Okt-26: North Carolina

Het is wal weer een tijdje geleden dat ik bij het Accijnstorentje een zeiljacht zag liggen met achterop NC. Met mijn afkotic en topotic weet ik dat dat voor North Caroline staat, een staat aan de oostkust van de USA. Het schip lag achter een ouder en wat groter binnenvaartschip. Liep er wat langs om een betere foto te maken, zonder veel resultaat.


Terwijl ik dat deed ging er een vrouw aan boord. Dus riep ik ‘Are you from North Carolina?’ Dat klopte, maar ze sprak prima Nederlands en was ook in Nederland geboren. Had wel met dit zeiljacht de Atlantische Oceaan overgestoken vanuit North Carolina. Of ze alleen reisde weet ik eigenlijk niet. Zij zei er niets over en ik vroeg er niet naar.

Ze lag al een weekje in Alkmaar en ging weer verder. De kans dat je een zeiljacht uit North Carolina in Alkmaar treft is uiterst klein. Ooit zag ik een jacht uit Australië. Dat zijn flinke ondernemingen. Deze had ook een een afwijkende Amerikaanse vlag achterop:

Ooit dacht ik door mijn Willem II sigarenbandjes dat de USA een oude vlag heeft gehad met daarop 13 sterren in een cirkeltje. Net zoals deze achterop. Zou uit een tijd komen toen de USA nog maar uit 13 staten bestond. Zelf vond ik dat wel grappig aangezien zoiets op de EU-vlag lijkt.

In m’n 55 jaar oude Willem II album had ik maar 12 van de 60 USA vlaggen verzameld en die met de cirkel zat daar niet bij. Wel eentje met de sterren in een stervorm. Op wikipedia lees ik dat die vlag met een cirkel ooit gemaakt is rond 1776. Mogelijk door Betsy Ross. Het is verre van zeker of dit destijds een officiele vlag was. Wel hing ie aan het Capitol bij de inauguratie van Barack Obama.

De maritieme vlag achter op de boot heeft vaak, maar niet altijd een wit anker in het midden van de sterrencirkel. Die vlag dateert uit 1848.

Geplaatst op 2022-10-26, in Alkmaar en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. fruttekoek

    Ik heb nooit geweten dat de USA zoveel verschillende vlaggen heeft gehad als hier te zien: https://www.ushistory.org/betsy/flagfact.html
    Een goed verhaal over deze Betsy Ross vlag en anderen zag ik op de site van The Museum of the American Revolution: https://www.amrevmuseum.org/exhibits/a-new-constellation-a-collection-of-historic-13-star-flags

  2. Wat leuk Ximaar! Dat was dus wel bijzonder. Goed dat je het gewoon ook even vroeg.

  3. @Nicole: Ik had geluk dat ze net over het binnenvaartschip naar haar jacht liep. Als mensen in de kajuit zitten, dan ga ik het echt niet vragen. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: