Feb-25: Hellingbaan Alkmaar-Noord
In de krant las ik een stukje dat de gemeente een onderzoek wil laten doen naar de terugkeer van de 2 hellingbanen bij station Alkmaar-Noord. Die waren er tot dat er bij de vernieuwing 2 liften zijn aangebracht. Waarschijnlijk was er een lift stuk en leidde een klacht tot de aankondinging van het onderzoek.
Het lijkt logisch. Met de hellingbanen heb je een back-up voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. Maar klopt dat? Met de hellingbaan aan de noordkant kan je alleen bij het perron aan de noordkant komen en met die van de zuidkant alleen bij het zuidelijke perron. Er is nooit een hellingbaan geweest waarmee je in het stationstunneltje kon komen. En dat kan nu wel met de liften.
Het probleem is dat treinen naar Amsterdam aan het noordelijke perron stoppen en die uit Amsterdam bij het zuidelijke. Je zult dus altijd 1x door dat tunneltje moeten om bijvoorbeeld bij de bus of woonwijk aan de noordkant te komen. Als er ook maar 1 van die liften stuk is, dan lukt dat niet meer. De hellingbaan gaat dan niet helpen. Tenzij je 700 meter omloopt door het fietstunneltje.
Hierboven de lift met trap naar het stationstunneltje. Een rolstoel door de fietsgoot gaat ‘m ook niet worden.
In plaats van de hellingbanen terugbrengen, die dus geen volledige oplossing zijn, zou het beter zijn om de liften snel te repareren. Er is overigens wel een oplossing te bedenken, die jaren geleden ook had gekund en de liften overbodig maakt.
Daarvoor zou je de perrons aan de westkant door moeten laten lopen en laten zakken tot in de fietstunnel langs de Schinkelwaard, die een breed trottoir aan de stationszijde heeft. Maar ik verwacht niet dat dat uitgevoerd gaat worden, dan kon immers al bij de aanleg van de fietstunnel zo’n 40 jaar geleden. (Gaat er dus niet komen.)
Toch is het niet goed dat bij een liftprobleem mensen geen echte back-up hebben. Dat geldt echter nog meer voor het hoofdstation van Alkmaar, die 4x zoveel treinreizigers verwerkt. Daar zijn ook allemaal liften aangelegd en is de gelijkvloerse spoorwegovergang weggehaald.
Per perron-eiland maar 1 lift en geen hellingbaan. Kom daar maar eens vanaf met een rolstoel als de lift stuk is. En die zijn wel eens stuk geweest:
Die situatie is wel heel eenvoudig en afdoende op te lossen, door de spoorwegovergang naar het busstation terug te brengen. Daar is geen onderzoek voor nodig.
Zo’n spoorwegovergang is geen enkel probleem. In station Hoorn wordt die nog altijd gebruikt en de situatie is daar niet veel anders. Gewoon een paar in/uitcheckpalen aan het eind van de perrons en alle bus-overstappers nemen weer deze veel kortere route.
Klaphekjes zou ik niet plaatsen. Stel je voor dat die stuk gaan, dan kom je niet meer van het perron af.
Geplaatst op 2023-02-25, in Alkmaar, OV-matig en getagd als Alkmaar-Noord, Back-Up, Helling, Hoorn, Station. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.
Je kunt natuurlijk ook twee liften plaatsen. Dan heb je i ieder geval een back-up.
@Sjoerd: Moet je ze ook onafhankelijk voeden met accubackup voor als de stroom uitvalt. Ik weet ook niet hoe die klaphekjes werken bij stroomuitval. Gaan ze dan naar de openstand of juist niet. Spoorbomen blijven bij stroomuitval dicht. Dat heb ik wel eens meegemaakt.
Uit m’n werk weet ik dat er altijd backupsystemen werden gevraagt voor de processors. Die gingen nooit stuk. De opnemers in de fabriek wel en daar zat dan weer geen beackup op. Ooit een leuk gesprek gehad met een hoofdingenieur van een Brits staalbedrijf die zeer pleitte voor die processor backup. Hij had 7 grote installaties op die manier laten uitvoeren en had met elk gemiddeld 5 jaar ervaring. 1x is de backup ingevallen. Maar die had net voor die tijd de vermeende softwarefout gekopieerd en viel dus ook in storing. ;-)
Het probleem van kapotte liften op stations is ook in Duitsland bekend. Soms duurt het wel twee maanden voordat ze gerepareerd zijn. Excuses van de spoorwegen: geen onderdelen verkrijgbaar, of personeelsgebrek.
@Emifrant: Het lijkt er op dat het station van Marburg met een traverse met roltrappen en lift werkt. Als je in een rolstoel daar op een perron uitstapt en de lift is stuk, dan is er waarschijnlijk geen ander alternatief dan doortreinen naar een volgend station?
Jeetje, dat is nog best ingewikkeld allemaal eigenlijk! En een combinatie van én lift én hellingbanen?