Mrt-26: Hielspoor

Ik had er wel eens van gehoord en weet na een paar weken dat het verre van fijn is. Een week of 2 geleden begon het zomaar. Was net van m’n bronchitis af, dat dit jaar na hooikoorts ook al een paar weken vergde.

Hielspoor kan je krijgen door te lang staan of sporten en overgewicht vergroot de kans op hielspoor. Op sporten kan men mij niet betrappen. Ik beweeg en heb helaas ook al decennia een constant gewicht dat circa 20% te hoog is. Het gaat om een pees over de volle lengte van je voet die afgemonteerd is onder aan je hiel. Bij die aanhechting zit een ontsteking die niet goed zichtbaar is. Ik voel het als ik op blote benen sta, maar ook na een stukkie fietsen.


Dacht aanvankelijk dat dat de oplossing kon zijn. Kwam mooi uit, want ik wilde toch al meer fietsen. Normaal loop ik de laatste 6 jaar 2x daags 5km. Punt is dat ik daar niet erg van afval. Met fietsen gaat dat bij mij beter. Dus bedacht ik de ochtendwandeling in te korten naar 3km en ‘s-middags een kilometer of 20 te fietsen.

O ja en ik heb nieuwe schoenen gekocht (met extra memory foam), waar mijn voeten heerlijk in wegzakken. Lopen gaat dan ook redelijk. Dat fietsen ging ook goed, maar na afstappen kwam de hielpijn 2x zo hard terug. Met het trappen (dat ik vooral met de tenen doe) belast ik waarschijnlijk toch de klierende pees onder m’n linker voet. Dus minder krachtzetten. Eigenlijk gewoon met rechts trappen en links slingert een beetje mee. Maar helaas was dat ook nog geen succes.

Er zijn wat simpele oefeningen, die ik regelmatig doe. Helaas wil dat ook nog niet echt aanslaan. Niet vreemd, van hielspoor schijn je tot een jaar last van te kunnen hebben. Het idee is nu om m’n voeten de komende dagen wat meer rust te gunnen en dan langzaam met een korte wandelrondjes op te bouwen. Dat fietsen laat ik voorlopig even uit m’n hoofd.

De vraag is natuurlijk; hoe kom ik aan die ongein? Heb er nog nooit last van gehad, ook niet na een wandeldagje, die tot 17km kon uitlopen. De laatste tijd sta ik wel vaker als ik iemand onderweg spreek. Neem vaak de tijd voor mensen en dat mag wel iets korter. Onderweg staan ook zat banken. Ik maak daar de laatste tijd al meer gebruik van.

De echte boosdoener zou wel eens een eeltrasp kunnen zijn. Iets van puimsteen in de vorm van een borstel. Bedacht daar wat eelt mee weg te halen aan de achterzijde van beide hielen. Toen ik daar mee bezig was voelde ik ook wat eelst aan de onderzijkant van beide hielen. Dus raspte ik daar ook maar eens.

Het zou goed kunnen dat ik met die actie de pees onder m’n linkerhiel op een atypische manier belastte, iets waar die pees niet op bedacht was. Chronologisch zou het goed kunnen. Die rasp kocht ik een week of 3 geleden. Kon echter niets vinden over deze mogelijke ‘bijwerking’. Het kan ook een samenloop zijn, waarbij de rasp het laatste zetje gaf.

Advertentie

Geplaatst op 2023-03-26, in Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Thuisarts helpt je al aardig op weg, succes met het herstel.

 2. Vervelend. Ik heb het zelf nog nooit gehad, maar hoor het wel regelmatig in de wandelwereld. Geen idee hoe je er het snelst vanaf komt. Hopelijk gaat het vlug over. Sterkte en beterschap toegewenst.

 3. Had er jaren geleden last van. Podoloog zorgde voor zooltjes, die ik nog steeds heb (wel regelmatig vernieuwd). Heeft goed geholpen .

 4. Waarom ga je niet even naar de dokter? Die kan de juiste diagnose stellen en de juiste producten laten aanmeten. Steunzolen en nachtspalken en zo.
  Die eeltrasp moet je weggooien en vervangen door een elektrisch exemplaar. Daarmee hoef je geen druk uit te oefenen en zo beschadig je niks.
  Niet zelf aanmodderen hoor. Je maakt meer stuk dan je lief is.

 5. Vervelende aandoening. Een podoloog zou je kunnen helpen, maar dat heb je vast wel uitgezocht. Ik kom om andere redenen al jaren tot tevredenheid aan de Schoumanlaan. Nee, ik heb geen aandelen. Beterschap.

 6. @Bytheway en anderen; Via de enige link onder ‘Hielspoor’ kom je bij Thuisarts waar dit item redelijk goed wordt uitgelegd en ik snap waar de schoen wringt. Dat is niet altijd zo bij Thuisarts. Bij mij rennersknie enkele jaren geleden had ik meer aan een Belgische site. Tot mijn verbazing had ik dat met wat simpele oefeningen binnen enkele dagen onder de knie en is het niet meer teruggekomen.

  Dacht en vermoed(de) dat het met hielspoor ook zou kunen gaan. Heb het nog niet zo lang, maar als het me te lang duurt dan ga ik zeker naar de huisarts. Veel kan je zelf oplossen met goed schoeisel, geduld, wel blijven bewegen en niet forceren. Ben er eergisteren achter gekomen dat fietsen niet echt de oplossing is. Het was natuurlijk te proberen. Vond er overigens niets over, terwijl er erg veel info op het internet rondzwerft.

  Punt is ook dat ik niet constant pijn heb. Als ik loop voel ik het vaak niet. Pas na het lopen merk ik dat ik teveel heb gelopen. Met staan moet ik er even aan denken en vergeet dat wel eens. Maar dan voel ik het wel. In bed en met zitten ook geen last. Met opstaan wisselt het. Soms wel soms niet. Trek de laatste dagen ook meteen m’n schoenen aan als ik opsta. Dat helpt echt. Moer er goed aan denken omdat ik dat totaal niet gewend ben.

 7. jouw eigen verhaal in dialoog met dat van de dokter door marieclaire voorgesteld, lijkt me bijna garant voor een oplossing

 8. Het lijkt me heel sterk van een rasp hielspoor. In de meeste gevallen komt het door overbelasting. Rust is het enige wat helpt zover de kennis hier gaat. Prikken in de pees met ontstekingsremmer maakt vaak dat het later steeds vaker terug komt.

 9. Ik heb er absoluut geen ervaring mee en kan je dus ook geen goede raad geven. Ik kan je alleen maar beterschap wensen.

 10. Sterkte en beterschap en helaas geduld, want het herstel duurt lang.

 11. Hielspoor ken ik zelf niet, maar ik weet van mensen uit mijn omgeving dat het enorm vervelend kan zijn. En ook erg lastig vaak om vanaf te komen.

 12. Ik heb er lang geleden veel problemen mee gehad. Doordat ik ben afgevallen en op betere schoenen ging lopen ging het over. In 2012 heb ik er met hardlopen last van gekregen maar minder erg. Oorzaak was toen veroudering waardoor spieren elders verkorten en pezen stijver worden. Ik ben er weer vanaf geraakt. Het vraagt veel tijd en geduld want de pijn komt altijd achteraf. Destijds blogde ik erover. Er staan daar nog een paar links in die werken met wat meer info
  https://djaktief.wordpress.com/2012/03/02/heel-blijven/ Bij mij werkte koelen 2x daags met icepack, niet meer op blote voeten lopen, alle schoenen met slecht voetbed weg doen of een steunzool of hakverhoger erin (Bauerfeind/Mysole) en lichte massage voetzool met balletje eronder en de andere spieren rekken na activiteiten om ze op lengte te houden

 13. @DJaktief en anderen; Bedankt voor de tips. Het lijkt iets beter te gaan en moet dus erg oppassen dat ik niet teveel loop of sta omdat het beter gaat. Dan krijg je idd na zo’n wandeling of fietsritje de deksel op de neus.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: