Jan-07: Amsterdam CS

Vandaag maar weer eens een fotopagina. Dit setje maakte ik halverwege m’n stadswandeling door Amsterdam van station Sloterdijk naar de Muiderpoort. Betreft dus het Centraal Station, dat deze keer eens niet een lelijke bouwput was. Wel jammer van het ietwat grauwe weer.

Dit Rijksmonument van architect Cuypers is en blijft een imposant gebouw met erg veel details. Vandaar dat ik wat delen van de voorzijde apart op de foto heb gezet. Vind zo’n enorme windroos wel aardig. Maar hoeveel hoeweinig mensen zullen er dagelijkse naar kijken om te zien uit welke hoek de wind waait?

Tegenover het station staat aan de stadszijde een groot hotel dat om een smal pad van 4 verdiepingen is gebouwd. Over dat smalle ding rechts van het boompje is een bekend boek geschreven en een film gemaakt.

Ik vind de uitkijk over ’t IJ wel mooi. Heb ooit in ‘Overhoeks’ (dat linker hoge gebouw van het Shell-lab) gestaan om de Sail-1980 te bekijken. Zelf liep ik toen stage in een veel lager gebouw.

De gevlugelde spoorwielen aan weerszijde van de oudste treinenhal zijn me bij het stations van Antwerpen en Groningen ook al eens opgevallen.

Verder nog een foto die ik eerder maakte. De trein, waarin ik bleef zitten richting Utrecht, stopte precies bij een infobord waaraan gewerkt werd. Hoefde dus alleen maar m’n camera te pakken.

Advertentie

Geplaatst op 2023-01-07, in Treinlopen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Het CS, wat vonden we het prachtig, als kind al.

 2. Prachtig station. Mooie renovatie. Het is en blijft een prachtig pand waar veel te zien en te beleven is. Onlangs nog koffie gedronken in restaurant ‘eerste klas’

 3. Amsterdan CS… En dan te bedenken dat het ontwerp van een Limburger is.

 4. @Sjoerd: Een Rooms-katholieke kerken-ontwerper, wat goed te zien is. Het Rijksmuseum aan de zuidkant van de binnenstad ook van Cuypers lijkt er ook heel erg op. Zullen touristen daar niet denken: ‘Hé weer een station.’ ;-)

 5. Een ontwerp van Cuypers is, wat mij betreft, altijd een lust voor het oog.
  Ik raak op de Laurentiuskerk ook niet uitgekeken.

 6. @Bertie en anderen; Tot mijn vebazing heb ik nooit een foto van treinen in de treinenhallen gemaakt. Van Haarlem heb ik die dan weer wel. Volgende keer als ik er weer eens kom zal ik daar wat foto’s van maken en hier toevoegen.

 7. @Staartje: Qua renovatie vind ik de ingang een flinke misser. Dwz vierkante grijze wandtegels in een rechthoek om de deuren hoort niet bij zo’n gebouw.

 8. Het is werkelijk een prachtig gebouw! Het station hier in Doetinchem is daarbij vergeleken echt spuuglelijk.

 9. @Nicole: Een van de weinige stations waar ik nog nooit ben uitgestapt of doorheen getreind. Denk dat skateboarders (m/v/x) Doetinchem CS mooier zullen vinden. ;-)

 10. Pas vorig jaar zag ik het station ook écht aan de binnenkant. Als ik er al kwam was dat om direct vanaf het spoor de stad in te lopen. Maar mét een Amsterdammer als gids zag ik pas dat het inderdaad een héél mooi station is. Zoveel mooier dan al die spuuglelijke moderne stations als van Den Haag centraal , Rotterdam en Leiden. Ik ben blij dat er toch wat oude stations in ere gehouden worden.

 11. @Riet-e-Pietz; Holland Spoor valt toch wel mee? Ben er al heel lang niet meer geweest.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: