Jan-14: Eigen Belang Eerst?

Een paar ochtenden geleden kwam ik dit busje tegen:

Op het hoofdfietspad Alkmaar-Maastricht, net ten zuiden van het fietstunneltje onder de N9 (Alkmaar-Den Helder). Maakte een pokkeherrie. Niet het dieselbusje (dat stond uit), maar de versnipperaar die er achter hing. Liep een man of 5 rond met gehoorbescherming.

Die bescherming werd niet uitgedeeld aan de vele fietsers en wandelaars, die aangewezen zijn op dit pad. Dwz er werd geen omleiding aangegeven en de verkeerslichtenoversteek bij de Kennemerstraatweg duurt erg lang en is qua lengte (6 rijbanen) niet meer van deze tijd. Daarbij is dat minimaal 400 meter om.

Eigenlijk had ik even moeten wachten tot er een bakfiets langs wilde. Die rijden hier voldoende.

Ding zal er minstens een uur hebben gestaan. Dat is dus niet eventjes. Neem aan dat ze toestemming hebben van de gemeente Heiloo. Punt is dat die niet gaat kijken of er een betere wandel- en fietsvriendelijkere oplossing te bedenken is. Zo ligt er 50 meter verder een lege parallelweg, die een stuk ruimer is.

Fietsers en voetgangers worden vaak als 2e rangs verkeersdeelnemers behandeld door uitvoerders, al dan niet (in opdracht) van de gemeente. Alweer wat langer terug werd er gesnoeid boven de fietspaden langs de Kennemerstraatweg tussen de N9 en het centrum van Heiloo.

Deden ze veel langer over. Weet het niet exact, wandel er niet dagelijks. M’n fotodata geven aan dat het minstens 4 weken was. Eerst viel me op dat een aantal toer- en andere fietsers de N9 aan de westkant in noordelijke richting wilden oversteken. Dat is ongebruikelijk, daar staat alleen een voetgangerslicht. Fietsers hebben hier 1-richting fietspaden en er is tekort ruimte om zo tegen die richting in over te steken.

Een paar dagen later kwam ik er achter dat dat met de bomensnoeier te maken had. Fietsers werden naar de overkant verwezen en kunnen dan niet veilig meer terug over de zeer drukke Kennemerstraatweg. Dus bleven ze doorfietsen tot het N9-voetgangerslicht. Heb daar een melding van gemaakt. Had niet de indruk dat daar iets mee gebeurd is.

Later werd ook steeds een stukje afgezet en moesten fietsers op plekken de Kennemerstraatweg oversteken waar geen middeneiland is. Met 20.000 dagelijkse auto’s kom je vrijwel niet over. Het meest irritate vond ik dat die hoogwerker met afzetting ook ‘s-avonds en in het weekend bleef staan zonder dat ie op dat moment werd gebruikt. Denk niet dat zoeits lawaai maakt. Maar weet dat niet zeker. Telkens als ik er langsliep was er geen ‘boomverzorger’ te bekennen.

Zelf vind ik gemeentes voor dit onderhoudsbeleid verantwoordelijk. BUCH-gemeente Heiloo is zeker geen uitzondering. Ik tref dit soort dingen ook in Alkmaar en andere buurgemeentes.

Advertentie

Geplaatst op 2023-01-14, in Fietsen, Regiomatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Zelfs hier in het ruime Brabant voelden we ons soms teveel als fietsers.

 2. Dat er ook nog fietsers en voetgangers zijn staat niet op de opdrachtbon van de gemeente…

 3. Volgens allerlei wet- en regelgeving is dit niet toegestaan.
  Arbo- en veilig werken in openbaar groen en langs de weg-certificering ontbreekt zeer waarschijnlijk.

  Ik stap af en maak een praatje over eigen en andermans veiligheid. Waarop ik vertel dat ik ook een melding maak.

  Vriendelijke groet,

 4. @Rob: Afhankelijk van de situatie doe ik dat ook. Bij dat busje heb ik het vanwege het lawaai, van de versnipperaar en 2 kettingzagen, uit m’n hoofd gelaten. Dacht dat het hooguit langer zou gaan duren als ik ze er op aan zou spreken. Een had een trui aan van Natuurmonumenten en bij het nazoeken blijkt ook het busje (en waarschijnlijk de versnipperaar) van hen te zijn.

  Bij het 2de geval, maanden eerder, heb ik nooit een medewerker gegezien. De foto was op een doordeweekse dag en omdat er takken lagen denk ik dat ie even naar huis was voor een boterham. Heb toen nog even gewacht en ben toen maar doorgelopen.

 5. Ik heb er geen moeite mee als de mensen aan het werk zijn maar wat mij wel irriteert is dat ze niet vegen na dat zagen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: