Nov-15: Babyboomerij

Een paar dagen terug kwam ik een (Nederlandse) poll tegen, waarbij sociaalmedia-gebruik van verschilende leeftijdsgroepen werden vergeleken. Ik viel daar in de groep ‘babyboomers’, waar ter verduidelijking 1946-1964 achter stond vermeld.

Ik heb me al eens eerder afgevraagd of in nu wel of niet tot de babyboomers behoorde. Hier in die poll dus wel, maar volgens het CBS weer niet. Die geeft 1946-1955 aan.

Dat er babyboom is is niet zo moeilijk vast te stellen. Het CBS houdt het aantal geboortes bij, van in dit geval levend geboren kinderen. Om die groep gaat het. Die lieten de schoolklassen uitpuilen en zijn nu de AOW- en pensioenfondsen aan het leegtrekken. (Ik moet daar nog aan beginnen.)


Het lijkt er op dat het CBS de ‘boom’ ziet bij meer dan 21 geboortes per 1000 inwoners, is 2,1% aan bevolkingstoename door babies. Maar dan zou de boom al beginnen in 1942 om te eindigen rond 1955. Als je hem in 1946 (net na de oorlog zou laten beginnen, dan heb je het over 23 geboortes per 1000 inwoners, maar dat duurt maar tot 1950.

De poll geeft aan tot 1964 en dat zou beteken een baby-aanwas van 20 of meer per 1000 inwoners. Punt je is alleen dat alles voor 1964 boven de 20 was, tot ver voor 1900. Rond 1900 werd hoedanook veel meer geboomed. Alleen in de crisisjaren was er een lichte dip.

Rond 1973 zakte het aantal babies enorm en dat zal komen door voorbehoedsmiddelen en de emancipatie van vrouwen.

Dus hoe kwam die poll aan die periode der babyboomers. Kon snel bedenken dat het een Amerikaanse term is en bekeek dus ook even de getallen voor de USA. Die straan gewoon op wikipedia:

(Heb deze grafiek die iets later begint en eerder eindigt, op dezelfde schaal gebracht.) Daar zie de wel de periode tussen 1946 en 1964 als duidelijkere boom. Dat rode deel is door wikipedia aangegeven. In de crisisjaren en WOII zakte het daar meer, maar bij hen was daarvoor de boom ook veel hoger. Na die babyboom zakte het ook minder ver dan in Nederland, waardoor hun vergrijzing ietsje minder problematisch zal zijn.

Opvallend is wel dat beide grafieken erg op elkaar lijken. Hier heb ik ze over elkaar gelegd:

De USA heeft heel wat soldaten in WOII naar Europa gestuurd, en bij terugkomst kwam ook daar een babypiek. De betere beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen rukte ook daar rond 1973 op. Er zit ook soort koppeling tussen de grafieken. Mijn tantes emigreerden achter de bevrijders aan naar de USA en kregen daar in de babyboomtijd hun 4 en 5 kinderen. Ze waren destijds zeker niet de enigen. Als deze mense in NL waren gebleven, dan was onze boom wat hoger geweest.

Dat er een verband is met de oorlog is natuurlijk duidelijk. Veel mensen denken dat een oorlog voor een bevolkingsafname zorgt. Het tegendeel is echter waar. Als het goed gaat, dat neemt de kinderaanwas af. Een goed voorbeeld is Afghanistan. Rond 1992 hadden dat land en Nederland beide 15 miljoen inwoners.

In Nederland wonen nu 30 jaar later bijna 18 miljoen mensen; in Afghanistan ruim 38 miljoen. Dus 2x zoveel. Er daar was en is het steeds een ellende. En dan zijn er ook miljoenen mensen uit dat land gevlucht richting Pakistan en achter hun Westerse bevrijders aan.

Geplaatst op 2022-11-15, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. En wie zouden het zijn die nu bij bosjes overlijden?
    Veel ouderen?

  2. Ik ben dus een echte babyboomer, ik ben van 1953…

  3. @Bertie: In mijn omgeving was me dat nog niet zo opgevallen. Wat ik er zo snel over lees is dat het CBS die gegevens nog niet heeft, maar dat er geen direct verband is te leggen met corona. Het zijn vpolgens henl veel mensen in verzorgingshuizen. Die zijn gemiddeld wat ouder dan de boomers. Zou kunnen komen door personeelsuitval/tekorten en daardoor minder adequate verzorging. Laatst schreef ik wat over de sterke toename aan val-doden, maar die toename begon ook ver voor corona en zoiets kan ook te maken hebben met hoe de zorg is geregeld. Verder is inmiddels de groep aan de beurt die ongezonder hebben geleefd met meer beschikbare snacks en minder beweging door automobiliteit. Het aantal ouderen met overgewicht en bijbehorende ellende stijgt ook snel.

  4. Zou kunnen. Ik dacht dat het een natuurlijk verloop zou zijn gezien de hoge leeftijden van de oudste generatie.
    Hoe de bevolkingsopbouw precies is weet ik niet uit mijn hoofd, wel dat het heel lang niet goed verdeeld was.

  5. Alle leeftijden. En dat is wereldwijd.

  6. Ik ben ook een echte babyboomer. Daar zat ook de gedachte achter dat de kinderen het beter zouden moeten krijgen dan de (mijn) ouders. Wilden ze ons dat beetje extra geven dan was het niet verstandig dat er nog meer kinderen kwamen. Veel gezinnen van neefjes en nichtjes en vriendjes bestonden toen uit een gezin en twee kinderen. Zeker als dat dan ook nog een jongen en een meisje was. De periodieke onthouding heeft denk ik in veel gezinnen behoorlijk wat spanningen opgeleverd om het ideaal van het bij 2 kinderen te houden te kunnen waarmaken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: