Nov-10: Watertoren Amersfoort

Anderhalve maand geleden zwierf ik door Amersfoort. Ik wilde weer eens ergens anders wandelen en mijn keuze viel op de oudere buitenwijken en een groot park/bos aam de zuidkant van Amersfoort. Later zou nog altijd een aansluitende stadswandelingen kunnen. De binnenstad heb ik vaker bekeken en vaak staan er in oude buitenwijken juist aparte woningen en gebouwen.

Dat klopte ook wel. Het stratenpatroon slingerde en door het ietwat sombere weer kon ik me niet oriënteren op de zon. Ging evenzogoed prima en heerlijk rustig. Liep een beetje een heuvel op. Kwam inderdaad langs wat aparte woningen van rond 1900 en stond binnen no-time in het bosgebied ‘Nimmerdor’.

Met een slaatje, een luxe broodje en een flesje wijn, die ik toevallig in een Jumbo halverwege trof. Kon ik mooi in dat bos soldaat maken. Dacht ik. Mooi bos, maar geen bankje te bekennen. Wel enorm veel loskopende honden en hun uitlaters. Let wel het was een door de weekse dag rond het middaguur. Het leek wel of iedereen hier de dag vrij had.

Ik hou niet van loslopende honden en hun baasjes. Was dan ook blij dat ik na een kilometer een uitgang trof. (Nu ik de naam even opzocht, lees ik nu pas dat het een hondenlosloopgebied is.) Langs dat straatje stond een paar bankjes. Kortom ik deed me tegoed aan het etenswaar en begon op m’n telefoon te kijken of er nog een ander bosgedeelte was. Dat was er iets meer naar het oosten.

Opeens bedacht ik dat Amersfoort ook wel eens een watertoren zou kunnen hebben. En dat was zo. Daarvoor moest ik juist naar het westen. Dat zou kunnen door dat stukje bos, maar daar liep ik nu omheen. Vervolgens wel weer een voor mij nieuw bosperceel, waar ik vrijwel niemand zag. Dus ook geen hondenuitlaters. Op goed geluk kwam ik bij de watertoren uit en was en-passant nog even over het hoogste punt van Amersfoort, de Amersfoortse Berg gelopen.

Hier wat foto’s:

Het is een rijksmonument uit 1912. Erg gedrongen en met 17 meter zeker niet hoog. Maar dat hoeft ook niet op zo’n hoog punt.

Een paar meter eerder werd dat punt aangegeven met een geinig bordje “Col du Strop” 4000 cm boven NAP:

Bij nazoeken bleek het verhaal minder geinig. Het was wel een ludique actie uit 2019 tegen het matige sportbeleid van de gemeente. Vond daar een aardig blogbericht over bij ‘SporterJoost‘. Daarin is ook een krantenartikel over deze actie opgenomen. Na verder kijken lijkt me dat een aanwinst voor m’n overzicht met RegioBloggers. Die wil ik toch eerdaags bijwerken en dan kan deze er mooi bij.

Inmiddels had ik een kilometer of 6 gelopen en liep ik terug naar de binnenstad waar ik ondermeer een setje stadspoorten op de foto zette.

Advertentie

Geplaatst op 2022-11-10, in Treinlopen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Een schitterend pandje die watertoren…

  2. Mooie toren, brievenbus is ook een plaatje.

  3. @Ferrara; Vond ik ook, is maar een jaar of 3 oud. Daarvoor was er geen hek zie ik op de streetviewopnames.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: