Jan-04: Vuurwerkverbod

Er is weer eens een jaarwisseling geweest en dus ging het weer eens over het vuurwerkverbod. Sommig mensen willen dat landelijk, omdat het anders niet goed te handhaven is. Anderen zeggen dat er eigenlijk weinig is fout gegaan rond de jaarwisseling, dus waarom zeuren om zo’n verbod?

Zelf steek ik geen vuurwerk af en ik weet niet dat ik het ooit heb gekocht. Toch vind ik vuurwerk best mooi, maar dan zoals het georganiseerd is op 14 juli in de grote franse steden. Het is dan vaak ook wat warmer weer om het buiten te aanschouwen.

Dat verbieden heeft natuurlijk niet alleen te maken met wel of niet ongeregeldheden. Het heeft ook te maken met luchtverontreiniging en bijvoorbeeld tereur tegen (huis-)dieren. Wat mij betreft mag het een flink tandje minder qua grote knallers. Siervuurwerk knalt minder, maar vervuilt nog wel.Handhaven zal een groot probleem blijven. Import via AliExpress hou je niet zomaar tegen. En gaan mensen (ik bedoel een bepaalt soort mannen) bij een verbod niet meer zelf knutselen? Wat vaak nog gevaarlijker is. Het beste is het om vuurwerk minder interessant te maken, minder stoer. Iets dat met rookwaar of kutscootertjes ook nog niet echt wil lukken.

Denk wel dat er een overlap is. Dat veel vuurwerkfanaten rokend op scootertjes of tegenwoordig fatbikes rondrijden. Dan heb je het over jongens onder de 20 en onvolwassen mannen tussen 20 en 50. Vrouwen roken ook en rijden ook scooter, maar die zie je toch minder met vuurwerk klooien.

Er ging op Mastodon/Twitter een onderzoekje rond van het 1Vandaagpanel. Daar kwam uit dat vrijwel alle stemmers voor een vuurwerkverbod zijn. Ik heb dat staafdigram aangepast en gesorteerd op erg voor een vuurwerkverbod tot erg tegen:

Bij het onderzoek is dus ook gevraagd op welke partij ze stemmen. N-S staat voor Niet-Stemmers. Daar kan ik niet veel mee. Zijn deze mensen representatief voor alle niet-stemmers of zijn er ook veel niet-stemmers die ook niet aan dit soort onderzoeken deel wile nemen?

Als je het gemiddelde neemt, gewogen naar het aantal zetels dat deze partijen bij de verkieizingen in 2021 behaalden, dan is 62% voor een vuurwerkverbod. Als je het herberekend met het virtuele aantal zetels van de laatste peiling in december, dan is 60,5% voor. Dat is dus gezakt, vooral omdat de BBB in de peiling flink is gestegen.

Zoals te zien is is het vooral die partij die vuurwerkfanaten als stemmers treekt. Aan de andere kant zijn het vooral de stadspartijen met hogeropgeleide kiezers als de PvdD, GL, PvdA, Volt en D66. Opvallend is dat de VVD in het midden staat en hun percentage overeenkomt met het berekende gemiddelde. Ik heb de VVD nooit als een middenpartij gezien, maar bij dit onderwerp kan ik daar moeilijk omheen.

Vuurwekliefhebbers zitten dus vooral aan de rechter wappiekant. Dat begint al bij JA21 en PVV, maar nog extremer bij FvD en BBB. Die boeren vinden het niet erg dat hun vee doof wordt van het carbidschieten, terwijl de PvdD opkomt voor het gehoor van de stadse huisdieren.

Wat je er uit af kan leiden is dat een verbod in dichtbevolkte stadsdelen eenvoudiger zal zijn dan een verbod in het buitengebied. Toevallig gebeurt dat in Alkmaar. Door een ‘nieuwjaarsbrand‘ geldt hier al een jaar of 8 een vuurwerkverbod in de binnenstad.

Ik heb de indruk dat het redelijk werkt. Zelf woon ik tegen de binnenstad en vond hier het vuurwerk erg meevallen. Pas op 31 december begon het rond 20 uur ‘s-avonds los te komen en was het om 02:00 de volgende dag klaar. Voor die tijd hoorde ik echt wel her en der een klap, maar dat stelde dan weer geen klap voor.

Mathijs Bouman, de huiseconoom van Nieuwsuur, merkte ook nog fijntjes op dat de regering iedereen in december 190 euro heeft gegegeven om zo de vuurwerkbranche in leven te houden:

Advertentie

Geplaatst op 2023-01-04, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Lijkt me een helder onderwerp om op te nemen in de kieswijzers, al ben ik voor het afschaffen van kieswijzers

 2. meteen afschaffen, al die eindejaars kortingen en subsidies, toch.

 3. ‘…huiseconoom van Nieuwsuur, merkte ook nog fijntjes op dat de regering iedereen in december 190 euro heeft gegegeven om zo de vuurwerkbranche in leven te houden…..’ 🫤😄😊

 4. Van mij mag er een verbod komen. Ik vraag mij af of het genot opweegt tegen alle narigheid en ellende die het met zich meebrengt.
  Alle dagen komen er vogels bij ons in de tuin om wat vogelvoer te eten, maar nieuwjaarsdag hebben wij een enkele vogel gezien.

 5. En lastig probleem dat eigenlijk alleen vanuit de mensen zélf op te lossen is door gezond verstand te gebruiken. Ik heb zelf helemaal niets tégen siervuurwerk (wel tegen die halve bommen) het hoort wel bij de jaarwisseling, maar dan ook echt bij de jaarwisseling rond 12 uur tot een half uur erna. Maar dat kán dus alleen uit de mensen zelf komen. Verbieden heeft weinig zin, drugs zijn ook verboden en helpt dat?
  Je laat al zien hoe moeilijk onderzoek doen is, bij onderzoek krijg je niet makkelijk alle omstandigheden zó gelijk dat je er iets uit kunt afleiden.
  In dit geval bereik je waarschijnlijk ook slechts de grote voor- en tegenstanders, de rest neemt niet de moeite mee te doen en dat is toch vaak de zwijgende meerderheid. Zelf koop ik geen vuurwerk en verbaas me dan over het feit dat we blijkbaar heel veel mensen hebben die niet rond kunnen komen maar dat er dan toch voor zóveel miljoenen vuurwerk afgestoken wordt. Maar daar geniet ik dan weer wél van.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: