Jul-23: Zoekvak

Gisteren heb ik links een zoekvak toegevoegd. Een eigen brouwseltje dat gebruik maakt van PicoSearch. Aangezien de nieuwe Web-log HTML toelaat, lukt me dit hier nu ook.

De standaard zoekopties van Web-log en Ilse’s zoeken in web-logs vind ik traag, spammerig en erg incompleet. Daar heeft zo’n Pico-geval geen last van. Alle woorden en pagina’s komen er in. Nadeel is wel dat ik regelmatig een opdracht moet geven tot opnieuw indexeren. Dwz praktisch elke keer nadat ik een website aanpas. In de praktijk zal ik het waarschijnlijk eens per week doen. Dat kan inhouden dat de laatste 2 logjes er nog niet in opgenomen zijn.

Nu had ik dit zoekvak al een jaar of 4 op m’n gewone website. Ik kwam er achter dat je 3 web-adressen op mag geven. Dus nu zoekt ie zoewel in m’n website als in m’n web-log. De indeling en zoekmethode heb ik zo ingesteld dat ie erg op Google lijkt.

Op m’n website kan ik er nog iets leukers mee. Daar gebruik ik frames en heb ik het zoekveld in het bovenste frame gezet dat constant in beeld blijft. Naast de gewone zoekknop zit daar ook een doorzoekknop. Daarmee kan in de pagina zelf doorgezocht worden zonder het zoekwoord opnieuw in te tikken. Eigenlijk vind ik dit heel logisch, maar ben het nog niet op andere websites tegen gekomen. Daar moet je nog Control-F doen en de zooi opnieuw invullen.

Toch doe ik geen van beide. Ik gebruik al enkele jaren de zoekbalk van Google en daarmee kan je ook in de pagina zoeken met een knop per zoekwoord.

Overigens best leuk dat m’n website bovenaan komt als je in Google zoekt naar zoekvak.

Geplaatst op 2006-07-23, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Zoekmachinnes brengen je soms naar de raarste plekken.
  Maar ja, zoeken is ook een beetje op de gok, en dan maar zien wat je tegenkomt.

 2. Erg handig, en supersnel!
  Die op je website is inderdaad ook leuk gepositioneerd.
  In de pagina zelf zoeken zonder het zoekwoord opnieuw in te tikken, kan in de browser Safari, als je het Zoek/Google-venster van Safari gebruikt. Dan herhaalt Safari de term in het zoek-in-pagina-venster.
  (Onhandig dat er gewoon geen Safari-voor-Windows is, even onhandig als het ontbreken van IE voor mac.)

 3. Sorry, dat ik van jouw verhaal niet veel snap. Ik vind jouw site trouwens wel heel mooi. Je kunt er lang rond dolen, maar alles wat ik wil zoeken, doe ik met google en op de pagina met Ctrl-F. Wat je daar intikt blijft toch stan tot je de hele pagina doorzocht hebt?

 4. @Vedat: Als je in het zoekveld van m’n webiste naar een woord zoekt, dan verschijnt er net als met Google een resultaatpagina. Als je daarin een pagina aanklikt, dan kan je direct met de 2de knop naast m’n zoekvak verderzoeken. Control-F en daar opnieuw het zoekwoord invullen is op m’n site dus onnodig. Datzelfde truckje kan nog beter met de Google zoekbalk. Die blijft ook bovenin het scherm staan en maakt voor elk zoekwoord een knop aan. Maar 10% van de Internetters heeft zo’n Google zoekbalk. Zo’n zoekbalk is er ook van andere zoekmachines, ze houden ook pop-ups tegen.
  Toch is er wel een verschil. Google neemt niet alle woorden op van een website, en kan wel eens enkele weken achter lopen. Zo PicoSearch heeft daar geen last van. Alle woorden zijn vindbaar.

 5. @Jolie: Ik denk dat Safari gewoon zo’n Google zoekbalk ingebouwd heeft.

 6. Bovenaan komen bij Google is altijd leuk ;-)

 7. Is PicoSearch geen betaalprogramma?

 8. @Nanos: De gratisversie niet. :-) Daar zitten nadelen aan zoals dus zelf af en toe opdracht geven om opnieuw te indexeren. Maar dat is in 10 seconde gedaan. En ze hebben wat minimale advertenties, practisch nog minder dan in Google.
  Ik zag net bij het Meisje van de Slijterij een andere gratis websitezoekmachine. Die indexeert zelf elke dag, maar het aantal reclames was daar meer en waarschijnlijk kan je die niet in het Nederlands africhten.

 9. Ik begrijp hier ook geen sikkepit van, maar ik ben dan ook niet meer de jongste. Ik heb wel de googlebalk, dat dan weer wel.

 10. @Marloes: Als je weblog klopt, dan schelen we “amper” 4 jaar. :-)
  Zelf vind in die Googlebalk ook een uitkomst. Vaak gebruik ik de knop ‘Zoek binnen deze website’. Voor subdomeinen als xinix.web-log.nl werkt dat prima. Het werkt niet voor home.planet.nl/xinix In dat geval wordt heel planet doorzocht.

 11. I understand, dan doe ik het al, zoals jij beschrijft, met Google.

 12. Google is de beste website haha. Bij google vind je echt alles.
  Heb even op zoekvak gegoogled, en verrek, het is nog waar ook.

 13. *geinig,dat nieuwe tegeltje*

 14. @Wggb: Dat was naar aanleiding van een logje bij Bettieke.

 15. U is een waar kunstenaar. Mooi gedaan hoor.

 16. @Ellen: Ik neem aan dat je het over het tegeltje hebt. Dat ding heb ik niet zelf beschilderd, maar gewoon gepikt van het Internet en aangevuld met een fontje van Windows. :-)

 17. Leuk detail is dat dit logje over een zoekvak nu ook al beter scoort dan de pagina van Google over een zoekvak. :)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: