Nov-07: Wit op Zwart Vervolg

Twee jaar geleden blogde ik over de ‘Dark Mode’-gekte. Eigenlijk had ik vooral last van NPOStart, die me nog altijd een zwarte achtergrond met witte letters opdringt. De rest staat bij mij op z’n Windows, wat we eerder Wysiwyg noemden. Dus donkere letters op een lichte achtergrond.

Maar nu loop ik er weer tegenaan bij Mastodon. Ik zit bij Mastodon.nl en daar heb ik gekozen voor het thema ‘Mastodon (licht)’, zodat het aansluit bij hoe ik onder meer Word, Outlook en de meeste websites op m’n laptop bekijk.

Ik vind niet dar websites dit moeten bepalen, maar je systeem of op z’n minst je browser. Bij Windows kan je de applicatie achtergrond (standaard app-modus) op donker zetten. Daar hoort het thuis. Dan is meteen de hele zooi invers. Maar ook bij Firefox en andere browsers kan je kiezen voor een donkere achtergrond. Dan worden alle websites daarop aangepast, maar Word bijvoorbeeld niet.

Een website moet op z’n minst de instellingen van je browser overnemen en de browser moet in default de instellingen van je besturingssysteem (in mijn geval WIndows) overnemen.

Mastodon doet dat helaas niet. Die staat standaard in donkere modus. En daarmee ontnemen ze je de keuze, aangezien een browser geen lichte modus van een donkere modus kan maken. Dat werkt alleen van wit naar zwart. Kortom ik moest dat dus bij Mastodon zelf kiezen, maar dat gebeurd alleen voor de browser waarop je bent ingelogd.

Mastodon is verdeeld over heel veel servers (communities). Als je daar iemand vind, dan wordt je naar die server gestuurd, waar die persoon zich bevind en dan heb je opeens weer een donkere achtergrond. Kan je oplossen door bij alle servers een account aan te maken en dat gaat me wat ver.

Veel beter zou het zijn als de standaard van Mastodon je systeeminstellingen als default gebruikt. En als dat niet kan, voor de lichte versie kiest als default. Als de donkere versie wilt, dan hoef je dat alleen in je browser in te stellen en doet ie het overal wit op een donkere achtergrond.

Bij Twitter speelt dit probleem niet, aangezien zij niet met verschillende servers werken. Tot nu toe vond ik dat Mastodon vooral voordelen had op Twitter, maar dit is toch wel een irritant nadeeltje. Net als bij NPOStart zal ik er wel aan wennen.

Aanvulling/Update
Je ziet hierboven wat zinnen doorgestreept. Ik had een te optimistische kijk op Windows en Firefox. Ben daar nog eens mee gaan prutsen en vond uit dat het minder slim werkte. Bij Windows kan je voor een donker thema kiezen. Je kan daar ook instellen dat de applicaties (zoals je browser) met een donkere achtergrond en lichte text werkt. Probleem is helaas dat dat voor menu’s en dergelijk geldt, maar niet voor een getoonde website zoals Mastodon, Twitter of deze van mezelf. Kon geen website vinden die inverteerde na deze instelling.

Bij Firefox was het niet anders. Firefox heeft zelfs 3 keuzes, dark-mode, light-mode en de instelling van je systeem overnemen. En ook dat geldt alleen voor de taakbalken, knoppenbalken, frame en het menu van Firefox, maar helaas ook niet voor de geladen websites

Dan is het niet gek dat Mastodon je ook die keuzes geeft. Wat mij betreft zouden alle mastodonservers een gezamelijk cookie of dergelijke moeten gebruiken voor je schermkeuze, zodat je de keuze voor light niet steeds per server opnieuw moet maken en je daarvoor eerst per server een account moet aanmaken. Een andere optie blijft de default van je systeem overnemen. Als Firefox dat kan, dan moet dat ook met Mastodon kunnen.

Advertentie

Geplaatst op 2022-11-07, in Webmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Altijd weer fijn dat jij zulke zaken ook echt uitzoekt. Ik haal mijn schouders op en pas me aan.

 2. “Mag de lamp uit?” Moppert E. wel ns half in slaap als ik iets in light/standard mode lees :) Dus ik begrijp het nut van de dark mode ook wel weer :)
  Keuzemogelijkheid lijkt me het beste, dan kan iedereen zijn eigen voorkeur instellen en per situatie wijzigen.

 3. Er zijn ook blogs met een zwarte achtergrond. Die vind ik ook onleesbaar.

 4. @Marieclaire en vaak werkt het niet goed. Is de hele pagina zwrt, maar het reageervak en het zoekvak wit. Die springen er dan vervelend uit.

 5. Dat zou ik ook niet fijn vinden inderdaad Ximaar. Ik wil ook graag een lichte achtergrond en dan gewoon donkere letters.

 6. Liever ‘gewoon’ maar dat is een kwestie van smaak.
  Bloggers die van een zwarte achtergrond houden ( nu zie ik ze niet meer, uit de mode?) vergaten wel eens dat ze een duidelijker lettertype moesten gebruiken. Groter wellicht of vetgedrukt.

 7. @Jolie en anderen: Ik heb hier een paar onjuiste reacties van mezelf weggehaald en heb een aanvulling onder het artikel geplaast. Ik had duidelijk niet genoeg met windows en m’n browser getest, wat de mogelijkheden op dit gebied zijn. Bij windows en m’n browser heb je wel een keuze voor dark-mode, maar die geldt niet voor de getoonde website. Dom omdat dat natuurlijk de koninklijke weg is. Laat mensen zelf in hun systeem de schermkeuze instellen en doe dat niet steeds per website. Maar helaas bij mijn Windows 10 werkt het zo niet. Waarschijnlijk is het bij Windows11, Android of IOS niet anders.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: