Jan-16: Nautilus

Deze contraptie trof ik een maand geleden voor het stadhuis:


Ik heb een paar foto’s gemaakt en dacht aanvankelijk dat dit een soort eerbetoon aan Drebbel, was door een maffe Brit uit Bath. Alkmaar heeft een stedenband met Bath en Drebbel heeft zijn duikboot destijds gemaakt voor de Britten. Met een aparte rode hoed en Engels gekweel leek me dat zo ongeveer de verklaring.

Nu ik er een blogbericht aan wijd, zocht ik dus maar even uit wie en wat het precies was. Heet dus Natilus (duikboot van Jules Verne) en komt uit Tilburg. De techneut/zanger heet Van Poppel. Poppel ligt niet ver van Tilburg, net over de Belgische grens. Ben er ooit door gefietst en het is klein dorp dorp. En dat is vreemd als je ziet dat bij het Journaal een Joris uit die plaats komt en ook een vader en zoon sprinter en nu dus deze zanger.

Dit soort apparaten doen me ook denken aan WHR. Dat was een een leeftijdsgenoot van Jules verne. Ooit maakte ik een blogbericht over WHR en het zweefgedoe rond 1900. Het zou goed kunnen dat Jules Verne daar ook invloed op heeft gehad.

Advertentie

Geplaatst op 2023-01-16, in Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. mijn woordenboek kent het woord contraptie niet en ik kan het zelf ook niet bedenken. Wel ken ik een Els van Poppel, zelf regisseur en haar familie zat in het bier in Brabant, drie hoefijzers uit mijn hoofd

 2. Leuk!

  Op Twitter geplaatst.

  Vrolijke groet,

 3. @ximaar: dank, mijn woordenboek is van 1976

 4. Die duikboot lijkt wel wat op een vis (haai) waarvan de graten bloot liggen. Apart zeg, om zoiets te maken. Wie is WHR?

 5. @Marieclaire William Heath Robinson. Zit ook onder de link ‘zweefgedoe’. Zal ik even aanpassen.

 6. Heerlijk! Hier word ik blijvan

 7. Ach, je moet er natuurlijk wel de lol van inzien. Ik vind het best wel leuk uitgevoerd.

 8. @Jan: Het is nog niet opgenomen in de online Vandale, staat niet in m’n schoolprisma van 1975, maar staat wel in m’n Kramers woordenboek uit 1980.

 9. Wat een mooi ding! Ik kan me wel wat voorstellen met de associatie met Jules Verne!

 10. fruttekoek

  HEt is inderdaad een mooie en wonderlijke contraptie, met wat mij betreft een W&G-score van 7,5.

 11. Ik ben benieuwd of het vooral een wonderlijke constructie is, een kunstwerk dat als mobiel podium dient, of dat alles ook nog geluid maakt.

 12. @Vlierbloesem: Het maakt geluid op een soort draaiorgelmanier. Toen ik er langs liep was daar weinig van te horen. Ik hoorde vooral z’n gitaar en zang, wat niet bepaald mijn muziek is. Via de link onder ‘Nautilus’ in de text kom je op z’n website en daar staat een filmpje op hoe het werkt. Geef toe dat het een omweg is, dus hier de directe link naar vimeo:

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: