Dec-09: Uitgelekt bericht

Eerst maar even de foto waar het om draait:

Mijn oog viel deze 2 vrijwel identieke potten bockworst, waarbij de linker een lagere prijs heeft en aangeduid wordt met ‘Discount Deal’. De kiloprijs is ook lager. Ze bedoelen dan de kilogramprijs en niet de prijs per 1000 potten of worsten.

Puntje is alleen dat ze de kiloprijs berekenen op het totale gewicht van de worsten en het water waar ze in dobberen. G’woon is een flutmerk, die de worsten veel meer ronddrijfruimte biedt. Uitgelekt (dus alleen het gewicht van de worsten), is het een compleet ander verhaal:

Dan zijn de worsten van G’woon gewoon een flink stuk (28%) duurder. Dus nix discount deal. Nou ga ik ze beide niet kopen, maar het geeft maar aan dat je niet blind kan vertrouwen op de kiloprijs.

Aanvulling op 2022-Dec-10:
Eigenlijk was dit een soort vulberichtje, omdat m’n andere blogonderwerpen op dit moment teveel tijd vergen. Maar er is duidelijk meer mis met de kiloprijs van opvulwater. Dit water rond de worsten maakt geen deel van het voedsel uit en zou dus niet meegerekend mogen worden in de kiloprijs. Maar naast deze worsten gebeurt het vaker met pot- en blikproducten.

Was inmiddels ook benieuwd hoe het op de website staat. Bij de Vomar staan bij deze worsten geen kiloprijzen vermeld. Alleen het totale gewicht, dus inclussief water. Het etiket is niet goed op de website te zien, zodat je daar het uitgelekte gewicht kan bekijken. Wel staat er dat het bij G’woon om 6 worsten gaat en bij die andere om 8. Je zou kunnen denken dat de worsten van G’woon iets dikker zijn. Dat zijn ze op het oog ook. Maar komt dat niet omdat zij meer water in de worsten injecteert?

Je zou daar een proefje voor moeten optuigen. Beide worsten in de lengte doormidden snijden en dan beide iets te lang in de magnetron zodat het water er uit verdampt. Als je ze daarna weegt, dan is de kans groot dat de worst van G’woon lichter is.

Dirk is een soort evenknie van de Vomar. Dirk is vraagt dezelfde prijzen als de Vomar. Heeft hier in de regio geen winkels. Op hun website staat alleen het aantal worsten vermeld, niet het gewicht en ook daar is zoiets niet op de foto te bekijken.

Bij de Spar leveren ze ook G’woon, maar dan wat duurder. Een pot heet daar een bus. Alleen het totaalgewicht inclussief water wordt vermeld. Geen kiloprijs en ook op het etiket zijn de gewichten niet te zien.

Jumbo heeft een eigen merk. Op hun website staat wel het totaalgewicht en is het uitgelekte gewicht niet te vinden. Ook niet op het fotootje. Wel staat de kiloprijs vermeld van het uitgelekte gewicht. Dus iets betere info dan de voorgaande 3 supermarkten.

Bij Albert Hein staat het totaal gewicht en uitgelekt gewicht vermeld en is de kiloprijs netjes gebaseerd op het uitgelekte gewicht. Ze stoppen alleen in een vergelijkbare pot maar 4 worsten. die dus dikker zijn. Hun productinfo op de website is duidelijk beter.

Bij de Aldi zijn de bockworsten wat duurder. In een vergelijkbare halveliterpot gaan daar 8 worsten. Wel staat het uitgelekte gewicht vermeld (niet het totaal gewicht) en is de kiloprijs op het uitgelekte gewicht gebaseerd. Het etiket is ook hier niet te bekijken waar het de gewichten of andere info betreft.

Kwam door het zoeken ook op een vergelijkingssite die de bockworsten sorteert op prijs per kilo. Dat gaat dus net zo mis. Dwz ook zij doen de kiloprijs inclussief het water dat niet echt lekker is. Zal komen omdat ze gedachteloos de info van de supermarktwewebsites overnemen.

Ik zal eerdaags eens bij een paar van die winkels naar binnenlopen om te zijn wat daar op de prijskaartjes aan kiloprijs is vermeld.

Al met al reist wel de vraag wat er voor dit soort producten gewichtsmatig vermeld moet worden op websites en op de prijskaartjes in de winkel. Mij lijkt minimaal het uitgelekte gewicht en de kiloprijs van dat uitgelekte gewicht. Veel supermarkten houden zich daar nu niet aan. Mag dat? En het gaat duidelijk niet alleen om worsten in pot of blik. Zie het bijvoorbeeld ook misgaan bij groente en augurken in pot.

Advertentie

Geplaatst op 2022-12-09, in Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. En daar vertrouw je dan op…..
  Grrrr.

 2. Scherp gezien, dat zou mijn vrouw ook zien.
  Maar had je ook gezien als de potten niet naast elkaar zouden staan?

 3. @Bytheway: Mogelijk, want ik wilde wel eens weten wat de prijs van dergelijke potten was. En ik heb ze een beetje naar elkaar toe geschoven met de gewichten naar de voorkant gedraaid. ;-)

 4. Mooi dat je die zooi niet gaat eten.

 5. Puur een reclame stunt, dat G’woon dus…

 6. Zo worden we voor de gek gehouden. Goed om daar op te letten.

 7. Heel scherp Ximaar!
  Vreemd dat de kiloprijs op het kaartje inclusief water is.

 8. @Jolie: Dat laatste zint me niet. Ik heb inmiddels wat website van supermarkten bekeken en het resultaat daarvan onder het bericht geplaatst als aanvulling. Zal eens kijken op de Keuringsdienst van waarde hier iets mee kan. Weet niet dat ze er al eerder in een uitzending er over hebben gehad.

 9. Stuur dit even door naar de Consumentenbond.

 10. @Margo: Ik heb het wel doorgegeven aan de Keuringsdienst van Waarde. Met de Consumentenbond heb ik nooit iets gehad. Heb het inmiddels wel aan ze doorgegeven.

 11. Zo zie je maar Xinix.
  Zouden meer mensen zo kritisch moeten zijn met de voorgestelde informatie. Ik vertrouw er altijd maar op uit een soort luiigheid.

 12. Dit laat weer zien dat je als consument best heel alert moet zijn. Eigenlijk een nare gedachte dat ze zo proberen om mensen te bespelen.

 13. @Nicole en anderen: Heb inmiddels een paar andere winkels bezocht. Bij AH XL viel me op dat je een vergrootglas nodig hebt om de kiloprijs op het schap te lezen. Ze lijken redelijk te kloppen, dus bepaalt op gewicht van het uitgelekte product. Toch gaat het niet altijd goed. Halverwege stonden zilveruitjes en daar van werd niet de kiloprijs, maar de prijs per liter weergegeven en dat was dus inclussief het omringende vocht. Later bij het schap voor de zilveruitjes staat het weer wel goed.

  Bij Jumbo wisselde het ook. Soms wel en soms niet het vocht meegenomen in de kiloprijs en het gewicht op het schap-kaartje.

  Zelf denk ik dat het onzorgvuldigheid is en soms de leverancier die het een of het ander adviseert.

  Als het misleiding is, dan verwacht je dat er over nagedacht is en ze het consequent doen. Daar lijkt het niet op.

  Ik vraag me ook af of andere mensen hier op letten. Het lijkt me van niet, anders was hier al veel eerder over geklaagd als was het maar over de miniscule lettertjes die AH voor deze info gebruikt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: