Mrt-31: Poortgebouw Bloemwijk

Bloemwijk is voor een groot deel gesloopt en vervangen door nieuwe woningen. Een deel was ook slecht. Bloemwijken of Tuindorpen stammen van rond 1925. Op diverse plekken kwam ik ze in Noord-Holland tegen. Denk aan Amsterdam en Santpoort. Je ziet het aan de straatnamen als Dahliastraat etc. Maar ook aan de typische poortgebouwtjes. Helaas is die niet teruggekeerd. Wel in de vorm van een tegeltableau:


Regelmatig liep ik door dat poortje naar de Schagenbrug. Hier de laatste foto (uit 2021) die ik er van maakte:

En een foto van de achterkant:

Daar was ook een klein wijkgebouwtje:

In het poortgebouwtje aan de linkerkant (van voor gezien) heeft jaren een bromfietshandelaar tot op hoge leeftijd gezeten, tussen 1963 en 2019. Wat ie nog had liet ie gewoon staan, de winkel ging de laatste 17 jaar niet meer open. Daarmee werd het een soort museum-etalage, waar ik mensen als m’n oudere broer een groot plezier mee deed. De laatste 2 jaar zat er een micromarkt in. Weet niet of dat woord bestaat, maar het was een minuscuul supermarktje.

Advertentie

Geplaatst op 2023-03-31, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Dat tableau is ook wel het allerminste minimum wat ze konden doen. Hangt het op een goed zichtbare plaats? En zijn er wat leuke woningen voor in de plaats gekomen. Ik vind toch dat ze wat moeite hadden kunnen doen om dat poortje ook in de nieuwbouw te bouwen. Ik mag er trouwens niet aan denken om zelf boven zo’n poortje te wonen, dus wellicht dacht iedereen er zo over. 😂

  2. Schitterend zo’n wijkje, we hebben er hier ook zo’n mijnwerkerswijk die ze tegen de grond aan gaan gooien. Een stuk historie verdwijnt daarmee.

  3. In Rotterdam hebben we Vreewijk. Dat is er nog steeds. Men wilde slopen, maar de bewoners hebben geprotesteerd. Nu wordt alles gerenoveerd.

  4. Helaas niet gelukt om de wijk te behouden. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Mocht je ooit opruimen, het Regionaal Archief ontvangt in overleg graag foto’s, maar dat is vast niet nieuw voor je.

  5. Ik zal tzt waarschijnlijk meer plaatsen over hoe het geworden is. Voorlopig zijn ze (zo ver ik weet) hooguit op 1/3de van het project. Dat er overigens goed uitziet. Hieronder een stukje over een oude vrouw erg tevreden is over haar nieuwe woning. Of anderen er ook zo over (gaan) denken is nu moeilijk te bepalen. Een deel is nog bouwput en een groot deel is nog niet klaar om te bewonen. Er zaten erg veel slechte woningen tussen, maar ook wat betere. Mijn indruk was wel dat opknappen duurder is en tot een minder goed resultaat zou leiden als het gaat om energiebesparen. Welk deel huur is en of die hure betaalbaar zijn weet ik niet. Dan zou ik mer er meer in moeten verdiepen. Heb ook de indruk dat er 50% meer mensen kunnen wonen, omdat er nu een aantal gebouwen zijn/komen met 3 woonlagen.
    https://www.alkmaarcentraal.nl/60132135-riet-80-nu-toch-blij-met-nieuwbouw-in-alkmaarse-bloemwijk-ziet-er-keurig-uit

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: