Okt-23: Corona blijft steken

Ik bedoel dat het wereldwijd op zo’n 10% van het maximum blijft steken. Ooit stierven in Januari-2021 dagelijks gemiddeld 15.000 mensen aan corona. Nu blijft het hangen rond 1.500 doden:

Daarbij stijgt het weer in Finland en Estland. En ook in Taiwan gaat het niet goed. In Duitsland en Denemarken gaat het ook de verkeerde kant. Zij scoren per inwoner 5x zo hoog als Nederland. In Australië en New Zeeland zakken het flink.

De middenmaandelijkse lijst, die ik al een flinke tijd bijhou, is gebaseerd op het daggemilde van 7 dagen en geeft het aantal sterfgevallen per miljoen inwoners:

(Tussen haakjes staan de getallen van een maand eerder.)

Een halfjaar geleden leek het wereldwijd de goede kant op te gaan en zakte het aantal dagelijkse doden tot circa 1500. Maar daarna bleef het daar steken.

Eigenlijk zou je willen leren van het verleden of op z’n minst van andere landen. Ieder land had vrijwel een andere aanpak. Nederland doet het al een jaar beter dan Duitsland, ook als je voor de onderregistratie compenseert. Maar voor die tijd deed Duitsland het beter.

Taiwan had de aanpak die ogenschijnlijk het fraaist was. Alle grenzen potdicht en in het land zelf was alles open. Zo hielden ze een jaar lang de nul. Toen iedereen daar was ingeënt gingen de grenzen open en steeg het aantal doden flink en hebben ze het nog altijd niet onder controle.

Maar ja, kan je een subtropisch land met Nederland vergelijken, waarbij Nederland een ongunstigere bevolkingsopbouw (meer vergrijzing) heeft.

Je hoort ook weinig meer over herdimmunity, kudde-immuniteit. Toch is die in NL zo ongeveer het hoogst en dat zal 1 van de redenen zijn dat de huidige cijfers in NL beter zijn dan die in Duitsland. Zweden ging daar nog meer voor en ook dat land doet het over het geheel gezien niet beroerder dan hun buurlanden, die duidelijk een andere aanpak hadden.

China deed het misschien het beste, al wordt er aan hun cijfers sterk getwijfeld. Ze deden dat wel op een rigoureuze manier, wat alleen in een dergelijk land mogelijk is. Economisch hebben ze een flinke tik getregen, maar voor veel andere landen is dat ook zo. Helaas kan je dat effect ook slecht bepalen nu de economische neergang vooral aangedreven wordt door de inval in de Ukraïne en de boycotterij tussen het Westen en de Russische Federatie.

Het ziekteverzuim door corona is in NL nog altijd hoog en de ziekenhuizen hebben nog lang niet de achterstanden weggewerkt. Vraag me wel eens af hoe dat in andere landen zit. Hoor daar vrijwel niets over.

Geplaatst op 2022-10-23, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ik vraag me af of we er iets van geleerd hebben…

  2. `Sommige mensen wel, maar regeringen hebben dat vermogen kennelijk niet.

  3. “Toen iedereen daar was ingeënt gingen de grenzen open en steeg het aantal doden flink en hebben ze het nog altijd niet onder controle.” Dat is toch vreemd. In een land waar 99,9 % van de bevolking is gevaccineerd en dus bestand zou moeten zijn tegen een besmetting, gaan er zo velen dood. Dat zien we ook in Israel, IJsland en tal van andere landen. En er wordt maar niet onderzocht waardoor dat komt. Het baart mij zorgen. Veel meer dan Corona zelf, want hoewel men er behoorlijk ziek van kan zijn, verloopt het inmiddels toch redelijk.

  4. @KnutzEls: idd iets om beter te onderzoeken. Van de 23 miljoen inwoners zijn 20 miljoen volledig ingeënt met westerse vaccins. Ik noem dat iedereen, maar er zijn mensen die niet ingeënt mogen worden en ook kinderen onder de 12 worden doorgaans niet ingeënt. Zelf heb ik wel een verklaring. Als je iets vrijlaat zoals in NL dan gaan al snel de zwakkeren er aan. Gebeurt ook vaak bij een flinke griepgolf. Die mensen staan al op omrollen en hebben maar een klein zetje nodig. Door het virus een dik jaar buiten de deur te houden blijven deze mensen langer leven, maar lopen het alsnog op als het wel binnen komt. Inenten slaat niet bij iedereen aan en het doet ook niets aan hun zwakke gezondheid.

    De aanpak van Taiwan had gewerkt als de hele wereld het zo had aangepakt. Dan was het virus al binnen een haljaar verdewenen zoals bij Sars Covid 1. Je kan ook niet een sterk verwesterd land eeuwig op slot laten.

  5. @Sjoerd: We hebben er vast wel iets van geleerd. Niet dat dat veel uit gaat maken aangezien een volgende pandemie vast op een totaal andere manier gaat. Wat Nederland wel had moeten leren is dat onze IC’s veel te krap bemeten zijn. Zoiets kan je niet zomaar even opschalen. Houdt wel in dat de zorgkosten meer gaan stijgen en die zijn in NL al behoorlijk hoog.

  6. Dat is wel een flinke daling, maar wat wonderlijk dat het nu niet meer verder zakt eigenlijk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: