Mrt-11: Pointer OV

Onlangs keek ik een stukje Pointer van de KRO-NCRV. Het ging om verdwenen bushaltes en dat buitengebieden daardoor steeds slechter bereikbaar worden met het openbaar vervoer. Het eerste voorbeeld ging over een mevrouw die net buiten Ursem woont en best met de bus wil als die maar reed.

Ik herkende de plek en vond het raar dat ze eerst met de fiets naar het dorpscentrum ging, vandaar met een buurtbus naar station Obdam en zo met de trein via Hoorn naar Amsterdam. Mijl op zeven leek me dat. Ik ging dus eens kijken wat 9292 daarvoor als advies geeft. En jawel die deed dat ook. Alleen bedenkt die OV-planner niet dat je met de fiets ook een andere kant op kan naar een gunstigere halte.

Dwz nu fietste ze 1,7km = 6 minuten bij 16km/h. Plus dat je op tijd bij de halte wilt zijn. Totale reistijd van haar huis naar Amsterdam CS neemt zo 1:25. Terug is het met 1:20 iets sneller omdat die aansluiting een beetje beter is en je bij aankomst in het dorp niet op je fiets hoeft te wachten.

Zelf zou ik echter een kilometer meer fietsen en dan naar de Julinastraat in Avenhorn waar je op de 128 kunt stappen, een lijnbus die naar station Hoorn rijdt. Op die manier ben je ondanks 4 minuten langer fietsen 6 minuten korter onderweg heen (1:19) en 11 minuten eerder van CS thuis terug (1:09). En deze mevrouw kan dan ook veel eerder weg en veel later thuis komen. Want dat probleem van de buurtbus geldt niet voor deze lijnbus. Daarbij is het per enkele reis 1,52 euro goedkoper.

Een 3de optie is nog wat langer (4,7km = 18 minuten fietsen) fietsen naar ’t Zuidje in Schermerhorn. Veel schooljeugd uit Ursem doet dat. Vanaf die plek heb je een snelle bus (128) naar het station van Alkmaar. Dat is nog iets goedkoper, maar naar Amsterdam CS is het niet sneller dan via Hoorn. Heen is het zo naar Amsterdam CS 1:23 en terug 1:09. Het is wel sneller dan de buurtbusoptie en ook deze bus rijdt van ‘s-ochtends vroeg tot ’s -avonds laat.

Het ‘probleem’ zou ontstaan zijn toen lijn 161 Ursem-Alkmaar werd opgeheven en vervangen door een buurtbus (409) die van station Obdam via Ursem naar station Heerhugowaar en vise versa rijdt. Die 161 heeft nooit over de dijk langs het huis van deze vrouw gereden. Daarvoor moest ze ook destijds eerst op de fiets naar het dorp. De 161 kon je ook niet gebruiken naar station Heerhugowaard of Obdam. Deze bus ging langs de oostkant van Heerhugowaard naar stion Alkmaar.

Lijn 160 rijdt deze route nu voor een deel en zo kon ik bepalen dat ze met de 161 circa 1:33 nodig zou hebben voor het fietsen, bussen en treinen naar Amsterdam CS. Afhankelijk van de aansluiting in Alkmaar zouden dat een paar minuten meer of minder kunnen zijn. Het was echter wel 10 mminuten meer dan de huidige buurtbus-optie via Obdam.

Mevrouw is er dus helemaal niet op achteruit gegaan. De snelste optie met de 128 heeft altijd bestaan en bestaat nog altijd. Ook niet verwonderlijk dat ze met de 161 zijn gestopt, omdat daar te weinig gebruik van werd gemaakt.

Minstens zo opvakllend is dat lijn 161 begin-2015 is vervangen door de buurtbus 409. Dat is 8 jaar geleden. De dijk waaraan zij woont heeft een hele slechte naam. Ondanks de fietsstroken wil je daar in het donker niet over fietsen.

Ze is dus gewoon op een verkeerde plek gaan wonen. Zeker als ze gebruik wilt maken van het openbaar vervoer.

De andere ‘voorbeelden’ in Pointer heb ik maar niet bekeken. Die waren verderweg en in ander provincies. Ik zal daar meer moeite mee hebben om dat goed uit te zoeken. Hopelijk slaan die de plank minder mis.

Advertentie

Geplaatst op 2023-03-11, in NH-matig, Regiomatig, RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Om van bij mij thuis bij mijn werk te komen met het OV was ik meer dan 2 uur onderweg. Met de fiets maar 30 minuten…

  2. @Sjoerd: En dan heeft Gebrook nog een treinstation.

  3. Openbaar vervoer? Daar kan ik nauwelijks over meepraten. 😒

  4. Eigenlijk zou je deze mevrouw even moeten kunnen tippen Ximaar! Jouw alternatief klinkt echt prima.

  5. @Nicole: Ik verwacht dat zij dit ook wel weet, maar dat het voor het TV-programma aantrekkelijker was om alleen op OV9292 af te gaan. Erg vaak worden zaken op TV of in de media opgeklopt door de makers van het programma en/of de tipgever.

    Los daarvan woont deze mevrouw met deze wensen op de verkeerde plek. Een Noordzeevisser gaat ook niet op de Veluwe wonen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: