Okt-10: Testbeeld en de Fiets

Ik heb al vaker iets geplaatst met testbeeld-afbeeldingen, bijvoorbeeld op een auto, rolstoel, colbertje en natuurlijk op oude TV-opnames. De laatste tijd zie ik af en toe het patroon terug op een zadelhoes

of een fietstas:

Eigenlijk best vreemd als je bedenkt dat dat testbeeld al jaren decennia niet meer op TV is getoond. Een groot deel van de bevolking (schat de helft) is geboren nadat het testbeeld gestopt is.

Voor deze Na-Testbeeldgeneratie:
Het testbeeld kwam voorafgaand aan een TV-uitzending. TVwas toen nog alleen in de avonduren. Met dat testbeeld kon je de kleuren van je TV goed instellen. Werd vooral gebruikt door TV-reperateurs.

In 1991 heb ik een DOS-programmaatje gemaakt, die het testbeeld op een PC liet zien en waar ik wat vreemde opties als wat patroongenerators had toegpast. Dat programmaatje van 30kB werkte nog in Windows98. Van XP ben ik niet zeker, maar in Windows10 of 11 krijg je hem niet meer aan de gang.

Heb een DOS-box applicatie op het internet gevonden waarin ie het deels doet. Dwz bovenin en onderin hoort in de zwarte vlakken een text te staan en die laat ie niet (goed) zien. Hij laat wel goed de datum, tijd en links het weeknummer zien.

Het mooie van deze DOSbox is dat je er een videootje mee kan opnemen, Heb ik dus gedaan. Die AVI-versie wilde m’n laptop niet afspelen, maar blijkt wel te werken op Youtube. Hier een kleine impressie van de ‘gewone’ functies.

Met die ingebouwde patroongenerator heb ik ooit wat eigen ‘kunst‘ gemaakt. Ik denk dat ik het kunst mag noemen aangezien het uniek is. Hoefde er zelf (behalve programmeren in Turbo Pascal) niets aan te doen. Hier wat patroontjes die oneindig doorgaan en steeds veranderen van vorm en kleur: Patroon F2, Patroon F3, Patroon F5.

Advertentie

Geplaatst op 2022-10-10, in Kunstmatig, Rijwielmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

  1. erg leuk, maar de tijd zit er een uurtje naast, destijds nog geen zomertijd wellicht?

  2. @Jan: Het is een youtube-opname van een uur oud. Op m’n laptop doet ie het goed.

  3. aha, ook ik snap het!

  4. Geestig dat het zo’n iconisch beeld geworden is. En erg leuk, vroeg animatie-programmeerwerk dat je via een DOSbox weer kunt tonen!

  5. Grappig, zo’n oud testbeeld. Misschien heeft iemand het patroon onder de aandacht gebracht, ergens.
    Je kunstwerken vind ik apart. Beta-figuren. 🙂

  6. Het laatste testbeeld in de reguliere programmering op de Nederlandse publieke zenders werd op 1 januari 2005 uitgezonden. Tegenwoordig wordt op ontvangers voor digitale televisie een testbeeld uitgezonden op een apart kanaal dat kan worden gebruikt om te controleren of het toestel geschikt is voor digitale tv en of het hiervoor correct is ingesteld. Dit is bij kabelaar Ziggo kanaal 997, waarbij het PM5644-testbeeld wordt gebruikt (de breedbeeldvariant). (Bron: Wikipedia)

  7. Mooi dat testbeeld en wat grappig om dat te gebruiken op fietstassen en dergelijke. De kunstwerken zijn ook mooi, als de kleuren vervagen lijkt het wel een weefpatroon. ik wist niet dat vooral monteurs het testbeeld gebruikten om de kleuren af te stemmen. Ergens wel logisch.

  8. Ik ben nog uit de tijd voor de kleuren TV. Toen was er een BW uitvoering.

  9. Ach ja, het testbeeld! Dat herinner ik nog wel inderdaad. Het zadelhoesje ervan vind ik leuk gevonden.

  10. fruttekoek

    Geinig dat de seconden bij 16:25 doorlopen tot 16:25:64 en dan toch maar verspringen naar 04

  11. @Fruttekoek: Het programma leest de tijd van de PC uit, maar niet als ie even bezig is met iets anders. Destijds was het al apart als je de secondes op beeld zag lopen en dat ie zelf op de juiste manier het weeknummer uit de datum berekende. Op het werk administreerden we alles op weeknummer. Het heeft nog een decennium geduurd eer iets van microsoft een weeknummer toonde. Weeknummer weergave stond sinds 1987 bij mij in m’n eigen DOS-menu, dat grotendeels werkte als Norton Commander en de op extensie o.m. Wordperfect, Lotus of AutoCAD starte.

  12. @Sjoerd: Dit programmaatje heeft ook een zwartwitoptie. Het echte zwartwit testbeeld zag er behoorlijk anders uit.

  13. @Hanske: Eigenlijk weven die patronen ook. Het zijn punten die over het scherm heen en weer stuiteren, waarbij telkens de geplaatste punt een andere kleur kan hebben.

  14. @KnutzEls?; Ik vermoed dat jij deze reactie hebt geplaatst en vergeten bent om een naam ik te vullen. Via het IP-nummer-opzoekers zou de reactie uit Eindhoven of Rotterdam komen. Dank voor de link.

  15. Ik heb het filmpje aangepast en er staan nu 3 filmpjes als link bij.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: