Apr-03: Halve Aprilgrap

Op 31 maart wilde ik een foto in het beheer van WordPress(.com) zetten voor m’n vorige blogbericht. Kon nog gewoon, maar ik kreeg wel een melding dat ik beter over kon stappen op WordPress Pro. Er was namelijk nog maar 13% aan webruimte beschikbaar.

En dat is vreemd, want tot dan toe had ik maar 13% van de webruimte gebruikt. Het bleek dat de webruimte voor bestanden als foto’s terug was geschroefd van 3 naar 0,5 GB. Niets van gelezen en eigenlijk is er nog steeds weinig over te vinden. Heb ook geen mailtje gehad.

Dacht dus aan een 1 aprilgrap. Vandaag nog maar eens gekeken en nu stond er weer 13% van 3 GB gebruikt. Je zou denken; alles is dus weer normaal en het ging om een (grotendeels onbegrepen) grap. Maar dat is niet zo. WordPress heeft de webruimte wel degelijk teruggeschroefd voor nieuwe deelnemers. Er zijn nu nog maar 2 abonnementen. Gratis met 0,5 GB en betaald (Pro) met 50 GB voor 15 euro per maand.

Tot 28 maart waren er veel meer abonementen.

Het lijkt er op dat de oude gratisleden gewoon hun 3 GB behouden en dat er eventjes per abuis een melding is getoond, dat ook zij waren teruggezet naar 0,5 GB. Ben ook wel benieuwd of dit zo blijft. Weet ook niet de reden, bij WordPress (of Automattic) kon ik dat niet vinden. Die verandering van abonementen geldt overigens wereldwijd.

Advertentie

Geplaatst op 2022-04-03, in Webmatig en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Bedankt voor de melding. Het was me nog niet opgevallen.

 2. Dat is aardig aan de prijs, ik betaal bij een professionele hoster maar 90 euro per jaar inclusief 100 GB aan discspace, En dan stellen ze ook nog wordpress voor je in en een eigen domein. Deze draait op PHP Version 8.1.4. (easyhost ,be)

 3. Ah, dit verklaart dat vele foto’s in mijn media-folder ineens twee of drie keer staan. Zo drijft men het aantal bytes op en dat kan men dan bestraffen.

 4. Ik vind dat best wel duur. Ik betaal nu 45 euro per jaar bij een particulier die een professional is en als er iets is, wordt het direct opgelost. Voelt heel veilig.

 5. Daarom lukte het mij niet meer om foto‘s te plaatsen ….

 6. @Schrijfsel: Ik denk niet dat het dat is. Dwz ik zie al veel eerder problemen bij je met foto’s die niet zichtbaar zijn. Deze wijziging is per 1 april 2022 en geldt niet voor bestaande abonnementen.

  Wel zie ik dat je je foto’s niet verkleind voor het plaatsen op je blog. Die onscherpe van de zelftest is ruim 3000 x 4000 pixels groot waarvan je er nog geen 300 x 400 laat zien. Als je die in een eenvoudig fotoprogrammaatje verkleind naar 300 x 400 dan gaat de bestandsgrootte van 2,23 MByte naar 0,016 MByte en laadt je site een stuk sneller. Met zulke grote bestanden zal je inmiddels door de 3 GB (3000 MB) heen zijn.

 7. @Sjoerd en Hanscke; Mij ging het vooral om de gratis versie, waarvan de webruimte sterk verkleind is. Dat abonnement van 15 euro (of 20 USD) zou ik niet snel kiezen. Daar zijn zeker betere alternatieven voor. Er zijn ook aardig wat mensen die geen reclames op hun wordpress-blog willen. Die konden dat voorheen oplossen voor 4 euro per maand (wat ik al niet goedkoop vond). Nu moeten die 15 euro gaan betalen bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Ik denk niet dat iemand dat gaat doen. Een reclameblokker kost niets en werkt op elke website.

 8. @Emigrant: Bij mij zie ik geen dubbelingen. Mogelijk gaat er iets niet goed bij het uploaden.

 9. Vreemd genoeg staan die dubbele foto’s dan bij verschillende data opgeslagen, hoewel ik ze natuurlijk maar een keer oplaad.

 10. Ik heb nog een Personal abonnement op dit moment. De voorwaarden van het huidige abonnement blijven nog geldig tot aan de einddatum. Dus vanaf de vernieuwingsdatum zul je bij een gratis abonnement 0.5GB ruimte hebben… Ze willen duidelijk van de gratis gebruikers af. Aan de andere kant was het in de oude situatie tamelijk absurd dat als je plug-ins wilde gebruiken je hiervoor minimaal een Business abonnement nodig had. Dus zijn ze ergens in het midden gaan zitten met het nieuwe Pro abonnement. Ik denk dat de prijsstijgingen in de hele sector zullen gaan volgen, hosten is met de huidige energieprijzen een ander verhaal geworden.

 11. Wat vervelend. Hopelijk blijft het voor oude leden toch hetzelfde.

 12. Anoniem174

  Ter aanvulling: wie al een gratis abonnement had, houdt de 3GB opslagruimte. Nieuwe gratis abo’s krijgen 1GB. Volgens dit nieuwsbericht van WordPress: https://wordpress.com/blog/2022/04/05/introducing-wordpress-pro-one-plan-infinite-possibilities/

 13. @Anoniem174: Bedankt voor de aanvulling. De hostingpaginak waar eerder 0,5 op stond, is ook aangepast naar 1 GB. Zelf heb ik daar ruim voldoende aan. Heb nu een paar domeinen met elk 3 GB, kan dus nog wel even vooruit.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: