Nov-24: De Laatste Stuiptrekking?

Voorlopig wordt dit mijn laatste maandelijke corona-bericht. Probleem is dat de data niet meer goed wordt verstrekt. Landen begonnen al eens per week te berichten en nu is het helemaal speuren naar data die volgens mij flink onvolledig is.

Ik ben geen wappie en wil ook niet corona overmatig opkloppen. Heb ook gemengde gedachtes bij het ontstaan en de vaccinaties. Denk nog altijd wel dat het zonder de vaccinaties circa 3x zo erg was geweest in de rijkere landen met veel kwetsbare ouderen.

Het is ook vrijwel overal op z’n retour. Gaf al eerder aan dat het blijft schommelen rond de 10% van wat het maximaal is geweest. Echt weg lijkt het niet te gaan. Met een beetje meer inzet had dat best gekund, maar we accepteren de huidige situatie zoals wee ook doden en zieken door roken accepteren.

Hier de laatste wereldgrafiek van wikipedia:

Ooit (januari-2021) schommelde het wereldwijd rond 16.000 cronadoden per etmaal. Nu is het alweer een half jaar rond 1.600 per etmaal. De vraag is wel of dat klopt. Denk aan de landen die het niet meer of niet volledig melden. Gaf al eerder aan dat bij het begin van de Russisiche inval opeens het aantal dagelijkse coronadoden in Ukraïne zakte van 300 per dag naar 0 per dag.

Ik vergeleek de doden, omdat dat misschien wel het meest representatief is. Dwz het aantal besmettingen kan varieren door dat mensen zich wel of niet laten testen en wel of niet de thuistest-resultaten doorgeven. Ziekenhuisopname-getallen waren niet voor alle landen beschikbaar. Maar ook over het aantal doden bestaat nog altijd twijfel. Het CBS meldt er in NL veel meer dan het RIVM. De vraag is hoe dat in andere landen zit.

Ik begon aan deze serie omdat de media hapsnap er over berichtte. Dagen werden met elkaar vergeleken, zodat het alle kanten opschoot. Bij amdere landen werd wel gemeld dat er een flinke uitbraak was, maar niet dat ze die onder de knie kregen. Daarbij werd vaak niet teruggerekend naar het aantal inwoners, waardoor het vaak nergens op sloeg. Media en statistiek zal altijd wel een dingetje blijven.

Inmiddels vinden ‘we’ de ‘najaarsholf’ in NL erg meevallen. Er wordt gedaan alsof het in het herfstige weer zit. Dat terwijl uitbraken net zo makkelijk in de winter als in de zomer plaatsvonden in gebieden met hoge en lage luchtvochtigheid. Punt is dat mensen in het najaar meer bijelkaar binnen gaat zitten in een huis, kantoor of school.

Maar de echte oorzaak van die zogenaamde najaarsgolf heeft volgens mij alles te maken met de zomervakanties in landen waar corona volop tierde. Dit jaar was dat Griekenland. Kan me heel goed voorstellen dat alle najaarsgevallen naar dat land te erleiden zijn. Alleen willen we (vooral de vakantiebrache en luchtvaart) dat niet weten. Wordt ook vrijwel niet onderzocht zo ver ik kan nagaan. Mensen die naar Griekenland op vakantie gingen wisten ook niet dat het daar afgelopen juli en augustus nog erg heftig was.

Op dit moment staat nog altijd Finland bovenaan. Dat is al een maand of 4, waarbij het de afgelopen maand verdubbeld is van 3,3 naar 6,5 coronadoden per dag per miljoen inwoners. Een waarde die Nederland de laatste 23 maanden niet heeft gehaald.

In Taiwan (ooit het voorbeeldland) gaat het ook nog altijd uiterst beroerd. Aan het inenten kan het daar niet liggen. Die zijn uit de wetserse wereld en niet van China. De Taiwanese getallen zouden wel aan kunnen tonen dat het in China veel erger is dan de Chinese overheid doet geloven. Tussen Taiwan en China is erg veel uitwisseling en het lijkt er toch echt op dat die verbinding voor de uitbraak in Taiwan heeft gezorgd.

Maar het begint er nu ook op te lijken dat het in China de verkeerde kant op kan gaan. De zaak potdicht houden bij de kleinste uitbraak, kan je niet eeuwig volhouden. Langzaam wat meer open lijkt ook niet goed te werken, omdat de immuniteit laag is. Hun eigen vaccin stelde niet veel voor en de kans is groot dat te weinig Chinezen de ziekte doorgemaakt hebben.

Zover ik weet heb ik zelf nog geen corona gehad. Ben 1x (jaartje geleden) in het ziekenhuis getest bij de spoedeisende hulp waar ik voor een niersteen was. Afgelopen maand heb ik 2 zelftesten gedaan vanwege wat griepachtige verschijnselen. Had ook lichte koorts, droge keel en last van veel slijm. Is inmiddels allemaal over.

Omdat het wat lang duurde en ik nog wat andere verschijnselen zoals draaierigheid had, heb ik de huisarts bezocht. Die bedacht (net als ik) dat het aan de recente moderna-booster kon liggen. Wat overigens wel grappig. Ik wilde hem na afloop een hand geven. Hij zei dan doen we tegenwoordig niet meer en stak zijn vuist naar voren. Ik was toen niet scherp genoeg, anders had ik hem er wel op gewezen dat ik bij een eerder testje een paar minuten eerder met 2 handen in zijn vingers moest knijpen.

Advertentie

Geplaatst op 2022-11-24, in Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. dank voor je analyses die veel journalisten lieten liggen!

 2. Eigenlijk is het positief dat je het niet meer hoeft te doen.

 3. In tijden van onzekerheid wist ik dat ik van jou betrouwbare resultaten te zien zou krijgen. Bedankt voor de moeite!

 4. De cijfers zijn nu zo laag dat het begrijpelijk is dat ze in Nederland niet meer per dag worden doorgegeven, maar lastig is dat data (meervoud) nu over steeds wisselende aantallen dagen worden gegeven, wat vergelijking moeilijk maakt.

  De effectiviteit van de vaccins zal wel altijd onduidelijk blijven. Nu weten we dat fabrikant Pfizer niet eens geprobeerd heeft dat te testen voordat het product op de markt kwam. Inmiddels heeft een groot deel van de bevolking een lichte besmetting opgelopen en kon dat vaak zonder echt veel problemen doorstaan, terwijl natuurlijke weerstand werd opgebouwd.

  De oorsprong van dat Wuhan virus lijkt te bevestigen wat eerder werd afgedaan als complot theorie. Geknoei met kunstmatig in elkaar geknutseld virus en onzorgvuldigheid die ontsnapping uit de laboratorium omgeving tot gevolg had. Waarschijnlijk geen complot om opzettelijk de wereldbevolking te besmetten, maar wel een complot om het ongelukkig voorval in de doofpot te doen.

 5. Die laatste alinea wekt bij mij lachkriebels op. Geen hand meer geven, maar hoe doet hij dan onderzoek?
  Er zijn wel dagelijkse cijfers te vinden, maar dan moet je goed zoeken. Bij deze link – https://experience.arcgis.com/experience/e58fd5e1779b4cdd9d81e44b9b1032d0 – kan ik dagelijks zien hoeveel mensen er op de ic liggen, hoeveel op verpleegafdelingen.
  Het Simbock verhaal is mooi gevonden, maar het lijkt toch iets anders.
  De MSM (mainstreammedia) geven vaak maar een deel van het nieuws. Wie elders zoekt vindt vaak ook de andere helft. Waarom zou dat zijn?
  Een groot deel van mijn gevaccineerde kennissen gaat niet meer op vakantie, maar de een na de andere is of was ziek door Corona. Zelf heb ik nog nergens last van gehad, zonder prik, booster of herhaalprik. Gewoon eigen immuunsysteem.

 6. @KnutzEls: De website gaat alleen over Nederland. Dat is niet het probleem. Het ging mij om zo’n 40 andere landen, waarbij als het even kan de data op eenzelfde manier naar de WHO is gestuurd. Een deel van die landen schenkt er minder aandacht aan en werkt nog weken later hun getallen bij. Dat is erg lastig. Bij Zwitserland en Zweden was het al meteen een gezeur, maar het gebeurt inmiddels bij steeds meer landen.

  Dat Sickbock-verhaal is een mogelijkheid die aansloot op een een verhaal uit een toonaangevende Amerikaanse krant. Helaas is dat artikel niet meer te vinden op het internet. Zelf koppel ik daar aan dat de chinezen met goede bedoelingen onderzochten, maar dat het misging en dat ze vervolgens dat niet toe willen geven vanwege gezichtsverlies. Dat laatste is in veel landen een probleem, maar in China gaat het nog veel verder.

  Zelf ben ik wel voor de prikken en een paar boosters gegaan. Zelf kan ik prima afstand houden en mijn conditie is niet slecht. Heb wel jaren last gehad van astmatische bronchitis. Maar wat mij betreft was het vooral om de verspreiding in te perken. Als het even kan wil ik geen andere mensen in mijn omgeving ziekmaken. Als het vaccin daar (deels) in slaagt, dan vind ik dat mooi meegenomen.

  Dat de gebruikelijke media iets missen is zeer gebruikelijk. Het zijn vooral alfa’s die niets met statistiek of bijvoorbeeld techniek hebben. Zelf zie ik vooral missers bij verkeersongevallen, maar het komt helaas op veel meer terreinen voor.

  In m’n hoofd zit een verhaal over de zogenaamde fietsenchaos bij het station. Politici kijken niet verder dan hun neus lang is en de krant bakt daar berichten van die de plank misslaan. Zelf heb ik het aan de verkeersambtenaren doorgegeven en die snappen het prima. Alleen die spreken niet met de krant, dat doet de voorlichter van de gemeente die er ook geen bal van snapt.

 7. Altijd met zeer veel belangstelling gelezen waarvoor mijn dank.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: