Apr-15: Ximaars WOZ
Een paar dagen terug las ik een stukje bij Stroomopwaarts over de WOZ, die in Eindhoven de pan uit rijst. De schuld wordt ondermeer gelegd bij de vele expats, expatriates die een langere tijd bij een bedrijf in het buitenland werken.
Ik heb die ervaring niet, terwijl in ons VvE-gebouw al zeker een jaar of 10 expats verblijven. Dus eerst maar eens m’n aanslagen van de laatste jaren in een grafiek gezet:
Daaruit blijkt dat de WOZ-waarde de laatste jaren stijgt met zo’n 5%. Over de 18 jaar dat ik hier woon bedraagt die stijging zo’n 2,7% per jaar. Net iets meer dan de inflatie. Of dat reeel is weet ik pas als dit pand verkocht gaat worden. Het is een unieke benedenwoning, erfpachtvrij. Dat laatste is gewild in Alkmaar. Maar het is ook niet meer dan een grote kamer met slaapkamer en douche/toilet en zelfs een achtertuintje met schuur. Voor mij is het een grote hotelkamer, meer heb ik niet nodig.
Wat die grafiek ook laat zien is dat m’n WOZ-aanslag al jaren daalt. In 2013 wilde de gemeente 139 euro van me hebben en dit jaar 123. Dat is verre van een 100% stijging waar Jan van Stroomopwaarts het over heeft.
Wel gaan jaarlijks m’n gemeentelijke lasten omhoog, omdat daarin naast de WOZ-aanslag ook riool- en afvalheffing in zit. Maar die stijging is hier niet uitzonderlijk en volgt vrijwel de inflatie.
En dan die expats. Die huren hier al jaren. Dat schuift flink wat geld, er is duidelijk een gebrek aan dergelijke woningen. Maar als huurder beïnvloed je de huizenprijzen niet echt. Vooral de verhuurder loopt er door binnen.
Zelf heb ik langere tijd in het buitenland doorgebracht, maar te kort om iets te huren of te kopen. Dat kopen voor een paar jaar lijkt me als buitenlander omslachtig en mogelijk risicovol. Ik vraag me dan ook af of expats zo snel iets kopen als een huis. Ik had daar nog niet van gehoord. Overdragen aan een volgende expat zal toch ook niet eenvoudig zijn.
Geplaatst op 2019-04-15, in Alkmaar, Woonmatig en getagd als Belasting, Diagram, Expat, Gemeente, Huren, Kopen, Statistiek, VvE, WOZ. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Dit soort belastingen regelt mijn vrouw allemaal. Ik heb geen idee wat er naar toe gaat.
Via het Coelo heb ik de situatie van Jan Stroomopwaarts nagerekend. Hij gaf aan dat in 4 jaar tijd zijn wooningwaarde met 30% danwel 70.000 euro was toegenomen. Houdt in dat de woning 233333 euro was in 2015 en 303333 in 2019. Komt neer op een stijging van 7,5% per jaar. Afhankelijk van het woningtype en de locatie kan dat reeel zijn. Punt is echter wat de gemeente daarmee doet.
In Eindhoven is het WOZ-tarief in die 4 jaar met 28% gestegen ofwel 7% per jaar. Dat is landelijk gezien erg veel. Schijnbaar heeft Eindhoven veel geld nodig. De WOZ-aanslag is daardoor gestegen van 227 naar 378 euro. Dat is 66,6% of 16,6% per jaar.
Als die woning in Alkmaar had gestaan en de WOZ-waarde was op dezelfde manier gestegen, dan was Jan nu een stuk goedkoper uitgeweest. Hier is in dezelfde periode het WOZ-tarief met 14,3% gedaald, dat is een daling van 3,6% per jaar. Hij had dan in 2015 228 euro moeten betalen en in 2019 255 euro, dat is een stijging van 11,4% is 2,9% per jaar.
Alkmaar heeft schijnbaar minder geld nodig. Dat de huizenprijzen omhoog zouden gaan was bekend. Dus hebben ze het tarief laten zakken. Eindhoven heeft daar duidelijk niet voor gekozen.
De WOZ waarde van mijn woning is vorig jaar met 30.000 (330.000 naar 360.000) omhoog gegaan en dit jaar met 20.000 echt absurd. Maar ja de huizenmarkt is nogal overspannen en de prijzen schieten omhoog)
Dat heb je mooi & inzichtelijk in een statistiek gezet, Ximaar.
Ik verdiep me expres maar niet teveel in de aanslag; onze vorige woning hebben we zeker niet voor de WOZwaarde verkocht, zelfs voor minder dan we er zelf voor betaald hebben, nog afgezien van de vele opknapkosten. Daar tegenover staat, dat we, als we waren blijven huren, véél meer voor een superklein woninkje in Amsterdam-Noord hadden betaald. Dus ik bereken het maar als een “per saldo zijn we beter af, al is het bedrag ongetwijfeld betwijfelbaar.”
Ik woon in een sociaal huurappartement, dus heb zelf hier niets mee te maken.
Ik weet wel dat in mijn woonplaats Ede in sommige wijken de taxatiewaarde van woningen de laatste paar jaar zo is gestegen dat het voor sommige kopers lonend is om hun woning te laten taxeren en naar hun hypotheek te laten kijken, iets met risico-opslag: hun woonlasten kunnen daardoor in feite omlaag.
.
@Trijntje: De verhuurder betaalt de WOZ en dat slaat door in de huur. Het gaat dus indirect en kan ook wat naijlen door andere regelingen die de huurder beschermen. Uiteindelijk betaal je het dus wel.
Ja, dat neem ik aan; ik verdiep me niet precies in hoe mijn huurverhoging tot stand komt: ik huur bij een woningbouwcorporatie, en heb daar verder niet rechtstreeks invloed op. Ik ben wel lid van de Huurdersbond Ede, en die komt goed op voor de belangen van huurders, voor zover mogelijk.