuisje van Graft staat ook Renaisance. Het Goudkantoor is iets groter, het heeft een souterain, maar lijkt er zeker op.

  5. Het Goudkantoor in Groningen, ik ken het nog uit de tijd dat het niet zo verstopt lag tussen de moderne aanbouw, daar zou ik niet aan gedacht hebben, maar het lijkt er inderdaad wel wat op. Dat interieur heb ik ook in mijn archief, gemaakt tijdens een OMD.

  6. @Ferrara: Die binnenkijkfoto is van 22 jul 2016. Dat was dus vast geen open monumentendag. Er stond een bordje ‘open’ voor de deur. De laatste jaren heb ik dat niet meer gezien. Heb toen maar 1 foto van binnen gemaakt.

  7. Ik had nog nooit gehoord van Graft. Weer wat bijgeleerd.

  8. Ik heb nog wat streetviewlinken toegevoegd van de raadhuisjes die er op lijken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: