Okt-20: Amerspoort

Of beter Amerspooorten, die ik een paar weken geleden op de foto nam. Ik wilde er weer eens uit en heb nog een aantal vrijtreinendagen tegoed. Het was lekker weer qua temperatuur, maar wel bewolkt. Eerst heb ik aan de zuidkant door oude wijken en een flink bosgebied gezwalkt en vervolgens bedacht ik nog even de oude binnenstad te bekijken.

Daar trof ik plots De Monnikendam. Heeft niets met de woonplaats Monnikkendam van doen, maar is een waterpoort aan de zuidkant over de Eem, die ooit Amer werd genoemd. Foort of Voorde is een doorwaadbare plek in een rivier, die in het Duits Furt en in het Engels Ford worden genoemd. Vandaar erg veel woonplaatsen die daarop eindigen zoals Frankfurt en Oxford.

Die poort in de buitenmuur (meer een stadswal) had ik nog niet eerder gezien. Eigenlijk kende ik alleen de grote Koppelpoort aan de noordzijde, die je vanuit de trein goed kan zien.

Een stukje verder zag ik aan de oostzijde -maar dan in de binnenmuur- de Dievertoren. Daar zit een gat in waar ik doorheen ben gelopen en daarmee is het voor mij ook een poort.

Weer iets verder in de noord-oosthoek ging ik door de Kamperbinnenpoort. Hij ligt wel aan de kant van Kampen, maar heeft daar niet mee te maken las ik op wikipedia. Vervolgens heb ik nog even naar de Kamperbuitenpoort gezocht en heb die niet gevonden. Was er (volgens een aantal bewoners die ik aansprak) ook niet.

Uiteindelijk kwam ik aan de noordkant bij de Koppelpoort terecht. Daar had ik alleen een paar nachtfoto’s van. Die heb ik onderaan toegevoegd. Nu dus foto’s bij daglicht. Die poort ligt ook over de Eem en je kan er ook over de weg onderdoor.

Tot nu toe dacht ik altijd dat Kampen in Nederland de meeste stadspoorten heeft. Als ik de Dieventoren mee tel, dan scoort Amersfoort net zo hoog. En daar kwam ik nu pas achter tijdens mijn 4de bezoekje aan die stad.

Advertentie

Geplaatst op 2022-10-20, in Treinlopen en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Ik vind het een heerlijk stad om gewoon doorheen te lopen, ik was er tijdens mijn laatste vakantie.

  2. Bezocht op 3 april 2019 zie ik hier aan mijn foto’s op de Iphone. We hebben toen een excursie op de boot door de grachten gemaakt.

  3. @Dhyan: 90% van de grachten stond nu vrijwel leeg vanwege werkzaamheden aan wat kades. Heb daar leuke foto’s van die ik vast nog wel eens op deze site zal zetten. Je kan het een beetje zien op de 3de foto.

  4. Als ik de Koppelpoort zie zegt mijn hart altijd even Boem. Ik heb als jong volwassene een paar jaar in Amersfoort gewoond en ik ben van die poort gaan houden. Evenals ven de muurhuizen bij de Dieventoren. Ik was daar leerling verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis en soms stond er in op het lesprogramma een excursie naar de binnenstad. De meesten vonden het een uitstapje van nix, maar ik genoot er van.

  5. Een prachtige stad, blijkbaar. Ik heb er nooit iets anders gedaan dan overstappen, maar dat was een fout, zie ik nu.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: