Dec-23: Besparen Plus
Het laatste jaar zie ik veel bespaartips voorbij komen. Het meeste is klein bier. Dwz een heel jaar een minuutje korter douchen wordt teniet gedaan door 1 koude dag aan stookkosten. Koken op gas, of elektrisch, magnetron of in een waterkoker zet net zo min zoden aan de dijk. Als je al wilt besparen, ga dan roerbakken en gebruik niet een grote oven voor een pizza.
Nee, de grootste hoeveelheid energie verbruiken we om ons huis warm te houden. In mijn geval is dat 95% van het gasverbruik. En dan verbruik ik gemiddeld voor verwarmen ‘maar’ 700 m3 aan gas op jaarbasis. Ter vergelijking, douchen verbruikt bij mij 8 m3 per jaar en koken ook.
Dat stookverbruik kan je verminderen door beter te isoleren. Hebben al veel mensen gedaan. Maar we wonen ook veel te groot. Een gemiddelde Nederlander heeft ruim 200 m3 woonruimte tot zijn of haar beschikking, plus nog wat ruimte op het werk waar ze een groot deel van de dag verblijven. Dat terwijl je 10 gemiddelde Nederlanders in 1 m3 kan proppen = 0,1 m3 per persoon.
Je kan dat verbeteren door meer mensen in een huis te krijgen. Nodig in de winter 15 mensen uit en de kachel slaat niet meer aan. Dwz mensen geven met elkaar dan net zoveel warmte als je kachel. Een mens die niets doet levert al 100 watt. Bij verhitte discussie loopt dat op en bij sjoelen lever je al snel 150 watt. Hoeft dus niet het hele jaar door, alleen in de koude maanden. Bij minder koude maanden volstaan 7 gasten en in de zomer hoeft het niet.
Kortom geen verwarmingsenergie nodig als je wat mensen uitnodigt. En het doet nog iets tegen de eenzaamheid. Maar ook tegen ruimtegebrek en de woningnood is in 1 klap over. Je hoort deze optie niet vaak.
Iets minder effectief is 3 alleenstaanden in 1 huis. Stookkosten zakken per persoon tot minder dan 1/3de. Ook elektra-verbruik zakt en de huur wordt 1/3de per persoon. Je zou denken waarom doen mensen dit niet? Om dezelfde reden rijdt 80% alleen in een personenauto en dat is misschien nog wel eenvoudiger op te lossen, waardoor alle files verdwijnen.
Bij samenwonen doen uitkeringsinstanties moeilijk. Wat mij betreft mag de regering daar wat aan doen, omdat het samenwonen/zippen/inschikken een stuk beter is voor het milieu en we zo de CO2-uitstoot echt naar beneden gaan krijgen. Ik weet van geen gemeente die een inschikcoach op pad stuurt voor bijvoorbeeld halvering van stookosten, halvering van CO2-uitstoot en het oplossen van de woningnood.
Een andere optie betreft kleinere woningen. Zelf heb ik een benedenwoning van 150 m3. Ik zou 60 m3 prima vinden, maar zoiets bestaat bijna niet. Het zou wel mijn stookkosten veel meer reduceren dan overstappen op een warmtepomp.
De meeste kubieke meters worden verwarmt voor ouderen. Ouderen die in hun eengezinswoning blijven wonen, omdat ze niet willen verhuizen naar iets kleiners. Ook als de kinderen het huis uit zijn en de partner is overleden of weggelopen en zelf alleen in een andere woning zit. Ouderen bewegen minder en hebben daarom de verwarming een paar graden hoger staan.
Meer mensen in een huis is volgens mij eenvoudiger te realiseren dan bijvoorbeeld woningen halveren of de bouw van kleinere woningen. Dat laatste gaat wel even duren. En als je meer inzet op inschikken, dan zijn die nieuwe woningen niet nodig en bespaart ook dat energie en arbeid.
Nog een simpele oplossing om wat energie te besparen zijn een dikkere trui en warme pantoffels. Moonboots zijn misschien nog wel beter. Je kan de hele vloer isoleren of alleen het stukje onder je voeten. Met zoiets kan de kachel moeiteloos een graad lager en dat bespaart veel meer energie dan een waterkoker, snelkookpan of koken op inductie.
(Zelf heb ik makkelijk praten. Ik woon in m’n belegging, waardoor m’n woonlasten vrijwel nul zijn. Heb daarnaast nog voldoende om de energierekening, voedsel en zorgkosten te betalen. Red het dus al jaren zonder uitkering of loon.)
Geplaatst op 2022-12-23, in Milieumatig, Woonmatig en getagd als CO2, Energie, Energiebesparing, Gas, Woning, Woningnood. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.
Ik krijg rode vlekken in m’n nek van dit stukje. Ik krijg al last van claustrofobie als ik denk aan een kleiner huis. In een huis moet je kunnen bewegen, van kamer naar andere kamer dwalen en dan ook nog de tuin in.
Zo mag ik er ook niet aan denken om mijn huis te moeten delen met zoveel andere mensen. De luchtjes, de stank, het gepraat en de herrie… daar gaat mijn innerlijke rust.
Nee, ik ben voor grotere huizen. Dat verwarmingsprobleempje lossen we wel op. We gaan weer kolen graven, turf en bruinkool steken en heel, heel veel kerncentrales bouwen. En wie niet mee wil doen mag emigreren. Naar een heel warm land.
Je beschrijft heel helder het energieprobleem. De Nederlandse huizen zijn vooral lekke mandjes met te grote ruimtes. Gelukkig zijn de woonhuizen van dit Millennium goed geisoleerd. Jammer genoeg is er veel te weinig diversiteit. Gebouwd voor een niet meer bestaand traditioneel gezin wonen velen of te groot of te klein.
Dat er daarnaast teveel aandacht is voor het energieverbruik bij onze verlichting vind ik niet in verhouding met het energieverbruik voor ruimteverwarming.
De ontkenners van de nadelen van hout, turf steenkolen, bruinkool, stookolie, aardgas en kerncentrales? Ik ben niet godsdienstig en/of gelovig. Maar leven met het motto “na mij de Zondvloed” blijf ik ongelofelijk vinden ….
Duurzame groet,
Dat van die auto’s klopt. Dat zien wij ook, allemaal 1lingen op weg. Maar een huis delen, dat is me te gortig. We hebben hier met z’n vieren gewoond, ging prima. Nu ben ik blij met wat meer ruimte, eigen werkkamer en computer in een andere. Ik kijk wel met plezier naar “tiny” huizen en appartementen. Bewonder de inventiviteit van archtecten en meubelmakers. Maar dat lijkt me toch maar voor een kleine en jonge groep mensen een oplossing.
Ik heb een eigen woning waar we met drie volwassenen wonen. Op zich te ruim, maar aan de andere kant is verhuizen te duur. Een mooi appartement zou me wel bevallen. Alleen kost me dat kapitalen om te kopen of te huren. Dan kan ik beter blijven zitten waar ik zit. Wij verbruiken met z’n drieën overigens ook maar 800 m2 aan gas…
@Sjoerd: Dat bedoel ik ook. Dwz het verbruik van gas voor warmte is per woning inhoud en niet per persoon zoals sommige mensen denken. Je hebt wel een verbruik per persoon zoals warm water, maar dat stelt weinig voor op het geheel. Met meer mensen heb je minder warmte nodig. Dus als je alleen in dat huis ga wonen dan stijgt je gas verbruik als je het even warm wilt hebben. Zelf heb ik een oudere woning met een 12 meter lange zijmuur. Daarbij is het plafond van hout en daardoor stook ik deels voor m’n bovenburen. In een modernere flat zou ik veel minder verstoken.
@Marieclaire en Els; Ik schrijf hier niet dat het verplicht moet worden en dat je zomaar een vreemde in huis moet nemen. Het is meer om aan te geven dat op die manier veel meer geld en milieu bespaard kan worden dan een minuutje minder douchen. Mensen zouden dit zelf moeten bedenken en de belastingdienst en uitkeringsinstanties zouden dit niet tegen moeten werken. Zelf heb ik de indruk dat het een politiek taboe is, dus blog ik er maar eens over. ;-)
Ook al is het geen politiek taboe dan neem ik niemand in huis. Weet jij nog hoe dat was met de inkwartiering?
Een verkeerde combinatie van samenwonende mensen zorgt weer voor heel eigen problemen. Maar de wetgeving is niet in lijn met wat mensen willen en kunnen. Ik zie veel woonvormen om mij heen, die allemaal kunstmatig moeten voldoen aan wat er aan wetgeving is bedacht.
Nu mensen elkaars warmte opzoeken hoor ik dat de sociale dienst vanaf de parkeerplaats de bewegingen van bewoners laat beloeren. Want moeten al die mensen niet op hun inkomen gekort worden? Ik vraag me af hoeveel energie vervoer van die grote camper kost en de verwarming van het gluurteam daarbinnen.
Inderdaad is er veel aan energie en CO2 uitstoot te besparen door regels aan te passen.