Nov-04: Mastodon

Mastodon is een microblogplatform dat de laaste dagen veel in het nieuws is. Zelf kijk en pruts ik daar een weekje rond na een tip van Ionica Smeets. Op eenzelfde manier ben ik ooit begonnen bij Facebook, Twitter, Web-Log, WordPress, Tumbler en Blogspot. Gewoon kijken wat het is en of ik er iets mee kan.

Met Facebook was ik na 9 maanden klaar. Had wat tegen op hun systeem en deed er (daarom) ook erg weinig mee. Heeft niets te maken met Mark Zuckerberg. Als hetzelfde systeem van een ander was geweest, dan was het net zo verlopen. Ruim 10 jaar geleden stopte ik er mee, ruimde alles op en blokkeerde de 3 hoofdomeinen van facebook in m’n browsers. Aan Instagram ben ik nooit begonnen. Maar nu dat ook van Meta (Facebook) is vertrouw ik dat net zo min.

WordPress en Blogspot gebruik ik nog altijd. Daar heb ik veel minder tot geen moeite mee. Wel gebruik ik geen Gravatar. Met dat systeem kan je hetzelfde volgtrucje uithalen als facebook. Niet dat ik ooit van misbruik heb gehoord, maar waarom meedoen met iets dat kwalijk kan worden na een overname door een minder fris bedrijf?

In 2010 nam ik ook een twitter-account, waar ik jaren niets mee deed. Met twitter had en heb ik minder moeite. Voor bezoekers zit het niet achter een inlog, zoals bij Facebook. Ze hebben zich ook minder (tot vrijwel niet) laten misbruiken door kwaadwillenden, wat bij Facebook wel gebeurde. Aan de andere kant had ik er niet veel mee.

Dat veranderde een jaar of 5 geleden. Mensen gingen meer hun smartphone gebruiken en minder hun laptop of vaste computer. WordPress was daar destijds niet zo goed op ingericht. Toen besloot ik om m’n blogberichten ook vindbaar te maken als link op twitter.

Kan wel zeggen dat dat niet echt heeft gewerkt. Smartphonegebruikers klikken niet graag door naar een blog. Heb dat wel eens in de trein bekeken. Weerbericht, Whattsapp, Spotify en Netflix worden vooral gebruikt. Eigenlijk heb ik nog nooit iemand een blogbericht op een smartphone zien lezen. Het zal zeker voor komen, maar bitter weinig.

Punt was wel dat ik dat een jaar of 5 geleden nog niet wist. Alleen blogberichten doorlinken leek me ook niet te werken dus plaatste ik er ook kleine berichtjes bij. Ging ook op zoek naar andere gebruikers om die te volgen, met de kans dat zij mij terug zouden volgen. Wat dat betreft is twitter niet anders dan een blog of facebook.

Kwam ook met leuke mensen in contact, maar een grote schare werd het zeker niet. Vooral omdat ik van veel onzin niet gediend ben en je dat ook prima kan uitsluiten. Kortom veel discussies en discuseerders gaan aan mij voorbij.

Inmiddels heeft Musk Twitter gekocht en daar gaat ie veel mensen ontslaat. Men verwacht ook dat Trump weer terug mag komen. Die was voor het leven gebanned. Waarschijnlijk heb ik van beide geen last. Heb nog nooit een berichtje van Trump gezien. Maar veel twitteraars maken zich zorgen en kijken naar een alternatief.

Een van de meest populaire alternatieven is Mastodon. Dat is echter van niemand (of eigenlijk van heel veel mensen) en kan niet gekocht worden. Het is een protocol dat iedereen op een eigen server kan zetten en die servers kijken naar elkaar als 1 groot netwerk. Hoorde daarvan en wilde er wel eens gaan rondkijken. Heb dus een account aangemaakt.

Net als de meeste mensen eerst op mastodon.social. De originele server in Duitsland, die de toestroom al snel niet meer aan kon. Er zijn nog een paar honderd servers en het is de bedoeling om er 1 te kiezen die bij je past. Eigenlijk is die mastodon.social een soort Ter Apel. Omdat ik in het Nederlands schrijf en omdat mastodon.nl als een zonnetje (met maar 6400 gebruikers) liep ben ik naar daar verhuisd. Heet nu mastodon.nl/@Ximaar

Het is (zoals gebruikelijk) even wennen, maar het doet wat ik er van verwacht. Mastodon doet geen suggesties in je tijdlijn. Die methode van Twitters algoritme gebruikte ik bij Twitter niet. Ik wilde gewoon het laatste bericht van de mensen die ik volg bovenaan hebben ongeacht of die persoon of het bericht populair is. Die standaard van Twitter vond ik irritant, die liet steeds berichten zien die ik al had bekeken. Kan je dus eenvoudig in Twitter aanpassen, maar moet je opnieuw doen na het opruimen van cookies.

Deze ‘domme’ methode die Mastodon toepast kan dus niet sturend werken. Mastodon plaatst geen reclames. Maar eigenlijk ‘mis’ ik die ook al jaren bij Twitter. M’n reclameblokker heb ik daar altijd aan gehad. Moest ‘m even uitschakelen om te zien hoe twitter dat doet. Zij plaatsen reclames op een slinkse manier, alsof het een bericht is van iemand die je volgt. Dus meteen maar weer de reclameblokker ingeschakeld.

Eigenlijk is er voor mij dus weinig verschil. Veel mensen miepen over ruzies of geklier op twitter. Door daar een serie woorden te in te stellen zie ik die ruzies niet. Bij Mastodon kan dat ook en heet het filteren. Beide gebruik ik op m’n laptop. Veel mensen gebruiken een app op hun smartphone en dan is het maar de vraag of je daarin bij Twitter reclames kan blokkeren.

Aangezien er voor mij nog niets verandert, blijf ik voorlopig zowel bij Twitter als bij Mastodon. De kans is groot dat ik Twitter minder gebruik omdat meer mensen die ik volg verhuizen naar Mastodon. Musk kan ook dingen doen die me niet aan staan en waar ik me aan ga ergeren. In dat geval stop ik met Twitter.

Met Mastodon kan het ook fout gaan door bijvoorbeeld overbelasting. Daar was al sprake van, maar hebben ze schijnbaar opgelost. Mastodon draait op giften. Zoals veel mensen wil ik daar best aan bijdragen, maar dan moet ik wel de ervaring hebben dat ik er plezier aan beleef en dat ik er wil blijven. Aan Twitter en Mastodon heb ik nog niet m’n hart verpand. De onbenulligheden die ik er plaats mogen van mij zoekraken, daar ga ik geen traan om laten.

Advertentie

Geplaatst op 2022-11-04, in Webmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Een zeer herkenbaar. Jij bent veel beter in dingen uitzoeken. Ik ben daar onhandig of lui in. Ik keek al even rond bij Mastodon maar kon me (nog) niet registreren. Ik weet nog niet waarom dat niet lukte. Mogelijk omdat ik me vanuit Mozambique probeer aan te melden. Wordt vervolgd.

 2. Het lijkt inderdaad een alternatief van voor twitter, wat ik overigens ook zelden gebruik.

 3. Ionica weet er waarschijnlijk alles van, ik ken haar van de Volkskrant.
  Nu de simpele zielen nog…. ( geldt niet voor jou , Xi).

 4. @Bertie: Ionica gaf ook netjes toe dat ze het in het begin niet helemaal snapte. Geldt waarschijnlijk voor iedereen. Het systeem is niet gemaakt om het mensen naar de zin te maken om zo meer reclames te kunnen verkopen. Je moet het meer als een winkelcentrum zien zonder reclameborden voor de deur. Alles is er, maar je moet zelf daar naar zoeken.

 5. Twitter ligt al een hele tijd stil bij mij. Of ik ooit mastodon zal installeren is derhalve twijfelachtig. Ik houd het voorlopig bij WP;

 6. Ximaar, ik bedoel het niet denigrerend, integendeel.

 7. @Bertie: Zo had ik het ook niet opgevat. Ze was altijd heel erg bezig met twitter en nu ook weer met mastodon. Gezien haar kennissenkring heeft ze er zeker meer kaas van gegeten.

 8. Hoogleraar communicatiewetenschap… :-)

 9. Ik laat Twitter meestal links liggen. Mij te druk en te negatief en haatdragend. Facebook gebruik ik vooral vanwege de groepen waarvan ik een paar in beheer heb. Die zijn privé, Dwz dat alleen leden de berichten kunnen zien en plaatsen. Instagram was ooit leuk, maar is vervelend geworden met al die wezenloze filmpjes. Verder heb ik nog wel weblogs, waarvan er één een genealogische vamiliesite is en een gelinkt is aan een Facebook groep. Aan mastodon begin ik niet.

 10. Ffffffffamiliesite!

 11. Haha, helemaal vergeten dat ik dit ook nog had. Ik kom nog wel eens een waslijntje tegen dat ik denk…. bewaren, maar ik doe het toch maar niet. Mijn nieuwere sites zijn onder eigen domein. Voordeel van WordPress.com is dat het blijft. Als ik al lang onder de groene zoden lig, wapperen mijn wasjes nog! 😄

 12. Misschien ga ik het stukje nog wat aanpassen. Mijn aversie bij facebook is het inloggen om ook maar iets te kunnen bekijken. Op twitter, mastodon en bijvoorbeeld wordpress kan je prima rondkijken zonder in te loggen. Punt met dat inloggen bij facebook is dat je er een account aan moet maken en daarmee geef je facebook gereedschap om je overal (ook buiten facebook) te kunnen volgen en zo een profiel van je samen te stellen. Dat gun ik facebook niet.

  Ik gun het wordpress overigens net zo min. Een reden om niet alleen gravatar niet te gebruiken, maar ook alleen in te loggen als ik er een bericht plaats. Daarna log ik meteen uit en reageer (zoals hier) met een niet bestaand mailadres. Dat doe ik overal en laatst merkte ik dat dat bij Arnoud Hugo niet meer lukt. Daardoor reageer ik dus niet meer bij hem.

  Het dilemma bij twitter en mastodon is dat ik daar wel ingelogd moet blijven om te reageren. Bij het oude twitter en mastodon heb ik daar minder moeite mee als bij het nieuwe Musk-Twitter. Kans is groot dat ie de vieze volgtrucjes van Facebook over gaat nemen. Als dat zo is, dan sluit ik zeker m’n twitter-account.

 13. Zo leer ik nog ‘ns iets over Mastodon, Dankjewel Ximaar!
  Ik lees trouwens wel blogs op mn smartphone, maar met reageren of like-n gaat er wel ‘ns iets mis, gelukkig bij jou(w blog) niet :) Net als jij had ik ooit mastodon.online (@jolievdk) gekozen, maar het lukt me moeilijk om mensen te vinden of volgen. Misschien ben ik n beetje overstap-moe of debug-moe :)
  Als Elon Musk Twitter ècht had willen verbeteren, had hij de algoritmes eruit gegooid, in plaats van de mensen (die checken op haat-posts.) Zonder algoritmes zou je óók alle postjes zonder likes of hypes te zien krijgen, dat was pas ècht “freedom of speech” geweest.
  Ik vrees n beetje dat èlk ‘social media platform’ in de richting van de algoritmes gaat. Hoe dat bij Mastodon gaat/zal gaan…? In elk geval, dankjewel voor de uitleg :)

 14. @Jolie: Dat mastodon niet aan likes doet heeft zeker voordelen. Punt is dat de mensen die van twitter komen er erg aan zijn gewend/verslaafd. Die moeten dus wat afkicken. mastodon.online heb ik niet bekeken. Ik begon bij mastodon.social, maar dat liep al snel spaak. Mastodon.nl gaat redelijk goed, maar had vandaag ook last van wat groeistuipen. Aanvankelijk begreep ik het niet zo, maar het kiezen van een server die bij je past heeft voordelen voor je ‘locale tijdlijn’. Voor die mensen ben je sneller/direkter te vinden en zij vinden jouw sneller.

  Via globaal kan je overal rondneuzen, maar dan zie je ook veel Duitstaligen en mensen uit het Verre Oosten. Je moet dan flink doorscrollen wil je iemand tegenkomen die je aanspreekt. Inmiddels zijn er zoveel mensen een account op mastodo.nl begonnen, dat ik daar meer mensen actieve van mijn gading tref dan op twitter.

  Twitter doet het anders, die stelt steeds mensen voor aan de hand van wat je doet en zoekt. Twitter snapt mij niet, waarschijnlijk door uBlock Origin. Ik krijg steeds dezelfde 3 suggesties, waarvan er 1 al een jaar terug de laatste tweet heeft geplaatst en ik met de andere 2 niets heb. Het is niet hinderlijk, maar aan dergelijke flutsuggesties heb ik niets.

 15. Dankjewel Ximaar, voor de extra informatie! Het lukt me maar slecht hoor, soms kan ik iemand (op een andere mastodon) wel vinden, maar hoe ik die persoon dan kan volgen…. duister… het betreffende platform lijkt dan om een login te vragen, die ik dààr uiteraard niet kan doen.. Pas als iemand mij volgt, kan ik terug volgen (dankjewel:))
  Misschien scheelt het wel getroll, dat het zo ‘duister’ is (ervan uit gaand dat ik niet de enige ben die deze drempels ervaart ;))

 16. P.S, ik heb wat screen captures gemaakt van wat er mis gaat, met mensen wèl kunnen vinden, maar niet kunnen volgen vanuit mijn eigen account… ik zou ze morgen even bijv via Twitter direct msg naar je kunnen toesturen :)

 17. P.P.S, tóch nog gelukt iemand zelf te volgen… het “deze zoekterm leverde geen resultaat” lag òf aan overbelasting, of de hulp-hint van Mastodon, die ik ook screencapturde,(en precies uitvoerde) klopt niet…

 18. @Jolie: Ik heb ook even de mastodon.online server bekeken en die lijkt idd flinke kuren te hebben. Traag en lege pagina’s. Mogelijk ook door de flinke toestroom waar veel mastodon-servers last van hebben. Heb nog geen DM ontvangen op mastodon of twitter. Je kan ook naar mijn ximaar op live.nl kunnen mailen.

 19. Dankjewel Ximaar! Gisteren had ik inderdaad meerdere onverwachte bezigheden, onverwacht geen tijd voor de Mastodon-screens, dankjewel voor de mail-info!

 1. Pingback: Verhuizen of niet | Koen Schyvens

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: