Sep-20: Haarlem – Provinciehuis

Ik schreef 9 dagen geleden dat ik Open MonumentenDag (OMD) in Haarlem heb doorgebracht. Alkmaar heeft veel monumenten, maar de meeste heb ik al een paar keer bekeken. In Haarlem viel voor mij dus meer te zien. Het weer was prima om te wandelen en dat werd een flink stuk. Acht kilometer buiten tussen het station en de gebouwen en ook aardig wat meters in de gebouwen.

Een van die gebouwen was het Provinciehuis. Dit Rijksmonument uit 1789 heet Paveljoen Welgelegen en was ooit het paleis van de eerste koning van Nederland. In dat gebouw kan je veel meters (en foto’s) maken en door de nummertjes te volgen deed ik dat dan ook. Ik ben al eens tijdens een commisievergadering door het gebouw gelopen. (Zogenaamd om een WC te zoeken.) Wist dus al een beetje wat me te wachten stond.

Nu kwam ik op meer plekken, onder andere in de slaapkamer van Koning (‘Konijn van Olland’) Lodewijk Napoleon Bonaparte. Daar was het me te druk. Er stond een historisch bed en dat had ik snel bekeken. Het gebouw is gemaakt in opdracht van de Amsterdamse bankier Henry Hope. Dwars door de vergaderzalen kwam je vooral wandkleden met gemeentewapens tegen en een setje kunstzinnige lampen. Er was veel te doen geweest over de hoge kosten daarvan.

Aan het eind belandde ik in de ‘blauwe kamer’. Iemand noemde het zo, maar in het fraaie looprouteboekje zie ik die naam niet terug. Bij nazoeken heet ie ‘Henry Hopekamer. Deze kamer had qua gebruikte kleuren en stucwerk iets weg van een e-torentje die ik in Reims op de foto nam. E-huisjes zijn niet ouder dan 120 jaar en mogelijk is de inrichting van deze kamer ouder.

Afsluitend ben ik nog even om het gebouw gelopen en heb ik nog wat andere monumenten bezocht. Langs het Spaarne trof ik een bankje in de zon, waar ik een zalmslaatje met een klein flesje rosé verorberde. 100 meter eerder kwam ik een supermarkt tegen. Op dat bankje bedacht ik dat ik wel het wapen van NH een paar keer had gezien, maar geen enkele vlag.

Die vlag heb ik dus bij thuiskomst in Alkmaar op de foto gezet. Hij hing er ook al toen ik naar het station liep. In Alkmaar weet ik maar 2 plekken waar die vlag hangt.

In de zuidwesthoek naast het Proviciehuis staan 3 vlaggenmasten. Daar hoort er 1 te hangen, maar mij is ie niet opgevallen. Mogelijk kwam dat door wat parkwerkzaamheden op die plek. Het geeft wel aan dat we vlagmatig geen Friesland zijn.

De wapens van NH op en in het Provinciehuis vielen me ook tegen. Zeker als je het vergelijkt met de fraaie versie die hier tegenover de brandweerkazerne op het grote (PEN)-verdeelstation is te zien.

Via de website van de Provincie vond ik nog een mooie virtuele rondleiding. Die ga ik eens op m’n gemak bekijken.

 

 

Geplaatst op 2022-09-20, in NH-matig, PEN-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. ik vind het ook wel lekker zo’n open monumentendag. Je kunt dan vaak ongestoord rondwandelen.

  2. Ik moet Haarlem nog steeds een keer aandoen

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: