Jan-18: Mokka Turbo

Door de spotprent van Gerrit de Jager moest ik denken aan iets dat me wat maanden eerder te binnen schoot. Het lijkt me wel leuk om in een luxe koffiezaak te vragen om 1,2 liter Mokka Turbo en dan kijken hoe ze daar op reageren.

Punt is dat ik nooit in dergelijke koffiezaakjes kom. Afgelopen jaar was ik voor het eerst in een Starbucks te Leiden. De reden was om daar een iPhone op te laden omdat daar een belangrijk nummer in stond en de batterij flinke kuren had. Is gelukkig gelukt.


Ondertussen toch maar wat koffie besteld. Luxe zag het er zeker niet uit. Moest er ook erg lachen. Voor iedereen werd een beker geprepareerd door daar de naam van de gebruiker op te zetten, zodat je weet hoe je heet. Mijn nicht heeft haar zoontje echter een aparte voornaam gegeven die eindigt op rdh. Dat ging dus een paar keer mis.

In Alkmaar is geen Starbucks en dat is opvallend als je bedenkt dat Alfred Peet in Alkmaar is geboren in het pandje rechts. Hij was zoon van een koffiebrander en emigreerde zo’n 70 jaar geleden naar California. Daar kwam ie er achter hoe beroerd de standaard Amerikaanse koffie was. Ik heb dat zelf ook mee mogen maken toen ik rond 1987 wat maanden bij Chicago in een staalfabriek werkte. Zelf stel ik bitter weinig eisen aan koffie en als je het lang genoeg drinkt, dan wen je er wel aan.

Alfred wilde er schijnbaar niet aan wennen en begon een koffiebar met betere koffie in Berkley. Volgens onder meer Amerikaanse koffiehistorici was hij de Nederlander die America koffie leerde drinken. De methode gaf ie met zijn zegen door aan de oprichters van Starbucks.

Zelf doe ik niet moeilijk over koffie. Het liefst drink ik (niet te sterk) roodmerk van de Hema en dat doe ik alleen bij het ontbijt. Ik heb daar een simpele koffiezetter van de Blokker voor, waar de kan van kapot is gevallen. Zo’n 0,6 liter kan kan je niet los kopen, dus bedacht ik er een mok-o-matic van te maken.

Het dekseltje van de kan past precies op mijn glazen mokken die ook nog eens de juiste hoogte hebben. Die drukt zo mooi de druppelstopper open. Aan 1 mok van 200ml heb ik genoeg. In de kan zette ik ook zo’n hoeveelheid. Tapte dat ook in 1x in de mok en dan ging het apparaat uit. Op deze manier scheelt het overtappen en ik hoef de kan niet meer af te wassen.

Advertentie

Geplaatst op 2023-01-18, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. De lekkerste koffie is het 1e bakje ‘smorgens. Thuis ouderwets gefilterd.

  2. Dat heb ik met je gemeen. Die Starbucks mijd ik altijd. Ik wil gewoon koffie. Toevallig was ik onlangs ook i die Starbucks in Leiden. Ik wachtte op een vriendin die vertraging had. Die Starbucks in Leiden is wel het toppunt van treurigheid. Mijn kleine kofiie was een soort teil met slootwater. Duur en niet lekker. Mijn telefoon kon ik inderdaad er wel opladen. Al moest ik erg zoeken in het sombere bruine schilderwerk waar ze verstopt waren. Nee doe mij maar een lekker bakkie ‘s morgens thuis. Ik gebruik wel zo’n modern apparaat met cupjes. Het filteren deed ik in de vorige eeuw 😇

  3. Ik start de dag altijd met thee. dus deze ervaring heb ik niet… Koffie ben ik pas met mate gaan drinken toen ik mijn vrouw leerde kennen. Die dronken de hele dag koffie.

  4. Ik heb een tijd over koffie geblogd. Dan doe je automatisch moeilijk over koffie. Mijn vrouw herinnert mij er af en toe fijntjes aan dat ik “om de bonen goed te houden” ze in de diepvries bewaarde. Nu ben ik weer over op filterkoffie. Wel een beetje jammer, want espressokoffie vind ik eigenlijk lekkerder. Maar, het kan niet anders, want filterkoffie is beter voor de cholesterol.

  5. Je kan bij ons wel terecht voor een Mokka turbo is alleen 1,3 liter.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: