Mrt-05: De Verschillen

De aanleiding voor mijn vorige omvraging was een bericht op Bloggen en Loggen van Nicole over laadsnelheid. Vroeger was dat nog wel eens een puntje bij websites. Het kan komen door een te trage server, maar ook door teveel en te grote foto’s op de beginpagina. Nu iedereen vreselijk snel internet heeft speelt dit minder. Maar ook de foto’s uit de digitale camera’s worden met het jaar groter. Dan heb ik het niet alleen over de afmeting in pixels, maar voor de grootte van het bestand in KiloBytes (KB) en zelfs MegaBytes (MB).

Foto’s verkleinen naar wat nodig is heeft veel effect. 9000 pixels breed ga je niet zien op een scherm dat ‘maar’ 2000 pixels breed is. Je ziet het alleen bij flink inzoomen of bij afdrukken door een vreselijk dure printer met hoge resolutie. En wie drukt nog af?

De inzoomers hebben bij mij ook pech. Ik zet foto’s er niet beter op dan het aantal pixels wat op m’n website beschikbaar is. Dat laadt lekker vlot. Als mensen een foto erg mooi vinden, dan mailen ze maar en stuur ik het origineel op. Mijn originelen zijn gemiddeld 28 MB groot met uitschieters tot 45 MB. Dat heeft te maken met de ‘complexiteit’ van de foto’s. Een foto van een strak witte deur is veel kleiner dan een boom met allemaal bladeren.

En dan kom ik op het punt waar ik bij Bloggen en Loggen op hikte. In hoofdzaak zijn er 2 compressiemethodes GIF/PNG en JPG (of Jpeg). Er zijn er nog veel meer, maar die worden zelden gebruikt.

4. Je gebruikt png images in plaats jpeg images. Png is weliswaar mooier en scherper, maar op een blog zijn jpegs vaak ook voldoende.

las ik en zo simpel is het dus niet. Bij JPG kan je een kwaliteit instellen tussen 1 en 100%. 100% is zeer scherp, foutvrij en belachelijk veel KB’s. 1% is zeer weinig KB’s, maar vreselijk lelijk. Mijn camera levert JPG-foto’s af op circa 97% en worden dan gemiddels 28 MB. Als ik die in een fotoprogramma opslag als 90%, dan zakt het naar 18,5 MB en bij 60% zelfs naar 8,5 MB. Als ik de foto opsla in PNG, dan wordt het zelfs 129 MB.

Jullie kozen allemaal voor foto A en die is ook het fraaist en heb ik opgelagen in PNG. Hier een tabelletje met de 4 zonnebloemfoto’s en de 4 diagrammen.

Voor foto’s gebruik ik JPG op 80%. De foto blijft dan behoorlijk goed en wordt lekker klein. Met diagrammen of andere afbeeldingen met weinig kleuren en weing detail is PNG of GIF veel beter. Die bestanden worden een stuk kleiner dan JPG en ze blijven veel scherper/foutlozer. Dat is te zien aan de onderste 2 diagrammen 3 en 4. Het oranjrood wordt daar vies bruinrood. JPG kan moeilijk met de kleur rood omgaan en moet je op een zeer hoge kwaliteit zetten wil het er een beetje uitzien. De compressiemethode van PNG en GIF doen het hier dus veel beter.

JPG comprimeert met formules die het echte plaatje benaderen. Met een landschap of portretfoto gaat dat prima. Je hebt niet in de gaten dat er af en toe een pixel verkeerd is qua kleur. Dat ga je merken als je herhaaldelijk JPG’s opnieuw in JPG opsla. Dat krijg je hetzelfde als oude cassette-opnames van cassette-opnames die steeds beroerder gaan klinken.

GIF en PNG doen het op een andere manier en foutvrij. Zo’n diagram slaan ze op als ‘wtte achtergrond’ van dit naar dat punt zoveel puntjes in de kleur blauw. Als je PNG’s van PNG’s maakt, dan treedt er geen verlies of vervorming op. PNG is niet veel anders dan het oude GIF. Alleen was/is bij GIF het aantal kleuren beperkt tot 256 en bij PNG onbeperkt. Met veel kleurverschillen wordt een PNG dan ook bezopen groot.

Het hangt dus helemaal van de afbeelding af wat beter is om voor JPG of PNG te kiezen en welke JPG-kwaliteit voldoende is.

In het algemeen is het slimmer om niet een berg foto’s op de beginpagina van een website te plaasten. Dan laadt zo’n site niet alleen traag, maar je moet ook flink doorscrollen voor een volgend bericht. Zet die berg foto’s achter een zogenaamde ‘Lees Verder’-knop.

Tegenwoordig zou je denken dat je ook rekening moet houden met smartphones. Maar dat werkt vaak anders. Veel blogsoftware laat op smartphones kleinere foto’s in afmeteing en bestandsgrootte zien. Daar hoef je als blogger vaak niets aan te doen.

Advertentie

Geplaatst op 2023-03-05, in Webmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Leerzaam, dank je wel.

  2. Ik zie nog steeds geen verschil.

  3. @Marieclaire: Voor mij geldt dat ook behalve bij de diagrammen. Het geeft maar aan dat flink gecomprimeerde foto’s ook prima zijn.

  4. Dat is goed om te lezen Ximaar! Dankjewel voor je inzichten hierin!

  5. Ingewikkeld allemaal.

  6. Nadat photobucket verdween… en Google sinds enige tijd de ruimte heel erg beperkt… en dat ook op WordPress dus gevolgen heeft gebruik ik een 3e optie om foto’s te ‘verkleinen’ .

    Foto’s van mijn camera gaan linea recta naar: https://bulkresizephotos.com

    En als een foto mij dan nog niet ‘klein’ genoeg is (qua compressie bedoel ik dan voornamelijk) haal ik ‘m ook nog eens door https://tinypng.com

    En inderdaad wat jij zegt, wil men het origineel hebben dan weten ze de mailbox vast wel te vinden ;-)

  7. @MelodyK; Mooie aanvullende tips!

    Op wordpress.com heb ik nog altijd 3 GB, waarvan maar 16% gebruikt met zo’n 3000 grotere (800x533px) foto’s. Heb nog een paar oude wordpress.com-domeinen die ik als parkeerplek kan gebruiken. Daar ben ik nog lang niet aan toe. Nieuwere wordpress.com-domeinen krijgen al een tijdje minder ruimte, maar daar zou ik het dus ook nog wel mee redden.

    Heb maar een paar keer zo’n verzoekje gehad. Dwz of ze de foto mochten gebruiken. Stuur dan ook maar het origineel mee. Er zijn bloggers (m/v/x) die foto’s onverkleind van circa 10 MB plaatsen en er dan vreemd van opkijken dat zo’n site voor een bezoeker lang duurt. Zelf merken ze dat niet zo omdat de foto een 2de keer uit de cache komt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: