Dec-27: Corona nog niet weg

Een maand geleden bedacht ik voor het laatst m’n maandelijkse bericht te plaatsen over corona. Dat is niet gelukt, want hier komt er weer 1. Wel in een iets eenvoudigere vorm. Punt is dat corona nu uitbreekt in China, nadat ze daar de teugels hebben laten vieren.

China en HongKong
De regering van China is meteen maar gestopt met het verstrekken van data. De geschatte 5000 dagelijkse doden is niet door de overheid bevestigd. Zelf denk ik dat het een reële schatting is, als ik kijk naar hoe het virus actief is in HongKong,  Taiwan en Japan:


Want daar gaat het ook verre van goed. In Taiwan zakt het maar langzaam en in Japan zijn ze opweg naar een nieuw record.

In de tabel hierboven staan de landen waar het op dit moment slecht gaat, met wat andere landen ter referentie. Daarbij gebruik ik de weekgetallen gedeeld door 7. Is dus een gemiddelde en niet de dagkoers, die een stuk hoger kan zijn. In sommige landen sterven in het weekend geen mensen en andere landen verstrekken nog maar eens per week cijfers.

ovl/d = Mensen die per dag overlijden. Bij inwoners gaat het om miljoenen. Daarnaast omgerekend per miljoen, omgerekend naar 1420 miljoen (inwonertal van China) en omgerekend naar 17,6 miljoen (het inwonertal van Nederland).

Deze maand is HongKong Finland (waar het eindelijk een beetje zakt) voorbij gestreefd. Ruim 44 dagelijkse coronadoden op een bevolking van 7,4 miljoen inwoners. Komt neer op 6 doden per miljoen. Bij een bevolking van China zou het om 8510 dagelijkse doden gaan of 106 als de bevolking zo groot was als die van Nederland.

De schatting voor China staat direct daaronder. Ook Zweden en Noorwegen doen het slecht. Daar zijn -net als in Finland- voldoende mensen ingeënt. Punt is waarschijnlijk dat ze nog onvoldoende kudde-immuniteit hebben opgebouwd. Iets dat je met de Zweedse aanpak niet verwacht. Omgekeerd kan je zeggen dat de kwetsbaren in andere landen (zoals Nederland) al eerder het loodje hebben gelegd.

Bij Nederland mag je het officiele RIVM-getal verdubbelen. Het CBS heeft dat berekend. Mogelijk is er nog een verdubbeling, aangezien de registratie aan het verslappen is door thuistesten. Resultaten daarvan belanden doorgaans niet bij het RIVM of CBS. In GB tellen ze de doden niet meer mee als er binnen 28 dagen geen corona is vastgesteld. China stopt helemaal met registreren en ook in andere landen verslapt het.

Wereldwijd lijkt het min of meer stabiel te zijn met zo’n 1800 coronadoden per dag. Dat is lager geweest. Maar met de verslapte registratie zouden zij ook wel eens de aanzienlijk (en waarschijnlijk steeds groter) deel kunnen missen.

Rioolmetingen
In NL zijn ook andere getallen voor handen. Het lage aantal IC-opnames en ziekenhuisopnames (waarvan de registratie wel zal kloppen) geven aan dat het in NL met het aantal doden echt wel mee kan vallen.

We hebben in NL daarnaast rioolmetingen en die zijn op dit moment zeer hoog. Ik had daar al eerder over geblogd en nu begin ik toech echt te geloven dat die getallen meer zeggen over het aantal Duitsers die een wat dagen op visite zijn langs de Nederlandse Noordzeekust. Uit het lijstje hierboven mag je afleiden dat Duitsers gemiddels 2 tot 4x zoveel virusdeeltjes bij zich dragen.

Retranchement (vlakbij Cadzand-Bad) scoort het hoogst:

Ook Alkmaar scoort hoog. Op die rioolwaterzuivering loost de helft van Alkmaar en heel Egmond. Hier zie je veel Duitsers in de stad, maar die verblijven hoofdzakelijk in Egmond waar er op dit moment nog veel meer rondlopen:

Ter referentie Dordrecht (iets groter dan Alkmaar, zonder veel vakantiehuisjes):
Daar verblijven volgens mij veel minder Duitsers. Je ziet dan ook veel lagere waardes.

Dat geldt volgens mij ook voor Houten:

Het RIVM zou de rioolgetallen eens moeten vergelijken met het aantal overnachtingen van Duitsers in dezelfde periode en binnen hetzelde waterzuiveringsgebied. Misschien is het nog eenvoudiger om dichter bij de bron te bemonsteren. Denk aan een meetpunt in Egmond voordat het naar de rioolwaterzuivering in Alkmaar gaat. Of beter bij de vakantiewoning-parken.

Nabrander Oerol
Ik heb ook naar de RWZI van Terschelling gekeken en vroeg me af of dat eiland juist niet rond de Kerst in trek is bij mensen uit Duitsland:

Zou goed kunnen. Daar viel me de enorme piek op midden-Juni. Bij andere RWZI’s zie je dat niet. Ik denk zelfs dat die piek het jaarrecord voor Nederland is. Rond die tijd was Oerol. Een meerdaags cultureel iets met veel bezoekers uit de Randstad. Verwacht niet dat het specifiek in trek is bij Duitsers

Het werpt een ander licht op de rioolmetingen. Ik dacht dat die meting compenseert voor het aantal mensen dat gebruik maakt van het riool. Maar dit geeft aan dat ze het aantal gemeten virusdeeltjes waarschijnlijk delen door het aantal vaste bewoners. Met veel bezoekers, zoals bij Oerel, gaat dat dus flink mis. Die tijdelijke bevolkingstoename zou ook deels de uitschieters van de bovengenoemde ‘kust-RWZI’s’ kunnen verklaren.

Dus bedacht ik even bij Lichtenvoorde te kijken ten tijde van de Zwarte Cross. En jawel niets te bespeuren. Kan overigens ook geen relatie vinden tussen het aantal ziekenhuisopnames en de rioolgetallen. Ben er inmiddels van overtuigd dat de rioolmetingen om verbetering vragen. Waar het precies misgaat is me nog niet echt duidelijk.

Geplaatst op 2022-12-27, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Och, en als dat niet genoeg is kan de griep er ook nog wel bij. Miljaar, ik werd compleet geveld…

  2. Ja eens met Sjoerd, ik ben al een dag of 10 ziek, en doof ook nog eens. Hoeveel mensen zijn er griepig? Het verhaal over de rioolmetingen en Duitsers kan ik niet volgen, maar dat is vast omdat mijn hersens niet optimaal functioneren.

  3. Ik heb een loopneus, valt dat ook onder grieperig?

  4. @Margo: Ik heb de text een beetje aangevuld en lichtelijk aangepast om het iets leesbaarder te krijge voor mensen met een vol hoofd. Verwacht niet dat het veel zal helpen. Betreschap! Ook voor Sjoerd en Vlierbloesem.

  5. Ik heb net Zweden aan de lijst togevoegd. Had ik over het hoofd gezien. Daar gaat het inmiddels ook een stuk slechter. Zweden is statistisch lastig. Die kunnen tot een dag of 14 later nog waardes (doorgaans omhoog) aanpassen. Het zou er dus nog wat beroerder toe kunnen gaan. Ik hou dat de komende weken in de gaten. De aanpak van Zweden was afwijkend en je zou denken dat daar voldoende kudde-immuniteit is opgebouwd. Vraag me af waarom ze desondanks zo hoog scoren.

  6. Ik heb inmiddels ook HongKong toegevoegd. Die houden de getallen apart bij en vallen wat dat betreft niet onder China. Het gaat in HongKong nog slechter dan in Finland. Met de getallen voor HongKong is de schatting voor China nog beter te onderbouwen.

    Je hoort mensen zeggen dat vluchten uit China beter gecontrolleerd worden in de USA en dat wij dat ook moeten doen. Die mensen hoor ik niet over HongKong. Vandaar komen ook directe dagelijkse vluchten naar onder meer Schiphol. Zou denken dat je die dan ook op eenzelfde manier moet behandelen.

  7. Toch nog een nabrander. Mogelijk zijn de Duitsers qua rioolwaardes minder viruslozend dan ik vermoedde. Ik kwam daarachter bij Terschelling waar de uitschieter niet bij Kerst, maar ten tijde van Oerol was. Dat festival wordt veel bezocht door mensen uit de Randstad en niet speciaal uit Duitsland. Zie toevoeging aan het einde van het bericht.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: